Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ιταλία: Πίνακας είχε υποστεί επεξεργασία ώστε να καλυφθεί το γυμνό – Η ψηφιακή «αποκάλυψη» του όπως πρωτοσχεδιάστηκε

Ιταλία: Πίνακας είχε υποστεί επεξεργασία ώστε να καλυφθεί το γυμνό – Η ψηφιακή «αποκάλυψη» του όπως  πρωτοσχεδιάστηκε
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τη ψηφιακή αποκάλυψη ενός πίνακα του 17ου αιώνα προσπαθούν να δημιουργήσουν οι συντηρητές τέχνης στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Εργάζονται για να αποκαταστήσουν τον πίνακα μιας γυμνής γυναίκας, ο οποίος έχει υποστεί επεξεργασία, ώστε να καλυφθεί το γυμνό στήθος με ένα πέπλο.

Ο πίνακας η «Αλληγορία της κλίσης» ζωγραφίστηκε από την καλλιτέχνιδα Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το 1616 στην Ιταλία και θεωρείται αυτοπροσωπογραφία. Περίπου 70 χρόνια αργότερα από την δημιουργία του, ένας απόγονος του ατόμου που παρήγγειλε τον πίνακα, ενοχλήθηκε από το γυμνό που απεικόνιζε και πλήρωσε έναν καλλιτέχνη για να καλύψει τη γυναίκα με πέπλα και κουβέρτες.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας σήμερα, οι συντηρητές χρησιμοποιούν υπεριώδες φως, διαγνωστική απεικόνιση και ακτίνες Χ για να εξετάσουν τον πίνακα και να καταλάβουν πώς να τον αποκαταστήσουν ψηφιακά.

Η συναρπαστική ζωή της Τζεντιλέσκι

Η ίδια η Τζεντιλέσκι είναι μια σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία της ιταλικής τέχνης. Μετακόμισε στη Φλωρεντία σε ηλικία 17 ετών από τη Ρώμη, όπου ο βιαστής της είχε μόλις δικαστεί και καταδικαστεί να εκτίσει οκτώ μήνες φυλάκιση.

Η Τζεντιλέσκι αναγκάστηκε να καταθέσει στη φρικτή δίκη, όπου είχε δεμένα σχοινιά γύρω από τα δάχτυλά της που την έσφιγγαν ενώ μιλούσε για να αποδείξει την ειλικρίνειά της. Έπρεπε επίσης να υποβληθεί σε φυσική εξέταση για να διαπιστωθεί αν ήταν ακόμα παρθένα.

Η Λίντα Φαλκόνε, συντονίστρια του έργου Artemisia Up Close, είπε: «Μέσα από αυτήν, μπορούμε να μιλήσουμε για το πόσο σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε τα έργα τέχνης, πόσο σημαντικό είναι να επαναφέρουμε τις ιστορίες των γυναικών στο προσκήνιο».

Μόλις 22 ετών ζωγράφισε την «Αλληγορία της κλίσης»

«Αυτός είναι ένας από τους πρώτους της πίνακες. Ήταν η πρώτη της ζωγραφιά που έγινε στην Φλωρεντία, την ίδια χρονιά έγινε δεκτή στην Ακαδημία Σχεδίου, η οποία ήταν η πρώτη ακαδημία σχεδίου στην Ευρώπη εκείνη την εποχή», είπε η Φαλκόνε για την ζωγράφο που δημιούργησε τον πίνακα όταν ήταν μόλις 22 ετών.

Η ψηφιακή αποκατάσταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα εκτεθεί στο Casa Buonarroti, όπου φιλοξενείται ο πίνακας.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις