Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι καλύτερες φωτογραφίες στον κόσμο με μια μηχανή Leica – Ποιος νίκησε στα βραβεία

Οι καλύτερες φωτογραφίες στον κόσμο με μια μηχανή Leica – Ποιος νίκησε στα βραβεία

Για 43η χρονιά διεξήχθη φέτος ο φωτογραφικός διαγνωνισμός Leica Oskar Barnack Award, τον οποίο παρουσιάζει η θρυλική εταιρεία φωτογραφικών μηχανών Leica. Το βραβείο παίρνει την επωνυμία του από τον μηχανικό Oskar Barnack, εφευρέτη της πρώτης μικρού μεγέθους ασημένιας κάμερας, προσαρμόζοντας το φιλμ 35 mm από τον κινηματογράφο στη φωτογραφία.

Νικητής του φετινού διαγωνισμού που παρουσιάζει η Leica είναι ο Ismail Ferdous με τη σειρά φωτογραφιών του «Sea Beach». Η με παστέλ χρώματα σειρά φωτογραφιών μας καλεί να αναρωτηθούμε για τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας μας και για το τι συμβαίνει σε μέρη τα οποία κάποτε μας ήταν οικεία (https://www.instagram.com/p/CyT7cjkvFEG/).

Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και έχοντας επιστρέψει στο Cox’s Bazar, ένα παραλιακό θέρετρο στη νότια άκρη του Μπαγκλαντές, ο Ferdous μοιράζεται μια πιο προσωπική και διαχρονική πλευρά αυτής της τοποθεσίας: «Σε μια υπερβολικά πυκνοκατοικημένη χώρα, η παραλία του Cox’s Bazar αντιπροσωπεύει μια ευπρόσδεκτη διαφυγή στη φύση. Είναι ένα μέρος όπου ο καθένας, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές» (https://www.instagram.com/p/CvhnZI9AUve/).

Ο Κινέζος φωτογράφος Ziyi Le κέρδισε το βραβείο Leica Oskar Barnack Award Newcomer. Έχοντας εγκατασταθεί στη Hangzhou τον Μάρτιο του 2020, η ρουτίνα τον ενέπνευσε να δημιουργήσει μια σειρά πορτρέτων. «Σ’ όλα τα παιδικά μου χρόνια ήμουν λιγομίλητος και δεν αισθανόμουν άνετα μέσα στο πετσί μου, κάτι το οποίο μου έδινε την εντύπωση ότι δεν είχα βρει τη θέση μου. Από ένστικτο ως φωτογράφος, αποφάσισα να εξερευνήσω αυτό το συναίσθημα κενού σε νεαρά άτομα σαν κι εμένα, σε διαφορετικές πόλεις, και να εξερευνήσω τις πιο βαθιές αμφιβολίες μου» εξομολογήθηκε (https://www.instagram.com/p/CyV3CZ8scSo/).

Εδώ και κάποιες μέρες, οι φωτογραφίες των δύο νικητών μαζί με αυτές των 10 φιναλίστ εκτίθενται στη Leitz Museum Gallery στη γερμανική πόλη Wetzlar όπου είναι η έδρα και οι εγκαταστάσεις της Leica Camera AG. Ακολούθως, η έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες γκαλερί της Leica καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις