Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ζακ Κωστόπουλος: Συγκέντρωση στις Βρυξέλλες στη μνήμη του ακτιβιστή [pics]

Ζακ Κωστόπουλος: Συγκέντρωση στις Βρυξέλλες στη μνήμη του ακτιβιστή [pics]
φωτό twitter @gaetanocivello

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που βρήκε φρικτό θάνατο, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας, ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος.

Ο Ζακ Κωστόπουλος, γνωστός ακτιβιστής της LGTBQ+ κοινότητας, αντιφασίστας αλλά και drag queen με το όνομα Zackie Oh, έχασε τη ζωή του έναν μήνα πριν έξω από κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Ο βίαιος θάνατός του προκάλεσε οργή και θλίψη ενώ πολλές ήταν οι συγκεντρώσεις που έγιναν στη μνήμη του.

Μια ακόμη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες. Τοπικές και διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν νέο κάλεσμα απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του.

https://twitter.com/gaetanocivello/status/1054026191190065152

Στη συγκέντρωση είχε καλέσει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το χρονικό και τα αναπάντητα ερωτήματα

Ο Ζακ Κωστόπουλος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες εγκλωβίστηκε σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

Ο γνωστός ακτιβιστής της LGTBQ+ προσπάθησε να βγει από το κατάστημα σπάζοντας τη βιτρίνα, όταν δέχτηκε επίθεση από τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού και έναν μεσίτη που έχει γραφείο στην περιοχή, οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε βίντεο να κλωτσούν με ασύλληπτη αγριότητα στο κεφάλι τον 33χρονο. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Σε άλλο βίντεο οι αστυνομικοί φαίνονται να ασκούν υπερβολική βία στον αιμόφυρτο και αναίσθητο Κωστόπουλο, στον οποίο μάλιστα περνούν και χειροπέδες. Λίγα λεπτά αργότερα, το ασθενοφόρο παρέλαβε τον 33χρονο χωρίς σφυγμό. Έναν μήνα μετά, ακόμα αναμένονται οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις που θα προσδιορίσουν την αιτία θανάτου καθώς αυτό δεν κατέστη δυνατό κατά τη νεκροψία νεκροτομή.

Ο ιδιοκτήτης και ο μεσίτης μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η οικογένεια του ακτιβιστή έχει απευθύνει έκκληση στους αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν ό,τι γνωρίζουν για την υπόθεση, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις