Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

«Ο Πύργος της Βαβέλ» του Πίτερ Μπρίγκελ για ένα μήνα στο Μουσείο Ερμιτάζ του Άμστερνταμ

«Ο Πύργος της Βαβέλ» του Πίτερ Μπρίγκελ για ένα μήνα στο Μουσείο Ερμιτάζ του Άμστερνταμ

Ο «Πύργος της Βαβέλ», ο διάσημος πίνακας του Πίτερ Μπρίγκελ μεταφέρεται για λίγο στο Μουσείο Ερμιτάζ του Άμστερνταμ από το Μουσείο Μπόιμανς Φαν Μπόινιγκεν του Ρότερνταμ, όπου ανήκει. Παρουσιάζεται στο Ερμιτάζ στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων, «Dutch Heritage Amsterdam» (Ολλανδική Κληρονομιά του Άμστερνταμ). 

Ο πίνακας αφαιρέθηκε από την τρέχουσα έκθεση «Highlights from the Museum Collection» του Μουσείου Μπόιμανς Φαν Μπόινιγκεν και ελέγχθηκε από συντηρητές στα στούντιο αποκατάστασης προτού μεταφερθεί, με ασφάλεια, στο Άμστερνταμ στα τέλη Ιουλίου.

Αυτό το καλοκαίρι, έργα από τα μεγάλα Μουσεία της Ολλανδίας, όπως το Μουσείο Βαν Γκογκ, παρουσιάζονται στη σειρά εκθέσεων «Ολλανδική Κληρονομιά του Άμστερνταμ». Η σειρά ολοκληρώνεται με αυτό το εξαιρετικό δάνειο από το Μουσείο Μπόιμανς Φαν Μπόινιγκεν.

Το «ταξίδι» του πίνακα του Μπρίγκελ

Ο πίνακας, εμπνευσμένος από τη βιβλική ιστορία του Πύργου της Βαβέλ πέρασε ένα απίστευτο ταξίδι από τη στιγμή που απομακρύνθηκε από το εργαστήριο του Μπρίγκελ, πριν από 440 χρόνια, έως όταν εντάχθηκε στη συλλογή του Μουσείου το 1958.

Γύρω στο 1600 το έργο βρέθηκε στην Πράγα, στη συλλογή του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ροδόλφου Β’, μαζί με άλλους πίνακες του Μπρίγκελ. Είκοσι χρόνια αργότερα, εντοπίστηκε στην Αμβέρσα. Από μια σφραγίδα στο πίσω μέρος του πίνακα, σύμφωνα με το ιστορικό που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπόιμανς Φαν Μπόινιγκεν προκύπτει ότι έναν αιώνα αργότερα ήταν στην κατοχή της Ελισάβετ Φαρνέζε, της δεύτερης συζύγου του βασιλιά Φιλίππου Ε’ της Ισπανίας.

Ο πίνακας επανεμφανίστηκε στην αγορά τέχνης του Παρισιού το 1935. Συλλέκτης αγόρασε τον πίνακα ένα χρόνο αργότερα έναντι 120.000 φιορινιών. Ο «Πύργος της Βαβέλ» αποκτήθηκε από το Μουσείο το 1958.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις