Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ζιμπάμπουε: Ο Μουγκάμπε περιμένει την τύχη του – Θέλουν να δικάσουν τη γυναίκα του

Μουγκάμπε Ζιμπάμπουε

– Κλεισμένος στο σπίτι του ο έκπτωτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε
– Είναι σε άθλια κατάσταση και δεν μπορεί να περπατήσει – Μαζί του η δεύτερη σύζυγός του, επονομαζόμενη και Gucci Γκρέις
– Φέρεται να έκανε απεργία πείνας και σε παραλήρημα ζητούσε τη νεκρή (πρώτη) γυναίκα του και τον γιο του
– Θα τον αφήσουν να φύγει από τη χώρα αλλά η σύζυγός του θα δικαστεί
– Ο επονομαζόμενος “Κροκόδειλος”, Έμερσον Μνανγκάγκουα θα αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος

Η εποχή Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε, τελείωσε. Πέρασαν 37 χρόνια και ένα πραξικόπημα για να “πέσει” ο 93χρονος πρόεδρος (κατά πολλούς δικτάτορας). Και τώρα, περιμένει να μάθει ποια θα είναι η τύχη του.

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν το απόγευμα της Τρίτης (21.11.2017) στους δρόμους της Ζιμπάμπουε για να πανηγυρίσουν την παραίτηση Μουγκάμπε. Στον 93χρονο πρόεδρο αναμένεται να επιτραπεί να φύγει από τη χώρα για να ζήσει εξόριστος στο εξωτερικό. Αλλά δεν θα γίνει το ίδιο με την σύζυγό του, Γκρέις. Την αποκαλούμενη και Gucci Γκρέις.

Η Ζιμπάμπουε μπαίνει σε μια νέα εποχή. Αύριο Πέμπτη (23.11.2017) αναμένεται να ορκιστεί μεταβατικός πρόεδρος ο Έμερσον Μνανγκάγκουα. Είναι ο επονομαζόμενος «Κροκόδειλος», ο πρώην αντιπρόεδρος, η αποπομπή του οποίου (σ.σ. με… δάκτυλο της κυρίας Μουγκάμπε) έφερε τις ραγδαίες εξελίξεις.

Το Σύνταγμα της Ζιμπάμπουε επιτάσσει την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου σε διάστημα 48 ωρών από την παραίτηση του προηγούμενου. Ο 75χρονος Μνανγκάγκουα έγινε πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα

“Κρυμμένος” και σε άθλια κατάσταση ο Μουγκάμπε

Από την ώρα που ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζέικομπ Μουντέντα ανακοίνωσε την παραίτηση Μουγκάμπε, ο έκπτωτος ηγέτης κλείστηκε στο (πολυτελές) σπίτι του. Δεν άντεχε, λένε, να βλέπει τους συμπατριώτες του να πανηγυρίζουν έξαλλα για την παραίτησή του.

Οι φήμες, λίγο μετά την παραίτηση, ανέφεραν ότι ο Μουγκάμπε ήταν έτοιμος να φύγει από χθες το βράδυ κιόλας. Να πάει στο εξωτερικό με τον όρο να μην επιστρέψει στη Ζιμπάμπουε. Αλλά όταν είδε την κατάσταση στους δρόμους, επέλεξε να παραμείνει… κρυμμένος!

Εξομολόγηση και παραλήρημα

Ο Μουγκάμπε ήταν τόσο καταβεβλημένος που δεν είχε κουράγιο να σηκώσει τα πόδια του. Και οι εικόνες από τους πανηγυρισμούς για την παραίτησή του, τον έκαναν ακόμα χειρότερα.

«Έχει μελαγχολήσει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να περπατήσει. Σέρνει τα πόδια του» είπε πρώην φρουρός του.

Μαζί του, κρυμμένη και η Γκρέις. «Όλη μέρα αρνούνταν να βγει έξω» είπε ο ίδιος άνθρωπος. Ο Μουγκάμπε και η σύζυγός του ανησυχούν για το μέλλον των ίδιων και της οικογένειάς τους.

Ένα μέλλον που μοιάζει διαγεγραμμένο…

Λέγεται επίσης ότι ο Μουγκάμπε θέλησε να εξομολογηθεί στον έμπιστό του ιερέα, πατέρα Μουκονόρι. Ο συγκεκριμένος ιερέας είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Εκείνος που επέλεξε ο Μουγκάμπε ως «σύνδεσμο» στις διαπραγματεύσεις του με τον στρατό.

Ο Μουκονόρι είναι ο άνθρωπος που σταμάτησε την απεργία πείνας που είχε αποφασίσει να κάνει ο Μουγκάμπε. Ήταν σε συναισθηματική κατάρρευση, ζητούσε τη νεκρή πρώτη του γυναίκα και τον γιο του, αρνούνταν να φάει, να πλυθεί και να μιλήσει. Η Σάλι Μουγκάμπε πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1992 από νεφρική ανεπάρκεια. Την αποκαλούσαν “Μητέρα” της Ζιμπάμπουε και ακόμη και σήμερα λατρεύεται στη χώρα. Απέκτησε με τον Μουγκάμπε έναν γιο, τον Μάικλ, ο οποίος όμως πέθανε σε ηλικία τριών ετών από ελονοσία.

Η παρέμβαση του ιερέα τον αφύπνισε. Έκανε ένα μπάνιο και βγήκε να κάνει το πολυαναμενόμενο διάγγελμα. Όλοι πίστευαν ότι θα παραιτηθεί. Δεν το έκανε. Και κάπως έτσι φτάσαμε στα γεγονότα της Τρίτης.

Θα τον αφήσουν να φύγει

Ο Μουγκάμπε περιμένει να μάθει ποια θα είναι η τύχη του. Φίλοι του έκπτωτου προέδρου και μέλη της ασφάλειάς του δήλωσαν στη MailOnline ότι ο στρατός είναι έτοιμος να τον αφήσει να φύγει από τη χώρα. Να ζήσει εξόριστος. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τη Gucci Γκρέις, τη δεύτερη σύζυγό του.

Η Γκρέις Μουγκάμπε προκαλούσε με τη λατρεία της για τα… ακριβά ρούχα και όχι μόνο

«Οι στρατηγοί του υποσχέθηκαν ότι θα τον αφήσουν να φύγει χωρίς να τον πειράξουν. Αλλά επέμειναν πως η Γκρέις πρέπει να διωχθεί. Αυτό είναι ένα “καυτό” θέμα. Επέμεναν ότι θα μπορούσαν να συγχωρήσουν τον “γέρο” αλλά όχι τη Γκρέις».

Εκείνη, σύμφωνα με πρώην άνδρα της ασφάλειας του Μουγκάμπε, πρόκειται να διωχθεί για ξέπλυμα χρήματος, κατάχρηση δημόσιας περιουσίας και εμπλοκή με κυβερνητικές υποθέσεις.

Γκρέις Μουγκάμπε, η γυναίκα που ήθελε να γίνει πρόεδρος

Η απόφαση της Γκρέις Μουγκάμπε να επιχειρήσει να εκδιώξει από την κυβέρνηση τον Μνανγκάγκουα ήταν, ουσιαστικά, η αιτία του αναίμακτου πραξικοπήματος. Στόχος της να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει εκείνη πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε με τη σύζυγό του Γκρέις

Την 6η Νοεμβρίου, η αντιδημοφιλής πρώην πρώτη κυρία πέτυχε την αποπομπή του αντιπροέδρου Μνανγκάγκουα. Θεωρούσε πως αποτελούσε εμπόδιο ώστε η ίδια να διαδεχθεί τον σύζυγό της, η υγεία του οποίου είναι όλο και πιο εύθραυστη.

Η αποπομπή όμως του απόλυτα πιστού στο καθεστώς αντιπροέδρου πυροδότησε τη νύχτα της 14ης προς 15η Νοεμβρίου την επέμβαση του στρατού. Οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία χωρίς—επισήμως τουλάχιστον—να αναφερθούν θύματα. Έθεσαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό τον πρόεδρο. Και αποφάσισαν να βάλουν στη θέση του έναν “δικό του” άνθρωπο. Αλλά όχι τη Γκρέις.

Γκρέις Μουγκάμπε – Έμερσον Μνανγκάγκουα

Ο «Κροκόδειλος» Μνανγκάγκουα

Πλέον, μια νέα εποχή ξεκινά για τη Ζιμπάμπουε. Η εποχή του «Κροκόδειλου» Έμερσον Μνανγκάγκουα. Ένας άνθρωπος που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν απόλυτα πιστός στον Μουγκάμπε.

Ένας άνθρωπος που εξορίστηκε στις 6 Νοεμβρίου εξαιτίας της Γκρέις. Ένας άνθρωπος του καθεστώτος, που τέθηκε επικεφαλής διάφορων κυμάτων καταστολής μέσα στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Τον επόμενο ηγέτη της χώρας περιμένει πολύ δύσκολο έργο, κυρίως η ανοικοδόμηση μιας οικονομίας που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, με την ανεργία να εκτιμάται πως πλήττει το 90% του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις