Κόσμος

“Ζαλίζει” ο μισθός του νέου διευθύνοντα συμβούλου της μητρικής της Google!

Ποιος δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Σουντάρ Πιτσάι;

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, θα παίρνει ετήσιο μισθό δύο εκατομμυρίων δολαρίων και επιπλέον θα πάρει δωρεάν, ως μπόνους απόδοσης, μετοχές αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη τριετία. Αυτό έγινε γνωστό από τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ.

Ο 47χρονος ινδικής καταγωγής Πιτσάι εργάζεται στη Google εδώ και 15 χρόνια και είναι από το 2015 διευθύνων σύμβουλος της Google. Καθώς κρίθηκε ιδιαίτερα πετυχημένος, κλήθηκε να αναλάβει και τη διεύθυνση της μητρικής Alphabet, μετά την πρόσφατη αποχώρηση των δύο συνιδρυτών της εταιρείας Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν από τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου της Alphabet.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Λάρι Πέιτζ έπαιρνε έως το 2019 συμβολικό μισθό μόνο ενός δολαρίου το χρόνο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alphabet, ενώ από το 2020 η εταιρεία θα καταβάλει δύο εκατομμύρια δολάρια στον Πιτσάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της Google το 2015, ο Πιτσάι είχε ετήσιο μισθό 652.500 δολάρια. Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του 2018 (για το 2019 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία) έφθασαν σχεδόν τα 1,9 εκατομμύρια δολάρια (μαζί με το κόστος για την προσωπική ασφάλεια του και την προσωπική χρήση του αεροπλάνου του).

Το 2016 κέρδισε από τη Google μπόνους δωρεάν μετοχών ύψους 199 εκατ. δολ. Το μπόνους απόδοσης σε μετοχές των 240 εκατ. δολ. που θα πάρει τώρα για την Alphabet, είναι πάντως μικρότερο από το αντίστοιχο των 376 εκατ. δολαρίων που είχε πάρει ο Τιμ Κουκ το 2011, όταν ανέλαβε τα ηνία της Apple. Πάντως για να πάρει το σύνολο του μπόνους, ο Πιτσάι θα πρέπει να πιάσει κάποιους στόχους της Alphabet, που δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Η Alphabet έχει γίνει μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο (πάνω από 933 δισεκατομμύρια δολάρια), πάνω από την Amazon, αλλά πίσω από την Apple και τη Microsoft. Ο μέσος ετήσιος βασικός μισθός των διευθυνόντων συμβούλων (CEO) των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών το 2018 ήταν 1,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Equitar.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει χάρτη με την περιοχή που έχει υπό τον έλεγχό του στον νότιο Λίβανο
Ο IDF έχει καταστρέψει λιβανέζικα χωριά στην περιοχή, για να προστατεύσουν τις βόρειες ισραηλινές πόλεις από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενώ έχει δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε Συρία και Γάζα
Χάρτης του IDF για τον νότιο Λίβανο
Γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία επιβεβαιώνει ότι πλοίo της δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά στα Στενά του Ορμούζ
Εμπορικά πλοία δέχτηκαν πυρά και απειλές από τον ιρανικό στρατό καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, αφού η Τεχεράνη έκλεισε εκ νέου την κρίσιμη εμπορική οδό μετά από σύντομο άνοιγμα
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος για συμφωνία, παγίδα «βλέπει» η Τεχεράνη - «Θα μας χτυπήσουν»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιρανική αντιπροσωπία να μην μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ - Επικοινωνία του Σεχμπάζ Σαρίφ με τον Μασούντ Πεζεσκιάν - «Η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει» λέει ο Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Αμερικανοί πεζοναύτες σταμάτησαν ιρανικό πλοίο που προσπαθούσε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
Ο Τραμπ σημείωσε ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών - «Κρατάμε το πλοίο και ελέγχουμε τι υπάρχει στο κατάστρωμα», έγραψε
Ντόναλντ Τραμπ
Εκλογές στη Βουλγαρία: Προηγείται ο φιλόρωσος Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα exit polls
O Ρούμεν Ράντεφ ήταν πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας και παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2026 - Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για όγδοη φορά μέσα σε πέντε χρόνια για τις βουλευτικές εκλογές
Rumen Radev, former Bulgarian president and leader of Progressive Bulgaria coalition, votes during the parliamentary election, in Sofia, Bulgaria, April 19, 2026. REUTERS/Stoyan Nenov TPX IMAGES OF THE DAY