Κυριακή, 21 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Αυτές είναι οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα 3 πιο διάσημα κοκτέιλ

Αυτές είναι οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα 3 πιο διάσημα κοκτέιλ

Αναρωτηθήκατε ποτέ από που προέρχεται το όνομα του κοκτέιλ που πίνετε;

Σίγουρα σε αυτή την ερώτηση υπάρχουν πολλές απαντήσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα όριο στην ονομασία των κοκτέιλ.

Yπάρχουν ωστόσο ορισμένα κλασικά κοκτέιλ που εμπνεύστηκαν από διάσημους ανθρώπους και έχουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία.

Bellini

Το Bellini εφευρέθηκε στο Harry’s Bar στη Βενετία της Ιταλίας από τον Giuseppe Cipriani. Ενώ η ακριβής ημερομηνία της εφεύρεσης κυμαίνεται από τη δεκαετία του ’30 έως τη δεκαετία του ’40, το φρουτώδες κοκτέιλ, ονομάστηκε προς τιμήν του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Giovanni Bellini.

Λέγεται πως η έμπνευση προήλθε από το χρώμα του χιτώνα ενός Αγίου σε κάποιον πίνακα του Bellini, που ήταν παρεμφερές με το απαλό ροζ ροδακινί χρώμα του κοκτέιλ, το οποίο αποτελείται από πολτό ροδάκινου και prosecco (αφρώσης Ιταλικός οίνος).

Bloody Mary

Λέγεται ότι to Bloody Mary – το οποίο αποτελείται από βότκα, χυμό ντομάτας μεταξύ άλλων- δημιουργήθηκε από έναν Γάλλο μπάρμαν με το όνομα Fernand Petiot, ο οποίος είχε την ιδέα όταν εργαζόταν στο Harry’s New York Bar στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Όταν ο Vincent Astor, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου St. Regis, έφερε τον Petiot στη Νέα Υόρκη το 1933, το όνομα του κοκτέιλ θεωρήθηκε υπερβολικό για το αμερικανικό κοινό και το άλλαξε στο πιο κοινωνικά αποδεκτό Red Snapper. Σύμφωνα με ορισμένους, η βότκα δεν ήταν διαθέσιμη στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή, επομένως το ποτό παρασκευάστηκε με τζιν.

Άλλοι αποδίδουν το όνομα σε μία σερβιτόρα του Bucket of Blood στο Σικάγο που προφανώς την έλεγαν Mary και η οποία του είχε κινήσει την περιέργεια. Η επικρατέστερη θεωρία όμως θέλει τη Βασίλισσα της Αγγλίας, Mary Tudor ή Mary I of England να έδωσε το όνομά της στο ποτό. Η ίδια ήταν γνωστή ως Bloody Mary εξαιτίας του φανατισμού που έδειξε στον κατατρεγμό των Προτεσταντών ως γνήσια υποστηρικτής της Καθολικής Εκκλησίας σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Όποια και να είναι η προέλευση της συνταγής ή του ονόματος του Bloody Mary, το κοκτέιλ και οι πολυάριθμες παραλλαγές του, όπως το σύγχρονο Red Snapper (με τζιν), το Tequila Maria (με τεκίλα) και τόσα ακόμη, θεωρούνται πλέον κλασικές. Το μόνο ζήτημα που μένει είναι ένα: Ποια παραλλαγή προτιμάτε εσείς;

Margarita

Πολλά έχουν γραφτεί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική προέλευση αυτού του δημοφιλούς κοκτέιλ. Μια από τις πιο πρόσφατες ιστορίες σχετικά με τη Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε το 1938 από τον Carlos “Danny” Herrera. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το κοκτέιλ φτιάχτηκε για μια πρώην χορεύτρια του Ziegfield, την Marjorie King, που ήταν αλλεργική σε σε πάρα πολλά ποτά, αλλά όχι στην τεκίλα.

Μια επίσης κοινώς αποδεκτή ιστορία για την προέλευση της Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε από τον Don Carlos Orozco το 1941. Αυτή η ιστορία θέλει την Margarita Henkel, κόρη του τότε Γερμανού Πρέσβη, να επισκέπτεται την καντίνα του Don Carlos και εκείνος να της προσφέρει το πρώτο κοκτέιλ Margarita. Ακριβώς επειδή ήταν η πρώτη που το δοκίμαζε, ο Don Carlos αποφάσισε να του δώσει το όνομά της.

Απ’ την άλλη, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Margarita δημιουργήθηκε στο Tommy’s Place Bar στο Juarez του Μεξικού, από τον Francisco “Pancho” Morales.

Μια ακόμη ιστορία τοποθετεί τη δημιουργία της Margarita το 1948 στο ιστορικό Balinese Room του Galveston στο Τέξας, από τον Santos Cruz για χάρη της τραγουδίστριας Peggy (Margaret) Lee.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ακόμη εξήγηση που θέλει τη Margarita να δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ποταπαγόρευσης, όταν οι Αμερικάνοι κατέφευγαν στα σύνορα για να απολαύσουν λίγο αλκοόλ. Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση η Margarita είναι μια παραλλαγή του γνωστού αμερικάνικου κοκτέιλ “Daisy”, όπου όμως αντί για μπράντι έβαζαν τεκίλα.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις