Κόσμος

Ζοζέπ Μπορέλ: «Αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι «αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου και αποδοκίμασε το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν αυτήν την επιχείρηση.

Σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), o Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες».

Η αμερικανική διοίκηση έχει ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και προγραμματίζει την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και αφγανών πολιτών.

«Είμαι μαθηματικά αδύνατον…Απ΄ όσο γνωρίζω, οι Αμερικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν πέραν αυτής της ημερομηνίας. Αλλά μπορεί ν΄αλλαξουν γνώμη», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Μόνο η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Καμπούλ απασχολούσε 400 Αφγανούς, οι οποίοι θα πρέπει να απομακρυνθούν μαζί με τις οικογένειές τους. Η Ενωση έχει υποσχεθεί ότι θα τους απομακρύνει, αλλά, μέχρι σήμερα, μόνο 150 έχουν φθάσει στην Ισπανία.

«Πρόκειται για εν ενεργεία συνεργάτες. Αλλά ο αριθμός των Αφγανών που έχουν εργασθεί για μας κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερος», διευκρίνισε.

«Η Καμπούλ έχει δύο αεροδρόμια. Το πολιτικό αεροδρόμιο βρίσκεται στα χέρια των ταλιμπάν και δεν φεύγει καμία πτήση. Οι Αμερικανοί ελέγχουν το στρατιωτικό. Στα αεροπλάνα επιβιβάζονται όσοι είναι στην πίστα. Στο αεροπλάνο που έφθασε σήμερα στην Μαδρίτη, το ένα τρίτο των επιβατών ήταν Αμερικανοί», εξήγησε.

«Αν οι Αμερικανοί φύγουν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την στρατιωτική ικανότητα να καταλάβουν και να διασφαλίσουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι ταλιμπάν θα πάρουν τον έλεγχο», είπε. ΟΙ Αμερικανοί, μαζί με τους Βρετανούς έχουν αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να ελέγξουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με τους ταλιμπάν. «Αν θέλεις να βγάλεις έξω το προσωπικό σου, πρέπει να μιλήσεις με τους ταλιμπάν», είπε.

«Ολοι προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες με τους ταλιμπάν. Εχουμε επαφές με τους ταλιμπάν, αλλά όχι με την ηγεσία τους», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «το να μιλάς δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεις».

«Αλλά θα είναι αδύνατον να βγάλουμε από την Καμπούλ όλους τους Αφγανούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Είναι αδύνατον. Είναι αδιανόητο. Ας μη λέμε παραμύθια. Υπάρχουν προτεραιότητες. Θέλουμε να βγάλουμε τους πολίτες μας και τους αφγανούς συνεργάτες», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το ατελείωτο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης: Timelapse της NASA αποκαλύπτει τις τεράστιες εκτάσεις που άγγιξαν τους 40°C
Μέχρι τα μέσα του φετινού Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι βίωσαν το πέμπτο κύμα καύσωνα της σεζόν, καθώς η τελευταία «επίθεση» ανέβασε τις θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου
Παιδιά παίζουν με το νερό σε ένα σιντριβάνι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα
Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ έχασαν τη «μάχη» με την Daily Μail και πληρώνουν 13 εκ. δολάρια για δικαστικά έξοδα
Οι παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες της Βρετανίας, έχασαν στο δικαστήριο για υπόθεση παραβίασης της ιδιωτικής τους ζωής και καλούνται να καταβάλλουν το αστρονομικό ποσό
Πρίγκιπας Χάρι και Έλτον Τζον
«Ο Ερντογάν είναι αντισημιτικός δικτάτορας, έχει καταλάβει τη μισή Κύπρο», λέει ο Νετανιάχου μετά το τουρκικό ένταλμα σύλληψης
«Η αξιοθρήνητη προσπάθεια του Ερντογάν να εκφοβίσει τους ηγέτες και τους στρατιώτες του Ισραήλ, της μόνης αληθινής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, δεν θα οδηγήσει πουθενά» απαντά το Τελ Αβίβ στην Άγκυρα
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 99