Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Kanye West: Η απομυθοποίηση ενός τεράστιου σταρ

Rapper Kanye West

“Για μένα, ο Kanye είναι ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης της γενιάς μας. Τα σχόλιά του, όμως, είναι ντροπή”. Τα λόγια του Nick Cave, ενός από τους πλέον αναγνωρίσιμους αστέρες της ροκ όλων των εποχών, συνοψίζει τα συναισθήματα σχεδόν κάθε θαυμαστή της μουσικής του Kanye West.

Ο West είναι, δίχως αμφιβολία, μία από τις πλέον ισχυρές, αλλά και εκκεντρικές προσωπικότητες της μουσικής βιομηχανίας. Τόσο δέκτης σφοδρής κριτικής, όσο και αντικείμενο εγκωμίων, θα έλεγε κανείς ότι ο Kanye ήταν, για πάρα πολλά χρόνια, ο ένας και μοναδικός επιζών του cancel culture. Ώσπου έχασε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μία εβδομάδα.

Το success story του Kanye West

Ο αυτοδημιούργητος Kanye West, κατά κόσμον Ye, παράτησε το πανεπιστήμιο για να γίνει ένας από τους καλύτερους ράπερ όλων των εποχών. Και τα κατάφερε. Τόσο το ταλέντο του West στην ερμηνεία, όσο και η δημιουργικότητά του ως μουσικός παραγωγός, δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Οι ευφυείς στίχοι και η αξιοσημείωτη έφεσή του στο sampling (σ.σ. την προσάρτηση μερών από κυκλοφορίες τρίτων καλλιτεχνών σε εντελώς νέα τραγούδια) δεν παύουν να δοξάζονται από τους κριτικούς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν αρκετές από τις κυκλοφορίες του στα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Οι συνεργασίες με ορισμένα από τα πιο “καυτά” ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως ο Jay-Z, ο Eminem, ο Lil Wayne και ο Chris Martin των Coldplay, προμηνύουν μία καριέρα γεμάτη επιτυχίες.

Λιγότερη μουσική, περισσότερη πολιτική

Και ενώ οι μουσικές επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη για περίπου μία δεκαπενταετία, το πρώτο “χτύπημα” έρχεται το 2019. Με το ‘Jesus Is King’, ο κατά τα λεγόμενά του πνευματικά αναγεννημένος Kanye West πετυχαίνει τις χειρότερες κριτικές της ως τότε καριέρας του, διχάζοντας, παράλληλα, τη χριστιανική κοινότητα. Η διχογνωμία, όμως, δεν περιορίζεται στις επιδόσεις του Αμερικανού καλλιτέχνη στη μουσική, ούτε και στις συχνές δηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου.

Ένας έντονα πολιτικοποιημένος Kanye, αισθάνεται πιο άτρωτος από ποτέ και δε διστάζει να εκφράσει τη στήριξή του σε μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες της αμερικανικής πολιτικής, τον Donald Trump. Τα πυρά που δέχεται κάθε άλλο παρά τον σταματούν από το να εμφανιστεί δημόσια μαζί του, αλλά και να συνεχίσει να προκαλεί με τις δηλώσεις του.

Οι αλλεπάλληλες προκλήσεις ενός ειδώλου σε παρακμή

Ο Kanye West δεν είναι απλά ένας καλλιτέχνης. Ο 45χρονος μουσικός λατρεύεται ως είδωλο από μεγάλο μέρος της αφροαμερικανικής κοινότητας και όχι μόνο, παρά τις συχνές εξάρσεις προκλητικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ye παραμένει δημοφιλής ακόμα και στον απόηχο μίας σειράς δηλώσεων σχετικά με την υπεροχή της λευκής φυλής, ενός κακόφημου χαρακτηρισμού της σκλαβιάς των μαύρων στις ΗΠΑ ως “επιλογής”, μίας σωρείας διαδικτυακών απειλών κατά της πρώην γυναίκας του Kim Kardashian και του τότε συντρόφου της Pete Davidson, καθώς και μίας γεμάτης ακρότητες διαμάχης χρόνων με την Taylor Swift.

Τόσο δημοφιλής που συγκέντρωσε περίπου 60.000 ψήφους όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

 

Τα νοσηρά αντισημιτικά σχόλια και η οικονομική κατάρρευση

Ήταν η συνεχόμενη αντισημιτική ρητορική του μουσικού και επιχειρηματία που έμελλε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων, τόσο από το κοινό, όσο και από τους συνεργάτες του, εντός και εκτός της μουσικής βιομηχανίας. Brands όπως η Balenciaga, η Vogue και η Gap πήραν αμέσως τις αποστάσεις τους, με μία από τις κύριες πηγές εσόδων του West, την Adidas, να ακολουθεί, διακόπτοντας κάθε συνεργασία μαζί του. Η δημόσια κατακραυγή είναι, πλέον, αδύνατο να καλυφθεί από οποιοδήποτε άλλοθι. Οι δηλώσεις του Kanye West τον οδηγούν στην απώλεια περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο εύρος μόλις μίας εβδομάδας, με το Forbes να τον αφαιρεί και επισήμως από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων.

Η οικονομική κατάρρευση του Ye, όμως, είναι το λιγότερο. Είναι η μεταμόρφωση ενός αστέρα με τεράστια επιρροή στον κόσμο της μουσικής σε μία καρικατούρα του σύγχρονου αμερικανικού συντηρητισμού, που απειλεί να γκρεμίσει την κληρονομιά ενός τεράστιου καλλιτέχνη.

Πηγές: www.wsj.com, www.vox.com, pagesix.com, www.billboard.com, edition.cnn.com

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις