Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ζελένσκι και Πούτιν μίλησαν με Σολτς – «Δεν πάω στο Κίεβο για μια φωτογραφία» δηλώνει ο καγκελάριος

Ζελένσκι και Πούτιν μίλησαν με Σολτς – «Δεν πάω στο Κίεβο για μια φωτογραφία» δηλώνει ο καγκελάριος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας είχε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. Τόσο με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο. 

Ο Ολαφ Σολτς και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της καγκελαρίας, συζήτησαν για την στρατιωτική και ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, τρόπους υποστήριξης του Κιέβου, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή. «Συμφώνησαν ότι μία διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία απαιτεί άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών εκ μέρους της Ρωσίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του καγκελάριου της Γερμανίας. 

Επικοινωνία όμως υπήρχε και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, με τον Ολαφ Σολτς να παραδέχεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς δεν διέκρινε, όπως ο ίδιος είπε, κάποια μεταστροφή από την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Για να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει η Ρωσία να πάρει την απόφαση να έρθει σε συνεννόηση με την Ουκρανία και μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η ρωσική πλευρά έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα», τόνισε.

«Δεν πάω στο Κίεβο για μια φωτογραφία»

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στο RTL, απέφυγε για μία ακόμη φορά να ανακοινώσει επίσκεψή του στο Κίεβο, ενώ απάντησε και στο αν θεωρεί υψηλού συμβολισμού την επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας από υπουργό Εξωτερικών. 

«Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ομάδα ανθρώπων που πάνε μέσα-έξω για μια φωτογραφία. Όταν θα το κάνω, θα πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα – και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. 

Απαντώντας στο σχόλιο ενός από τους πολίτες, ο οποίος θεωρεί, όπως είπε, σημαντικό και τον συμβολισμό, π.χ. της επαναλειτουργίας της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο από την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο καγκελάριος σημείωσε: «Δεν υποτιμώ τίποτα, αλλά είμαι υπέρ της σοβαρής πολιτικής» και πρόσθεσε ότι ήταν λογικό η κυρία Μπέρμποκ να μεταβεί στο Κίεβο για να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία. «Θα πάρουμε βήμα βήμα τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις