Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

Οι fans της Taylor Swift προκαλούν πραγματικές σεισμικές δονήσεις στις συναυλίες της, σύμφωνα με μελέτη

Οι fans της Taylor Swift προκαλούν πραγματικές σεισμικές δονήσεις στις συναυλίες της, σύμφωνα με μελέτη
Φωτογραφία: Reuters

Τον Αύγουστο του 2023, η συναυλία της Taylor Swift στο Λος Άντζελες έδωσε στους επιστήμονες κάτι περισσότερο από απλή μουσική για να προβληματιστούν.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη συναυλία του φαινομένου Taylor Swift στο SoFi Stadium στο Λος Άντζελες. Αυτό που τράβηξε την προσοχή των ερευνητών ήταν μια σεισμική καταγραφή ή “διακριτές αρμονικές δονήσεις”.

Προηγουμένως θεωρούσαν ότι οι μουσικοί ρυθμοί ή οι αντηχήσεις των ηχητικών συστημάτων προκαλούσαν αρμονικές δονήσεις.

Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι οι σεισμοί προκλήθηκαν από τους θαυμαστές που χόρευαν και πηδούσαν στα τραγούδια της Swift.

Η μελέτη αυτή, με επικεφαλής την Gabrielle Tepp του Caltech, ανακάλυψε ότι οι μοναδικές δονήσεις της συναυλίας προκλήθηκαν από την κίνηση του πλήθους και όχι από την ίδια τη μουσική.Οι ερευνητές εντόπισαν διακριτά σεισμικά σήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε τραγούδι χρησιμοποιώντας φασματογραφήματα. Διαπίστωσαν ότι κάθε τραγούδι της Σουίφτ είχε το δικό του ξεχωριστό σήμα δονήσεων, με το «Shake It Off» να έχει το υψηλότερο.

«Αυτή η ενέργεια απελευθερώθηκε σε μερικά λεπτά και όχι σε ένα δευτερόλεπτο όπως συμβαίνει με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους. Με βάση τη μέγιστη ένταση της δόνησης, η ισχυρότερη δόνηση ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 2 Ρίχτερ», δήλωσε η Tepp.
Τα πειράματα επιβεβαίωσαν περαιτέρω ότι η κίνηση του πλήθους δημιούργησε αρμονικές δονήσεις.

 

“Παρόλο που δεν ήμουν πολύ καλή στο να μένω στο ίδιο σημείο – κατέληξα να χοροπηδάω σε έναν μικρό κύκλο, όπως σε μια συναυλία – εξεπλάγην με το πόσο καθαρό βγήκε το σήμα”, δήλωσε η Tepp.

Αποκωδικοποίηση των σημάτων

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τον σεισμό των 2,3 βαθμών Ρίχτερ κατά τη διάρκεια της συναυλίας της περιοδείας Eras στο Σιάτλ.

Το Γραφείο Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της Καλιφόρνια κάλεσε τους ερευνητές να διερευνήσουν αν θα μπορούσαν να εξαχθούν κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα από τη συναυλία της Swift τον Αύγουστο στο Λος Άντζελες.

Η Tepp και η ομάδα της άρπαξαν την ευκαιρία και εγκατέστησαν ισχυρούς αισθητήρες κίνησης στο στάδιο SoFi.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από αυτούς τους αισθητήρες και πληροφορίες από τους κοντινούς σταθμούς του σεισμικού δικτύου.

“Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι ο “συναυλιακός τρόμος” μπορεί να καταγραφεί ως σήματα μεγάλης διάρκειας με στενής ζώνης, αρμονικές κορυφές συχνότητας μεταξύ 1 και 10 hertz. Αυτό το σήμα χαμηλής συχνότητας μοιάζει με τον αρμονικό τρόμο που καταγράφεται από φυσικές πηγές όπως τα ηφαίστεια και από ανθρώπινες πηγές όπως τα τρένα”, εξηγεί το δελτίο τύπου του Γραφείου Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης .

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις