Τρίτη, 28 Μαΐ
21oC Αθήνα

The Beatles: Καταρρίπτει τον μύθο της διάλυσης ο Πολ ΜακΚάρντεϊ – «Ο Τζον Λένον ήθελε να φύγει»

The Beatles: Καταρρίπτει τον μύθο της διάλυσης ο Πολ ΜακΚάρντεϊ - «Ο Τζον Λένον ήθελε να φύγει»
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η συζήτηση γίνεται ακόμα και σήμερα για τους Beatles και τη διάλυσή τους, με τους περισσότερους να ασπάζονται την άποψη ότι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ήταν αυτός που έδωσε τέλος στην μακρόχρονη πορεία του συγκροτήματος.

Όμως, ο 79χρονος σήμερα Πολ ΜακΚάρτνεϊ, διαψεύδει τον μύθο, αποδίδοντας τη διάλυση των Beatles στον Τζον Λένον, λέγοντας σε συνέντευξή του πως αυτός αναζήτησε πρώτος την έξοδο από το συγκρότημα. Η αποκάλυψη έρχεται μετά από 50 και πλέον χρόνια από την είδηση που σόκαρε την παγκόσμια μουσική σκηνή.

«Δεν προκάλεσα εγώ τη διάλυση. Ο Τζόνι μας το έκανε», αποκαλύπτει ο ΜακΚάρτνεϊ, σε μια συνέντευξή του στη σειρά επεισοδίων του BBC 4, «This Cultural Life», η οποία θα μεταδοθεί στις 23 Οκτωβρίου και μάλλον θα δώσει απαντήσεις για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα «διαζύγια» όλων των εποχών.

https://twitter.com/022people/status/1444173521035296774

Ο 79χρονος μουσικός ανατρέχει στην «πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του», αφού μετά από 8 χρόνια κοινής πορείας, έπρεπε να πει αντίο στους Beatles, σε μια εποχή που ο ίδιος λέει πως «τα πηγαίναμε αρκετά καλά με το Abbey Road και το Let It Be».

«Θα μπορούσε να συνεχιστεί το μουσικό ταξίδι των Beatles. Το πραγματικό ζήτημα ήταν ότι ο Τζον έφτιαχνε μια καινούργια ζωή με την Γιόκο. Ο Τζον ήθελε πάντα να ελευθερωθεί από την κοινωνία επειδή, ξέρετε, τον μεγάλωσε η θεία του Μίμι, που τον καταπίεζε αρκετά, έτσι είχε πάντα τάσεις απόδρασης», πρόσθεσε ο ΜακΚάρτνεϊ.

Ο Guardian δημοσιεύει ένα κομμάτι από τη συνέντευξη του κιθαρίστα των Beatles, στο οποίο ο ίδιος τονίζει ότι ήθελε να συνεχίσουν την πορεία τους, λέγοντας: «Αυτό ήταν το συγκρότημά μου, η ζωή μου, γι’ αυτό και ήθελα να συνεχίσει».

Ο μύθος ότι η διάλυση των Beatles οφείλεται στον ΜακΚάρτνεϊ, ξεκίνησε από το 1970, όταν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι το συγκρότημα δεν υπάρχει πια και «φούντωσαν» περισσότερο, όταν έγινε γνωστό πως ζήτησε να παρέμβουν δικηγόροι για να λυθούν οι διαφορές τους. «Αναγκάστηκα να ζήσω με αυτές τις φήμες, επειδή αυτό έβλεπε ο κόσμος. Το μόνο που μπορούσα να πω ήταν “όχι”» αναφέρει στη συνέντευξή του ο 79χρονος.

Όταν ο δημοσιογράφος του BBC τον ρώτησε για την απόφασή του να ακολουθήσει σόλο καριέρα, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ήταν κατηγορηματικός: «Για σταματά, δεν είμαι εγώ αυτός που προκάλεσε τη διάλυση. Όχι, όχι, όχι. Ο Τζον μπήκε μια μέρα σε ένα δωμάτιο και είπε “Φεύγω από τους Beatles”. Είναι αυτό αιτία διάλυσης συγκροτήματος ή όχι;».

Ο «ύποπτος» μάνατζερ

Το θέμα του χωρισμού προέκυψε και από τη στάση του – τότε – νέου μάνατζερ του συγκροτήματος, Άλεν Κλάιν, ο οποίος έδωσε οδηγία να μην αναφέρει κανένα από τα μέλη στον Τύπο ότι οι Beatles δεν υπάρχουν πια.

«Αυτό ήταν περίεργο γιατί όλοι ξέραμε ότι ήταν το τέλος για τους Beatles αλλά δεν μπορούσαμε κιόλας να φύγουμε», είπε ο ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που… βαρέθηκε το θέατρο και έκανε τη σημαντική αποκάλυψη πριν από 50 και περισσότερα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί, λίγο πριν τη διάλυση, ανέφερε: «Περίπου εκείνη την εποχή είχαμε κάτι σύντομα μίτινγκ και ήταν φρικτά. Ήταν το αντίθετο από αυτό που ήμασταν» και πιστεύει ότι η ρήξη ήταν αναπόφευκτη, λόγω του ότι ο Λένον «ήθελε να πηγαίνει και να ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι στο Άμστερνταμ για μια εβδομάδα για την ειρήνη. Και δεν μπορούσες να φέρεις αντίρρηση σε κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, δεν θεωρεί πως υπεύθυνη για τη διάλυση ήταν η Γιόκο Όνο, αφού δήλωσε πως «ήταν σπουδαίο ζευγάρι. Μαζί είχαν τεράστια δύναμη».

Για το γεγονός ότι κατέφυγε σε δικηγόρους, ο ΜακΚάρντεϊ, εξήγησε: «Χρειάστηκε να δώσω μάχη και ο μόνος τρόπος ήταν να μηνύσω τους άλλους Beatles, επειδή θα συντάσσονταν με τον Κλάιν. Κάποια χρόνια μετά με ευχαρίστησαν γι’ αυτό που έκανα. Πάντως δεν προκάλεσα εγώ τη διάλυση. Ο Τζόνι μας ήταν εκείνος που μας ανακοίνωσε μια μέρα ότι φεύγει από την μπάντα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις