Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ένας νόμος αποτρέπει τη ποινικοποίηση της ραπ με τη χρήση στίχων σε δίκες

ΗΠΑ: Ένας νόμος αποτρέπει τη ποινικοποίηση της ραπ με τη χρήση στίχων σε δίκες
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, επικύρωσε το νομοσχέδιο 2799 που υιοθετήθηκε από την Πολιτειακή Συνέλευση, γνωστό ως νόμο για την Αποποινικοποίηση της Καλλιτεχνικής Έκφρασης. Πρόκειται για ένα νόμο που αποτρέπει την ποινικοποίηση της ραπ μέσω χρήσης στίχων της, σε δίκες.

Οι ράπερ Killer Mike, Meek Mill, E-40, Ty Dolla $ign και ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ηχογράφησης, Χάρβεϊ Μέισον Τζ. ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην τελετή υπογραφής που διοργανώθηκε διαδικτυακά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Τραγουδοποιών Βόρειας Αμερικής (SONA) και της Συμμαχίας Μαύρης Μουσικής (Black Music Action Coalition). Το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε από το μέλος της Πολιτειακής Συνέλευσης της Καλιφόρνια, Ρέτζι Τζόουνς Σόγιερ, στοχεύει στην εξάλειψη των φυλετικών προκαταλήψεων στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι εισαγγελείς στην Καλιφόρνια χρησιμοποιούσαν στίχους ραπ ως έναν βολικό τρόπο για να εισάγουν φυλετικές προκαταλήψεις και σύγχυση στη διαδικασία της ποινικής δικαιοσύνης» δήλωσε η Ντίνα ΛαΠολτ από τη SONA.

«Σήμερα γιορτάζουμε μια σημαντική νίκη για τους δημιουργούς μουσικής στην πολιτεία της Καλιφόρνια» πρόσθεσε ο Χάρβεϊ Μέισον Τζ. «Η ιστορία που γράφτηκε στην Καλιφόρνια σήμερα, θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος προς τα εμπρός, στον αγώνα για την προστασία της δημιουργικής ελευθερίας σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε.

Οι στίχοι ήταν ένα κεντρικό και αμφιλεγόμενο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε από τους εισαγγελείς σε πολλές πρόσφατες υποθέσεις στις ΗΠΑ. Βάσει του νόμου για την καταπολέμηση της οργανωµένης εγκληµατικότητας, τον Μάιο οδηγήθηκαν στη φυλακή οι ράπερ Young Thug, Gunna και αρκετοί από τους συνεργάτες τους. Ο εισαγγελέας της κατηγορούσας αρχής, υποστήριξε ότι οι αναφορές τους σε ναρκωτικά, όπλα και βία, αποτελούν απόδειξη δραστηριότητας συμμοριών.

Οι υποστηρικτές του νέου νόμου στην Καλιφόρνια συνεχίζουν να πιέζουν για ομοσπονδιακή νομοθεσία, και ζητούν συγκεκριμένα να υιοθετηθεί ο νόμος για την επαναφορά της καλλιτεχνικής προστασίας.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις