Κόσμος

Ζιμπάμπουε: Ώρα μηδέν για τον πρόεδρο!

Κρίσιμες ώρες για την Ζιμπάμπουε. Το αίτημα καθαίρεσης του προέδρου και οι καταιγιστικές εξελίξεις που προκάλεσαν τριγμούς.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε συνήλθε σήμερα μετά το μεσημέρι. Αυτό προκειμένου να εξετάσει ένα αίτημα για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ενός προέδρου που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα εδώ και τριάντα επτά χρόνια.

Ο πρόεδρος του Σώματος Τζέικομπ Μουντέντα μίλησε ενώπιον των βουλευτών των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων. Και δήλωσε ότι έλαβε το αίτημα.

Ζιμπάμπουε

Η καθαίρεση στην Ζιμπάμπουε που προκάλεσε τριγμούς

«Το αίτημα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ζιμπάμπουε αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980», τόνισε.

[read4more]

Το κυβερνών κόμμα ZANU-PF αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του αρχηγού του κράτους. Ο οποίος αρνείται επίμονα να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις να παραιτηθεί. Εκκλήσεις που εντάθηκαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό τη νύχτα της 14ης προς 15η Νοεμβρίου.

Σε έκτακτη σύνοδό της προχθές η ηγεσία του ZANU-PF καθαίρεσε τον 93χρον Μουγκάμπε από πρόεδρό του. Απέβαλε ακόμη από τις τάξεις του τη σύζυγό του Γκρέις Μουγκάμπε.

Στο αίτημά του το ZANU-PF κατηγορεί τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε ότι: «Εξουσιοδότησε τη σύζυγό του να σφετεριστεί εξουσίες». Αλλά και ότι «δεν διαθέτει πλέον τη φυσική ικανότητα να επιτελεί τον ρόλο του».

Σύμφωνα με το άρθρο 97 του Συντάγματος της Ζιμπάμπουε, η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία μπορούν με απλή πλειοψηφία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ανάκλησης του προέδρου.

Σε αυτή την περίπτωση σχηματίζεται μια επιτροπή για να συντάξει ένα ψήφισμα καθαίρεσης που πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν: «Προσπάθησαν να δολοφονήσουν έναν από τους γιους μου»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν διευκρίνισε ποιος από τους γιους του στοχοποιήθηκε - ο Γιαΐρ ή ο Άβνερ - ούτε άλλες πληροφορίες σχετικά με την αναφερθείσα απόπειρα δολοφονίας
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις για το Ιράν και τους συμμάχους του – «Να κόψουμε κάθε οικονομική γραμμή ζωής που στηρίζει το τυραννικό καθεστώς»
Ο Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε τους «διαμεσολαβητές» του Ιράν, να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο και να συναλλάσσονται με την Τεχεράνη
REUTERS 6