Κόσμος

Ζελένσκι για τον ιστορικό καβγά με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο: «Υπερασπιζόμουν της αξιοπρέπεια της Ουκρανίας»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει «πάρει με το μέρος της» στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία έχει καταφέρει να «διεισδύσει» στον Λευκό Οίκο με αποτέλεσμα να επηρεάσει στελέχη στο περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην συνέντευξη που παραχώρησε για το περιοδικό «Time».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα (24.03.2025) και για την επίσκεψη «φιάσκο», στον Λευκό Οίκο στις 28 Φεβρουαρίου 2025, που έμεινε στην ιστορία λόγω της έντονης και απρόσμενης διαμάχης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αρχικά, ο Ουκρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Μόσχα έχει καταφέρει να πείσει υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου να πιστέψουν και να υιοθετήσουν τα ρωσικά ψευδή επιχειρήματα» αλλά και «αφηγήματα» τόσο για τα αίτια έναρξης του πολέμου όσο και για την στάση του Κιέβου προς την διπλωματική και πολιτική επίλυση της σύγκρουσης.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία κατάφερε να επηρεάσει ορισμένους ανθρώπους στον Λευκό Οίκο, οι οποίοι πίστεψαν ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να τερματιστεί ο πόλεμος και ότι πρέπει να γίνει κάτι [από την αμερικανική πλευρά} για να τους αναγκάσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε στο περίφημο «καβγά» με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς στο Οβάλ Γραφείο, λέγοντας ότι: 

«Εκείνη τη στιγμή υπήρχε η αίσθηση ότι δεν είμαστε σύμμαχοι ή ότι δεν παίρνω τη θέση που έχει ένας σύμμαχος των ΗΠΑ. Όμως εκείνη την στιγμή, υπερασπιζόμουν την αξιοπρέπεια της Ουκρανίας».

 

Ο Ουκρανός Πρόεδρος σχολίασε και δηλώσεις αμερικανικών διπλωματικών πηγών που ισχυρίστηκαν ότι αναφορικά με τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ «έχει όλα τα καρότα για την Ρωσία ενώ έχει το μαστίγιο για την Ουκρανία».

Στην ατάκα αυτή, ο Ζελένσκι αντέδρασε: «Αν το καρότο είναι δηλητηριασμένο, τότε δόξα τω Θεώ. Ίσως αυτή να είναι η ύπουλη διάσταση της διπλωματίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο «χαστούκι» σε Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων – Εγκρίθηκε πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία με ανταρσία Ρεπουμπλικάνων βουλευτών
18 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, μαζί με έναν ανεξάρτητο που συνήθως ευθυγραμμίζεται με το κόμμα και τη γραμμή Τραμπ, ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου μαζί με τους Δημοκρατικούς
Ντόναλντ Τραμπ
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου και απειλεί με νέες επιθέσεις: Σε αδιέξοδο και οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν
Το Ιράν επιμένει πως αν δεν υπάρξει εκεχειρία στον Λίβανο, δεν θα τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή - «Δεν θα υπάρξει ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ αν δεν υπάρξει επίσης στα χωριά του νοτίου Λιβάνου», απειλεί η Χεζμπολάχ
Χεζμπολάχ
Αχτίδες φωτός για ειρήνη στην Ουκρανία: Ζελένσκι και Πούτιν έτοιμοι για συνάντηση, 4 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου – Ενθουσιασμένος ο Τραμπ
Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε συνάντηση ζητώντας «κατάπαυση του πυρός» - Έτοιμος για «συμβιβασμούς» δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος καλώντας το Κίεβο να κάνει το ίδιο
AP Photo
Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε συνάντηση ζητώντας «κατάπαυση του πυρός» – «Φτάνουν οι μάχες, η επιλογή είναι τώρα δική σας»
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών» - Έτοιμος για «συμβιβασμούς» είχε δηλώσει νωρίτερα, ο Πούτιν
Πούτιν - Ζελένσκι