Κόσμος

Ζελένσκι: Ξεκίνησε η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με την Ρωσία – Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

«Η πρώτη ομάδα που επέστρεψε ήταν σοβαρά τραυματίες, καθώς και άτομα κάτω των 25 ετών» είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά τις «επιθέσεις» που εξαπέλυσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ρωσία για την μη τήρηση της συμφωνίας περί ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου και τον επαναπατρισμό σορών στρατιωτικών, φαίνεται πως τελικά η διαδικασία ξεκίνησε, όπως ανακοίνωσε σήμερα (09.06.2025) ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ειδικότερα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η πρώτη ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου επέστρεψε στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας που επετεύχθη στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης με τη Ρωσία.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο πέρασαν τις τελευταίες ημέρες κατηγορώντας η μία την άλλη για καθυστέρηση της ανταλλαγής, η οποία συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια άμεσων συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ανταλλαγή θα συνεχιστεί σε διάφορα στάδια τις επόμενες ημέρες.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρώτη ομάδα που επέστρεψε ήταν σοβαρά τραυματίες, καθώς και άτομα κάτω των 25 ετών.

«Η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη, με πολλές ευαίσθητες λεπτομέρειες, και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιστρέψουν όλοι. Εργαζόμαστε γι’ αυτό σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να φέρουμε σπίτι όλους όσους βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Ευχαριστούμε όλους όσους βοηθούν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Ρωσία δήλωσε ότι είχε ακούσει «εκατό διαφορετικές δικαιολογίες» για το γιατί η ανταλλαγή δεν είχε πραγματοποιηθεί ήδη, με τον Ζελένσκι να κατηγορεί τη Μόσχα ότι παίζει ένα «βρώμικο και πολιτικό» παιχνίδι γύρω από την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Το βίντεο που θεραπεύει τους ΑΙ Γκόλντμπεργκ, Ντε Νίρο και Ρόμπερτς και η συνομιλία με τον Ρούζβελτ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιστράτευσε ξανά την τεχνητή νοημοσύνη, αυτή τη φορά για να σατιρίσει τους επικριτές του, ενώ λίγες ώρες αργότερα συνομίλησε με το ψηφιακό ολόγραμμα του Θεόδωρου Ρούζβελτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ γιατρός με τη χρήση ΑΙ
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν θα δώσει το παρών στις τελετές κηδείας του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ, για λόγους ασφαλείας
«Μου είπαν ότι θέλει να βγει έξω - Θέλει να συναντήσει κόσμο - Όμως, οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν του επιτρέπουν να έρθει», ανέφερε ο Ελάχι, εκπρόσωπος του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Δίκη για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία: Επιχειρηματίας έδωσε 150.000 ευρώ για «συμβόλαιο θανάτου»
Η δημοσιογράφος έφερε στο φως υποθέσεις διαφθοράς με την εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συμμετείχε στην τεράστια έρευνα για τα «Panama Papers» - Σε κουτί παπουτσιών κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου της η βόμβα
Γιόργκεν Φένεκ