Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Coolio: Η επιτυχία του «Gangsta’s Paradise», οι έξι υποψηφιότητες για Grammy και ο κοινωνικός ακτιβισμός

Coolio: Η επιτυχία του «Gangsta’s Paradise», οι έξι υποψηφιότητες για Grammy και ο κοινωνικός ακτιβισμός

O ράπερ Coolio, του οποίου η μουσική και οι τεράστιες επιτυχίες όπως το «Gangsta’s Paradise» καθόρισαν τη χιπ-χοπ μουσική τη δεκαετία του 1990 στις ΗΠΑ, πέθανε την Τετάρτη (28.09.2022) στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 59 ετών. Την είδηση θανάτου του καλλιτέχνη επιβεβαίωσε ο επί σειρά ετών μάνατζέρ του, Jarez Posey. 

Ο Coolio, κατά κόσμον Artis Leon Ivey Jr., γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1963 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Για ένα διάστημα φοίτησε στο Κολέγιο Κόμπτον, πολύ γρήγορα όμως ανακάλυψε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την μουσική και άφησε τις σπουδές του για να γίνει ράπερ. Μια από τις πιο γνωστές επιτυχίες του ήταν το «Gangsta’s Paradise», για το οποίο το 1996 κέρδισε και Grammy για την καλύτερη σόλο ραπ ερμηνεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι «Gangsta’s Paradise» παραλίγο να μην συμπεριληφθεί στην επιτυχημένη ταινία «Dangerous Minds», όπως είχε αποκαλύψει η κριτικός Caryn James στους New York Times το 1996.

«Το τραγούδι “Gangsta’s Paradise” του Coolio, προστέθηκε καθυστερημένα στο “Dangerous Minds”, μετατρέποντας μια ταινία της Michelle Pfeiffer που έκανε κήρυγμα, ένα φιλμ για μια δασκάλα στο κέντρο της πόλης, σε μια επιτυχία φαινομενικά πιο φρέσκια από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα» έγραφε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα των New York Times.

Δείτε βίντεο:

Πέρα από το Gangsta’s Paradise o Coolio είχε λάβει άλλες 5 υποψηφιότητες για Grammy, κανένα τραγούδι του όμως δεν κατάφερε να φτάσει το «Gangsta’s Paradise» που το βίντεο κλιπ του συγκεντρώνει περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube. Άλλες επιτυχίες του, ήταν το «1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New)», από το άλμπουμ «Gangsta’s Paradise»- και το «C U When U Get There», από το τρίτο του άλμπουμ «My Soul».

Δείτε βίντεο:

Ο ράπερ Coolio είχε εμφανιστεί και στη σειρά του Nickelodeon «Kenan and Kel», ενώ είχε δημιουργήσει και την τηλεοπτική σειρά «Cookin’ with Coolio», στην οποία ο ίδιος μαγείρευε και τραγουδούσε. 

Δείτε βίντεο:

Ο Coolio επίσης είχε ασχοληθεί ενεργά με την φιλανθρωπία και τον κοινωνικό ακτιβισμό. Η οργάνωση «Environmental Justice and Climate Change» τον είχε επιλέξει ως επίτιμο μέλος της και γύρισε την Αμερική επισκεπτόμενος κολέγια και πανεπιστήμια, μιλώντας για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Το 1996 είχε παντρευτεί την Josefa Salinas με την οποία χώρισαν τελικά το 2000. Απέκτησε συνολικά έξι παιδιά.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις