Κυριακή, 21 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Ποια είναι η καλύτερη βρώμη για τον οργανισμό σας

Ποια είναι η καλύτερη βρώμη για τον οργανισμό σας

Οι ευεργετικές επιδράσεις της βρώμης στον οργανισμό μας εξαρτώνται από τον τύπο που τρώμε, σύμφωνα με τον Dr. Tim Spector, καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL) και ειδικό σε θέματα διατροφής και μικροβιώματος του εντέρου.

Μεταξύ άλλων, η βρώμη μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι βρώμης, μεταξύ των οποίων και επεξεργασμένη (ή στιγμιαία). Αρκετοί, λοιπόν, αναρωτιούνται αν η στιγμιαία βρώμη ανήκει στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία θεωρούνται βλαβερά για την υγεία μας.

«Είναι η βρώμη υγιεινή ή όχι; Με ρωτάνε συχνά. Η απάντηση εξαρτάται από τον οργανισμό σας και το πώς ανταποκρίνεται στα σάκχαρα. Εξαρτάται επίσης από τον τύπο της βρώμης που διαλέγετε», επισημαίνει ο dr. Spector σε ανάρτηση του στα social media.

«Υπάρχει η στιγμιαία βρώμη, που είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά.Υπάρχει το πίτουρο βρώμης που έχει τεράστια διαφορά σε φυτικές ίνες, επομένως επιδρά διαφορετικά στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν τρώτε αρκετή βρώμη, μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Πρέπει όμως να τρώτε μεγάλη ποσότητα, για να επιτευχθεί αυτό» προσθέτει.

Η βήτα – γλυκάνη που περιέχει η βρώμη συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης. Πρόκειται για μια ουσία που επιστρώνει τα έντερα και εμποδίζει την γρήγορη απορρόφηση των λιπιδίων. Η στιγμιαία βρώμη περιέχει περίπου 4 γραμμάρια βήτα – γλυκάνης ανά 100 γρ. τροφίμου. Ωστόσο, το πίτουρο βρώμης παρέχει έως 10 γρ. βήτα – γλυκάνης ανά 100 γρ.

Ποια είναι η καλύτερη βρώμη

Στην πραγματικότητα, «το είδος της βρώμης που θα επιλέξετε κάνει τη διαφορά στον αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία», συμπληρώνει. «Για την υγεία του εντέρου, θα συνιστούσα επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο βρώμης παρέχει περίπου 16 γραμμάρια (φυτικές ίνες) ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Η βρώμη ολικής αλέσεως παρέχει περίπου 10 γρ. ανά 100 γρ. τροφίμου» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η στιγμιαία, όμως, παρέχει πολύ λιγότερες ίνες (περίπου 3 γρ. ανά 100 γρ.τροφίμου), διευκρινίζει. Γι’ αυτό τον λόγο απορροφάται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και ενδεχομένως προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ο Dr. Spector εξηγεί τι υλικά μπορούμε να προσθέσουμε στην βρώμη, ώστε να επιβραδυνθεί η αύξηση του σακχάρου. Έτσι, προτείνει να προσθέτουμε γιαούρτι σε συνδυασμό με διάφορους σπόρους.

Ο ίδιος, τέλος, συνιστά στους περισσότερους να τρώνε την βιολογική βρώμη, αν και είναι ελάχιστα πιο ακριβή σε σύγκριση με την συμβατική. Και αυτό, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι η τελευταία μπορεί να περιέχει 5 έως10 φορές περισσότερη γλυφοσάτη (σ.σ. φυτοφάρμακο) απ’ ό,τι τα άλλα δημητριακά.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις