Σάββατο, 22 Ιουν.
30oC Αθήνα

5+1 πράγματα να δεις και να κάνεις στο Εδιμβούργο, την ωραιότερη πόλη της Σκωτίας

5+1 πράγματα να δεις και να κάνεις στο Εδιμβούργο, την ωραιότερη πόλη της Σκωτίας

Τα μεσαιωνικά κτίρια γοτθικού χαρακτήρα στο Εδιμβούργο συνυπάρχουν αρμονικά και εκείνα του γεωργιανού ρυθμού και αποπνέουν μια αίσθηση μυστηρίου, μεταφέροντας τους επισκέπτες νοερά σε μια άλλη εποχή.

Ο λόγος για την πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Μια μαγευτική πόλη που αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε.

Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού χάρη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη κι έρχεται δεύτερη σε τουρίστες πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Λονδίνο.

Η ονομασία της πόλης προέρχεται από το βρυθονικό Din Eidyn (Φρούριο του Έντιν), ενώ αναφέρεται και σε ένα ποίημα του 600 μ.Χ. με τίτλο Y Gododdin. Μετά την πολιορκία του από τους Άγγλους, μετονομάστηκε σε Εδιμβούργο.

Το Εδιμβούργο συχνά αποκαλείται «Αθήνα του Βορρά» για πολλούς λόγους. Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των δυο πόλεων φανέρωνε ότι είχαν την ίδια τοπογραφία, καθώς η Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου αντιστοιχούσε με την Ακρόπολη στην Αθήνα. Κι οι δυο πόλεις βρίσκονταν σε πεδιάδα, που κατέληγε σε λιμάνι: ο Πειραιάς στην Αθήνα και το Λιθ στο Εδιμβούργο. Επίσης, αφού η πόλη του Εδιμβούργου ήταν κέντρο του Διαφωτισμού, με προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Χιουμ κι ο Άνταμ Σμιθ, πολλοί ήλπιζαν πως θα επηρέαζε πολιτισμικά το Λονδίνο με τον ίδιο τρόπο που η Αθήνα επηρέασε τη Ρώμη.

Το Εδιμβούργο είναι επίσης γνωστό ως Ντούνεντιν, που προέρχεται από τη γαελική ονομασία Dùn Èideann. Η πόλη Ντούνεντιν στη Νέα Ζηλανδία αρχικά ονομαζόταν Νέο Εδιμβούργο ενώ ακόμα είναι γνωστή ως το «Εδιμβούργο του Νότου».

Μεσαιωνική αρχιτεκτονική και Παλαιά Πόλη

Η Παλαιά Πόλη έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης. Μεγάλα τετράγωνα ανάμεσα στους δρόμους αποτελούν λαϊκές αγορές ή περιφράζουν δημόσια κτίρια, όπως τα Δικαστήρια. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Σχολείο Τζορτζ Χέριοτ και πολυάριθμοι υπόγειοι δρόμοι, απομεινάρια παλαιότερων φάσεων οικοδόμησης της πόλης. Αναμφισβήτητα, το πιο εμβληματικό αξιοθέατο της πόλης είναι το περίφημο κάστρο του  Εδιμβούργου. Στο παρελθόν, το κάστρο αποτελούσε την οικεία της βασιλικής οικογένειας, το στρατιωτικό φρούριο, τη φυλακή, καθώς και το κοινοβούλιο. Ένα ακόμη εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το Palace of Holyroodhouse, που αποτελούσε την επίσημη κατοικία της βασίλισσας και το σπίτι της σκωτσέζικης βασιλικής ιστορίας.

Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν τις βασιλικές αίθουσες, όπου διέμεναν οι μονάρχες της Σκωτίας, καθώς και την αίθουσα του Θρόνου, όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τελετές.  Πολύ κοντά στο παλάτι του Holyrood, βρίσκεται το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, το οποίο έχει μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική.

Ο πιο διάσημος και ιστορικός δρόμος της πόλης είναι το Royal Mile  (βασιλικό μίλι) που συνδέει το Κάστρο του Εδιμβούργου με το Παλάτι του Χόλυρουντ σε απόσταση ενός μιλίου. Κατά μήκος του του κεντρικού δρόμου υπάρχουν πληθώρα από αξιοθέατα, γραφικά στενάκια, μαγαζιά, καφετέριες και εστιατόρια.  Πολύ κοντά στο παλάτι του Holyrood υπάρχει το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, το οποίο έχει πρωτοποριακή αρχιτεκτονική.

Διασχίζοντας στη Royal Mile θα συναντήσετε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αιγιδίου. Μια ιστορική εκκλησία που εντυπωσιάζει με τη μοναδική της γοτθική αρχιτεκτονική.

Το εθνικό ποτό της Σκωτίας είναι το ουίσκι. Συνεπώς, με την ξενάγηση σας στο The Scotch Whisky Experience θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για την παραγωγή και την ποικιλία του ουίσκι, αφού στο εν λόγω κτίριο εκτίθεται η μεγαλύτερη συλλογή ουίσκι στον κόσμο, με πάνω από 3.000 μπουκάλια.

Η Νέα Πόλη δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα, ως λύση για τον υπερπληθυσμό της Παλαιάς Πόλης, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα δείγματα Γεωργιανής αρχιτεκτονικής σ’ όλο τον κόσμο. Το 1766 έγινε διαγωνισμός για την κατασκευή της Νέας Πόλης, η οποία δημιουργήθηκε με αυστηρό σχεδιασμό, όπως ταίριαζε και στο ορθολογιστικό πνεύμα που επικρατούσε τότε, στα χρόνια του Διαφωτισμού. Ο κύριος εμπορικός δρόμος είναι η Princes Street, ενώ στην ανατολική και δυτική άκρη υπάρχουν οι πλατείες St. Andrew’s Square και Charlotte Square αντίστοιχα. Στη βόρεια πλευρά της δεύτερης πλατείας βρίσκεται κι η επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Σκωτίας, επονομαζόμενη Bute House. Η Νέα Πόλη ήταν τόσο επιτυχημένη που γρήγορα επεκτάθηκε, χωρίς να διατηρήσει τον αυστηρό σχεδιασμό της.

Το Λιθ είναι το λιμάνι του Εδιμβούργου με παραδοσιακές παμπ και δεκάδες μπιστρό μέσα στο νερό.  Αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από το Εδιμβούργο: το 1920 μάλιστα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, όταν το «φρούριο» του Λιθ ενώθηκε με την κομητεία του Εδιμβούργου. Με τον επανασχεδιασμό του λιμανιού, το Εδιμβούργο έγινε κέντρο πολλών ναυτιλιακών εταιρειών, που προσέφεραν δρομολόγια προς τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου

Το Εδιμβούργο είναι ιδιαίτερα γνωστό για το ομώνυμο φεστιβάλ του, που αποτελείται από μια σειρά γεγονότων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το μακροβιότερο φεστιβάλ είναι το Παγκόσμιο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, που ξεκίνησε το 1947 και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει θεατρικές παραγωγές και μουσικές παραστάσεις υψηλού κύρους, φιλοξενώντας παγκοσμίως γνωστούς συνθέτες, μαέστρους και ορχήστρες. Επίσης, υπάρχει το Φεστιβάλ Παγκόσμιου Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Τζαζ και το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου.

Τη νύχτα της 30ης Απριλίου στο Εδιμβούργο επιβιώνει ακόμη η παραδοσιακή κελτική γιορτή του Μπελτέιν: οι μεγάλες φωτιές που ανάβονται έχουν τις ρίζες τους σε παγανιστικά έθιμα για τον ερχομό της Άνοιξης.

Το Εδιμβούργο έχει μακρά λογοτεχνική παράδοση από την εποχή του Διαφωτισμού στη Σκωτία. Οι συγγραφείς Ουόλτερ Σκοτ και Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, για παράδειγμα, έζησαν και εργάστηκαν στην πόλη αυτή.  Μάλιστα, προς τιμήν του  Sir Walter Scott υπάρχει ένα νεογοτθικό μνημείο που μπορείτε να επισκεφθείτε με εκθέματα και αντικείμενα από τη ζωή και το έργο του, ενώ ανεβαίνοντας στην κορυφή του έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε την πόλη από πανοραμική θέα.

Το Εδιμβούργο έχει μεγάλο αριθμό νυχτερινών κέντρων, παλιών παμπ και εστιατορίων. Οι περιοχές του Εδιμβούργου που παραδοσιακά είχαν πιο έντονη νυχτερινή ζωή είναι η Λόθιαν Ρόουντ, η Γκράσμαρκετ και η συνέχειά της, η Κάνονγκειτ, στην παλιά πόλη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ανερχόμενες περιοχές γνωστές για τη νυχτερινή τους ζωντάνια είναι η Τζόρτζ Στριτ στη νέα πόλη καθώς επίσης και η περιοχή δίπλα στη θάλασσα στο Λιθ.

Στην πόλη οργανώνονται επίσης συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, τόσο κατά τη διάρκεια του Φρίντζ Φεστιβάλ, που διεξάγεται παράλληλα με το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο.

Δοκιμάστε την αυθεντική σκωτσέζικη κουζίνα

Το εθνικό πιάτο της Σκωτίας που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Χάγκις. Είναι κιμάς από καρδιά, συκώτι και πνεύμονες προβάτου, ανακατεμένος με αλεύρι βρώμης και καρυκευμένος με κρεμμύδια και μπόλικο πιπέρι, ο οποίος σιγοβράζει μέσα σε στομάχι προβάτου για περίπου τρεις ώρες. Συνιστάται με γεύση πικάντικη με πιπέρι και πλιγούρι βρώμης όπως γίνονται τα λουκάνικα.

Συνήθως σερβίρεται τη νύχτα των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και από πολλούς θεωρείται σαν το εθνικό παραδοσιακό φαγητό των Σκωτσέζων. Σερβίρεται ζεστό, βγαλμένο από τη «θήκη» του και συνοδεύεται από καρότα και πατάτες πουρέ.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις