Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Άντι Γουόρχολ: Πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε βγαίνει σε δημοπρασία με αστρονομικό ποσό

Άντι Γουόρχολ: Πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε βγαίνει σε δημοπρασία με αστρονομικό ποσό
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο πίνακας του Άντι Γουόρχολ που απεικονίζει τη Μέριλιν Μονρόε, “Shot Sage Blue Marilyn”, βγαίνει στο σφυρί τον ερχόμενο Μάιο από τον οίκο Christie’s, ο οποίος τόνισε σε ανακοίνωση πως η αξία του πορτρέτου εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Αν το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε, από το πινέλο του Άντι Γουόρχολ, πωληθεί στα 200 εκατομμύρια δολάρια, τότε θα γίνει το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα που θα έχει ποτέ πωληθεί σε δημοπρασία. Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε τον εν λόγω πίνακα το 1964 και σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, είναι «ο σημαντικότερος πίνακας του 20ου αιώνα που θα πωληθεί σε δημοπρασία στην τελευταία γενιά».

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, υπεύθυνοι του Christie’s διευκρίνισαν πως το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε ανήκει στο ίδρυμα στη Ζυρίχη των Τόμας και Ντόρις Άμαν, το οποίο θα αφιερώσει τα έσοδα της πώλησης για «τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης».

«Με το 100% της πώλησης ενός μονάχα πίνακα με στόχο μια φιλανθρωπική προσφορά, πρόκειται για την υψηλότερη σε αξία δημοπρασία με φιλανθρωπικό σκοπό από εκείνη της συλλογής των Πέγκι και Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 2018», σύμφωνα με τον Christie’s.

Σύμφωνα με μια κατάταξη του Γαλλικού Πρακτορείου, το απόλυτο ρεκόρ για την πώληση ενός έργου τέχνης σε δημοπρασία κατέχει αυτή τη στιγμή ο “Σωτήρας του Κόσμου” (Salvator Mundi) του Λεονάρτο ντα Βίντσι, καθώς πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έναντι 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις