Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζελένσκι: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αντεπίθεση της Ουκρανίας

Ζελένσκι: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αντεπίθεση της Ουκρανίας

Η Ουκρανία περιμένει μέχρι να φθάσουν περισσότερα δυτικά τεθωρακισμένα προτού αρχίσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για να ανακαταλάβει κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Χρειαζόμαστε ακόμη λίγο περισσότερο χρόνο», ανέφερε ο Ζελένσκι για την αναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, μιλώντας σε συνέντευξη με ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη λάβει αρκετό εξοπλισμό από δυτικούς συμμάχους για μια εκστρατεία, όμως μερικά από τα τεθωρακισμένα που τους έχουν υποσχεθεί, καταφθάνουν ακόμη. Αν τα περιμένουμε λίγο παραπάνω, οι απώλειες θα μειωθούν, είπε.

«Με αυτά που έχουμε μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε επιτυχία», είπε. «Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους. Νομίζω πως αυτό είναι απαράδεκτο. Άρα πρέπει να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε επιπλέον χρόνο», δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το BBC.

Δεκάδες άρματα μάχης στο Κίεβο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε σημείο καμπής, με το Κίεβο να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα αντεπίθεση έπειτα από έξι μήνες που διατήρησε τις δυνάμεις του σε άμυνα, ενώ η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη χειμερινή επίθεση που δεν κατάφερε να επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι στέλνουν εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία για την αντεπίθεσή της και έχουν εκπαιδεύσει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στο εξωτερικό.

Κύριος στόχος της Μόσχας επί μήνες είναι η μικρή πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στην κατάληψη της οποίας έχει φθάσει αλλά δεν την έχει καταλάβει ακριβώς, σε αυτό που θα ήταν το μοναδικό έπαθλο έπειτα από μήνες της πιο αιματηρής χερσαίας μάχης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόσφατα η Ουκρανία ανακοίνωσε επιτυχίες στα περίχωρα της πόλης. Ουκρανική μονάδα και ο επικεφαλής του ρωσικού ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ λένε πως ρωσική ταξιαρχία εγκατάλειψε τις θέσεις της την Τρίτη, παραδίνοντας μια λωρίδα γης νοτιοδυτικά της Μπαχμούτ.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε χθες Τετάρτη πως οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν κατά τόπους έως και 2 χλμ. στην πρώτη γραμμή.

Ομολογία Πεσκόφ – «Δύσκολος ο πόλεμος»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές αυτές, όμως σε σχόλια στη διάρκεια της νύχτας ο Πεσκόφ παραδέχθηκε πως ο πόλεμος είναι «πολύ δύσκολος».

Είπε πως δεν έχει αμφιβολία πως η Μπαχμούτ «θα καταληφθεί και θα παραμείνει υπό έλεγχο».

Στις Βρυξέλλες, ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως ο πόλεμος θα είναι όλο και περισσότερο μια μάχη ανάμεσα σε μεγάλους αριθμούς κακά εκπαιδευμένων ρωσικών στρατευμάτων με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και μια μικρότερη ουκρανική δύναμη με καλύτερα δυτικά όπλα και εξοπλισμό.

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, Ολλανδός αξιωματικός, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η Ρωσία αναπτύσσει άρματα μάχης T-54 – ένα παλιό μοντέλο που είχε σχεδιαστεί στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις