Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

ABBA: Νέα βράβευση για το θρυλικό συγκρότημα – 400 εκατ. πωλήσεις δίσκων σε μισό αιώνα

ABBA: Νέα βράβευση για το θρυλικό συγκρότημα – 400 εκατ. πωλήσεις δίσκων σε μισό αιώνα
Reuters

Οι διάσημοι ABBA έλαβαν το βραβείο εξαγωγής μουσικής. Πρωτοεμφανίστηκαν το 1972 και έγραψαν ιστορία με μία καριέρα που διαρκεί πενήντα χρόνια!

Μισό αιώνα μετά, οι θρυλικοί ABBA τιμήθηκαν την Τετάρτη (23.03.2022) με το σουηδικό βραβείο εξαγωγής μουσικής για τη συνεισφορά τους στη μουσική της χώρας τους το 2021, καθώς επανενώθηκε και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ έπειτα από 40 χρόνια προς έκπληξη και ενθουσιασμό των θαυμαστών τους.

Το συγκρότημα – που αποτελείται από τους Μπιορν Ουλβίους, Μπένι Άντερσον, Ανιέτα Φέλτσγκογκ και Άνι Φριντ Λίνγκσταντ – ανέβηκε στην κορυφή των τσαρτς σε όλον τον κόσμο πέρυσι (2021) με το νέο άλμπουμ του.

«Φέτος (2022) συμπληρώνονται 50 χρόνια στα οποία οι ABBA πούλησαν πάνω από 400 εκατομμύρια δίσκους», αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής κυβέρνησης. «Αυτό που η Ανιέτα, ο Μπιορν, ο Μπένι και η Άνι Φριντ ξεκίνησαν το 1972 ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα στην ιστορία της παγκόσμιας επιτυχίας της σουηδικής μουσικής. Σας ευχαριστούμε για τη μουσική!».

ABBA: Από το «Waterloo» (1974) στο «Voyage» (2021)

Η σουηδική κυβέρνηση σημειώνει ότι το τελευταίο άλμπουμ των ABBA με τίτλο «Voyage», που κατέκτησε την κορυφή των τσαρτς σε 18 χώρες, ήταν το best seller της χρονιάς στη Γερμανία και έφθασε στην υψηλότερη θέση που είχε ποτέ το συγκρότημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το «Voyage» ήταν το άλμπουμ με τις ταχύτερες πωλήσεις στη Βρετανία από την αρχή του αιώνα.

Οι ABBA κέρδισαν τη διεθνή καταξίωση μετά τη νίκη τους στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974 με το τραγούδι «Waterloo». Με επιτυχίες όπως τα «Money, Money, Money» και «Dancing Queen», εξελίχθηκαν σε παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο προτού χωρίσουν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν διαλύθηκαν οι γάμοι των δύο ζευγαριών που ίδρυσαν το συγκρότημα.

Παρά την έντονη φημολογία, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις δεκαετίες για να επανενωθούν, με το νέο άλμπουμ να προκύπτει μέσα από το εγχείρημα μιας πρωτοποριακής συναυλίας των ABBA – υπό τον τίτλο «Voyage» – που περιλαμβάνει ψηφιακές αναπαραστάσεις των τεσσάρων μελών της μπάντας, οι οποίες δημιουργήθηκαν χάρη στην τεχνολογία καταγραφής κίνησης (motion-capture).

Το βραβείο εξαγωγής μουσικής απονέμεται από το 1997 σε καλλιτέχνες που έχουν γνωρίσει διεθνή επιτυχία, συμβάλλοντας στην εξαγωγή της σουηδικής μουσικής και στη δημιουργία θετικής εικόνας για τη Σουηδία στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις