Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

15 τρόποι με τους οποίους το μωρό σας δείχνει πόσο σας αγαπάει

νέα μαμά με το μωρό της

Λατρεύετε τους ήχους που βγάζει, το χαμόγελό του, τον τρόπο που τα μάτια του λάμπουν όταν σας κοιτάζει, τα παχουλά μικρά δαχτυλάκια του και το υπερβολικό σάλιο που σχηματίζει μια μίνι λίμνη στην μπλούζα σας, όταν το κρατάτε αγκαλιά.

Είναι γεγονός πως δεν μπορείτε παρά να αγαπάτε τα πάντα σχετικά με το νεογέννητό σας και κάθε μέρα που περνά, νιώθετε ότι το δέσιμο μεταξύ σας ολοένα και μεγαλώνει!

Το δέσιμο με το μωρό σας, που περιλαμβάνει την έντονη αλλά ιδιαίτερη μορφή αγάπης, φροντίδας και προστατευτικότητας, δεν είναι μόνο ενστικτώδες, αλλά απολύτως φυσιολογικό και υγιές – μην ανησυχείτε αν θέλετε να αγκαλιάζετε το μωρό σας όλη την ώρα, το καταλαβαίνουμε απόλυτα!

Για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες, το δέσιμο μπορεί να σημαίνει αγκαλιές, φιλιά, επαφή δέρμα με δέρμα, τάισμα, νανουρίσματα και άλλα πολλά.

Καθώς το μικρό σας δεν μπορεί να σας πει ότι σας αγαπάει ακόμα (θα λιώσετε απόλυτα όταν έρθει αυτή η μέρα!), θα δείξει σημάδια δεσμού και την αγάπη του για εσάς, με άλλους τρόπους.

1. Ακολουθεί τη φωνή σας

Η εγκυμοσύνη είναι μια εμπειρία θαυματουργή. Τόσο, που το μωρό σας μπορεί να ακούσει τον καρδιακό σας παλμό ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα, καθώς και να αρχίσει να αναγνωρίζει τον ήχο της φωνής σας. Ακόμη και μέσα σε λίγες μέρες μετά τη γέννηση, το μικρό σας θα εξακολουθεί να αναγνωρίζει πότε μιλάτε και θα είναι πραγματικά πιο προσεκτικό στη φωνή σας έναντι ενός τρίτου.

2. Σας αναγνωρίζει και σας κοιτάζει

Αν και η φωνή σας είναι σίγουρα ένα αναγνωριστικό, το μωρό σας θα μάθει επίσης να αναγνωρίζει το πρόσωπό σας, μόλις αναπτυχθεί καλύτερα η όρασή του, γύρω στους δύο έως τέσσερις μήνες ζωής.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ απέδειξε, μάλιστα, ότι αυτή η πεποίθηση είναι αληθινή. Οι ερευνητές ψυχολογίας ανακάλυψαν ότι τα μωρά, ήδη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, μπορούν να επεξεργαστούν τα πρόσωπα, όπως θα έκανε ένας ενήλικας, πολύ πριν μπορέσουν να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρείτε το μωράκι σας να σας κοιτάζει πιο συχνά ή πιο έντονα, χαμογελάστε του και κοιτάξτε το στα μάτια. Το μωρό σας, με τον τρόπο αυτό, σας δείχνει πόσο σας αγαπάει. Αυτό θα αναπτύξει μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ σας και θα κάνει το μωρό σας να γνωρίζει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.

3. Σας χαμογελάει

Τίποτα δεν είναι πιο γλυκό από το χαμόγελο ενός βρέφους, ειδικά όταν ξέρετε ότι οφείλεται στο κοίταγμά σας. Όταν τα βρέφη αρχίζουν να χαμογελούν κοινωνικά (ένα χαμόγελο που εμφανίζεται ως απάντηση στο χαμόγελο κάποιου άλλου), είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας τους αναπτύσσονται. Ως αποτέλεσμα, το μωρό σας μαθαίνει ότι το να σας χαμογελάει βοηθά στο να αλληλεπιδράσει μαζί σας και να τραβήξειτην προσοχή σας.

4. Σας δίνει φιλιά

Εάν φιλάτε το μωρό σας όταν ξυπνάει ή κοιμάται, για να το παρηγορήσετε όταν είναι αναστατωμένο ή απλώς επειδή δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το πόσο χαριτωμένο είναι, θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται αυτά τα φιλιά ως ένδειξη στοργής. Στη συνέχεια, μόλις φτάσει στο στάδιο όπου μιμείται τις εκφράσεις και τις ενέργειές σας (συνήθως γύρω στους οκτώ μήνες), θα σας επιστρέψει όλα αυτά τα φιλάκια!

5. Σας μιμείται

Η μίμηση είναι ένας άλλος βασικός δείκτης ότι το μωρό σας δένεται μαζί σας και σας αγαπάει. Όταν σας βλέπει να κάνετε συγκεκριμένες χειρονομίες ή εκφράσεις προσώπου, θα θελήσει να κάνει το ίδιο. Μερικές από αυτές τις συμπεριφορές περιλαμβάνουν το χειροκρότημα, το χαιρέτισμα ή το κούνημα του κεφαλιού του μπρος-πίσω.

6. Τρέχει σε εσάς ό,τι κι αν γίνει

Είτε έχει πέσει επειδή προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα, είτε θέλει να μοιραστεί μια βρεγμένη μπουκιά από το σνακ του, το μικρό σας θα αναζητήσει τη μαμά ή τον μπαμπά για άνεση και ασφάλεια.

7. Σας ζητάει να το πάρετε αγκαλιά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μωρά λατρεύουν να βρίσκονται στην αγκαλιά σας. Είναι το δίχτυ ασφαλείας που τα χαλαρώνει αμέσως και τα γεμίζει με την ίδια ζεστασιά και άνεση που είχαν όταν ήταν στη μήτρα. Μέχρι, λοιπόν το μωρό σας, να γίνει δέκα μηνών, περιμένετε να λάβετε τα πρώτα «αιτήματα» για… παραλαβή! Θα σηκώσει τα χέρια του με το που σας δει, για να σας πει ότι θέλει να το πάρετε αγκαλιά.

8. Σας «μιλάει»

Οι ήχοι που βγάζει ένα μωρό τριών μηνών, θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με το γουργούρισμα μιας γάτας — μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, ξεχωριστοί και μας ωθεί να το αγκαλιάσουμε ακόμα περισσότερο. Αν και οι ήχοι αυτοί δείχνουν ότι το μωρό σας ανακαλύπτει τη φωνή του, είναι, παράλληλα, καλό σημάδι ότι είναι χαρούμενο και λατρεύει να σας ακούει να του μιλάτε.

9. Το άρωμά σας το ηρεμεί

Μερικές μαμάδες ορκίζονται ότι το άρωμά τους έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για το μωρό τους, και η επιστήμη συμφωνεί απόλυτα! Το Κέντρο Αναπτυξιακής Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Reichman του Ισραήλ, διαπίστωσε ότι το φορεμένο για δυο νύχτες, μπλουζάκι μιας μαμάς, με το άρωμά της, βοηθούσε τα βρέφη να αισθάνονται άνετα, να αλληλεπιδρούν και να δένονται με κάποιον άλλο ενήλικα, όταν εκείνη δεν βρισκόταν κοντά.

10. Γελάει μαζί σας

Το γέλιο ενός βρέφους ηχεί σαν μουσική στα αυτιά του γονέα. Το γέλιο αυτό, θα κάνει την καρδιά σας να λιώσει ακόμα περισσότερο όταν συμβαίνει ως απάντηση σε κάτι που κάνατε εσείς, όπως για παράδειγμα να το γαργαλήσετε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το γέλιο ενός μωρού είναι πράγματι μια κοινωνική απάντηση και συμβαίνει όταν ένας ενήλικας κάνει κάτι αστείο μαζί του. Για παράδειγμα, αν παίξετε κρυφτό με το μικρό σας, θα γελάσει ως απάντηση στη γλυκιά, κοινωνική σύνδεση που μοιράζεστε και όχι επειδή βρίσκουν ένα αντικείμενο που εξαφανίζεται και ξαναεμφανίζεται, ξεκαρδιστικό.

11. Σας «χουχουλιάζει»

Τα μωρά είναι γνωστό ότι λατρεύουν τις αγκαλιές, χάρη στην ωκυτοκίνη. Αυτή η αποκαλούμενη ορμόνη αγκαλιάς ή αγάπης, απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον τοκετό, παίζοντας βασικό ρόλο στη σύνδεση γονέα-παιδιού. Όταν έχετε το μωρό σας αγκαλιά, δεν δημιουργείτε μόνο ένα δίχτυ ασφαλείας για αυτό, αλλά μειώνετε, ταυτόχρονα, τα επίπεδα άγχους και τους φόβους του.

12. Φωτίζεται το πρόσωπό του όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο

Η παρουσία σας είναι μεγάλη υπόθεση για το μωρό σας. Θέλει να το κουβαλάτε παντού, απλά και μόνο για να είναι μαζί σας. Έτσι, τη στιγμή που εσείς ή η/ο σύζυγός σας θα εισέλθετε στον χώρο, το μωρό σας θα θελήσει να φύγει από την αγκαλιά όποιου βρίσκεται και να έρθει κοντά σας. Γιατί, μπορεί η γιαγιά και η θεία να είναι φοβεροί, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με τη μαμά και τον μπαμπά!

13. Βιώνει το άγχος του αποχωρισμού

Ναι, το άγχος του αποχωρισμού είναι μια μορφή ένδειξης αγάπης του μωρού σας. Αυτό το στάδιο, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή από την ηλικία των έξι μηνών έως τριών ετών, είναι ένα σημάδι ότι το μωρό σας έχει επίγνωση της εξάρτησής του από αυτούς που το αγαπούν και το φροντίζουν (γνωστοί ως μαμά και μπαμπάς). Την επόμενη φορά που θα αφήσετε το μικρό σας στον παιδικό σταθμό ή σε κάποιον συγγενή, απλώς θυμηθείτε ότι οι κραυγές του έχουν τις ρίζες τους στην αγάπη του για εσάς.

14. Αντιγράφει κάθε σας κίνηση

Είναι γεγονός ότι τα μωρά τείνουν να κάνουν αυτά που βλέπουν, ειδικά όταν το κάνει η μαμά ή ο μπαμπάς. Γύρω στην ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά περιηγούνται στον κόσμο και μαθαίνουν νέες πληροφορίες μέσω της κοινωνικής μάθησης, μεταξύ των οποίων και η αντιγραφή όσων κάνουν οι ενήλικες στη ζωή τους. Για το μωρό σας αποτελείτε πρότυπο, και για το λόγο αυτό θέλει να μάθει από τους ανθρώπους που αγαπά και εμπιστεύεται περισσότερο.

15. Σας ζητάει επιβεβαίωση

Έχετε δει ποτέ το μωρό σας να σας κοιτάζει για επιβεβαίωση ότι αυτό που πάει να κάνει ή το νέο άτομο που το κρατάει αγκαλιά, είναι εντάξει; Αυτό υποδηλώνει ότι έχει μια ασφαλή προσκόλληση μαζί σας, που το κάνει να αισθάνεται ασφαλές και ήρεμο, ενώ του προσφέρει μια μορφή βάσης για να επιστρέψει, όταν ολοκληρώσει την «εξερεύνηση». Καθώς, λοιπόν, αρχίσει να μπουσουλάει μέσα στο σπίτι, μην εκπλαγείτε όταν καταλήξει ακριβώς από πίσω σας!

Πηγή: www.baby-chick.com

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις