Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Τσαρλς Ντίκενς λάτρευε το ιταλικό κρασί που ξόδευε 2 εκατ. στερλίνες το χρόνο

Ο Τσαρλς Ντίκενς λάτρευε το ιταλικό κρασί που ξόδευε 2 εκατ. στερλίνες το χρόνο
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η μεγάλη αγάπη του ιστορικού συγγραφέα, Τσαρλς Ντίκενς, για το ιταλικό κρασί αποτυπώνεται σε μια επιστολή του, που βγαίνει σε δημοπρασία με τιμή εκτίμησης πάνω από 2.300 ευρώ, την οποία έστειλε ο ίδιος το 1845 προς τον εισαγωγέα κρασιού του Λονδίνου Τζέιμς Λίβερμορ (James Livermore).

Στην επιστολή του, ο συγγραφέας γράφει ότι «μου έστειλαν ένα βαρέλι με ιταλικό κρασί από την Καρράρα. Και θέλω να έχετε την καλοσύνη να στείλετε αύριο το πρωί κάποιον να το εμφιαλώσει. Φαίνεται ότι υπήρχε μία παλιά τρύπα στο βαρέλι και δεκατρία γαλόνια έχουν χυθεί! Θέλω, λοιπόν, να φροντίσω για τo υπόλοιπo, χωρίς καθυστέρηση».

Σύμφωνα με τους Times, μετά από περίπου δύο εβδομάδες, ο Τσαρλς Ντίκενς πλήρωσε 20 στερλίνες στον έμπορο κρασιού. Άλλωστε, ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς του παγκόσμιου λογοτεχνικού τοπίου είχε μεγάλη λατρεία προς το ιταλικό κρασί.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο εκδότης του βιβλίου «The Charles Dickens Letters Project», Λεόν Λίτβακ (Dr. Leon Litvack), ο οποίος δήλωσε ότι ο Ντίκενες «γνώρισε πολύ καλά» το ιταλικό κρασί από μία επίσκεψή του στη χώρα, μένοντας για ένα χρόνο σε διάφορες περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Καρράρα.

Στην Καρράρα καλλιεργείται κυρίως το Vermentino Nero (μία ποικιλία κόκκινου κρασιού), που ήταν ένα από τα αγαπημένα του Ντίκενς ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο λογοτέχνης φέρεται να ξόδευε 15.000 στερλίνες τον χρόνο για κρασί, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατ. στερλίνες σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από The Times και Tatler

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις