Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Προτάσεις για σινεμά: Η Συνωμοσία του Καΐρου

Προτάσεις για σινεμά: Η Συνωμοσία του Καΐρου

Ή αλλιώς, Boy From Heaven. Είναι η ταινία του Ταρίκ Σαλέχ που «βγήκε» στα σινεμά στις 22 Δεκεμβρίου και είναι μια από τις επιλογές αν αποφασίστε τις μέρες των Χριστουγέννων να τις αφιερώσετε στη… μεγάλη οθόνη.

Η Συνωμοσία του Καΐρου είναι ένα δραματικό θρίλερ, με τον σκηνοθέτη Ταρίκ Σαλέχ να βαδίζει στα γνώριμα χνάρια του «Κάιρο Εμπιστευτικό». Πολλοί θεωρούν ότι αν ήταν αμερικανική παραγωγή και γυρισμένη στα αγγλικά, η ταινία του Ταρίκ Σαλέχ θα ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. Αλλά αυτό θα φανεί και από την ανταπόκριση του κόσμου στα σινεμά όπου παίζεται.

Ήδη, πάντως, η Συνομωσία του Καΐρου έχει τιμηθεί με το βραβείο σεναρίου στις Κάννες. Κάτι σημαίνει κι αυτό…

Η ταινία είναι σουηδικής και πολυεθνικής συμπαραγωγής και γυρίστηκε σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης αφού ο σκηνοθέτης της είναι… persona non grata για την Αίγυπτο, χώρα καταγωγής του αφού είναι γεννημένος στη Σουηδία.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται μέσα σε ένα τζαμί, όπου εξυφαίνεται μία πολιτική-θρησκευτική συνωμοσία τεράστιων διαστάσεων.

Η υπόθεση

Ο Άνταμ κερδίζει μια θέση στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ, το επίκεντρο της εξουσίας του σουνιτικού Ισλάμ. Λίγο μετά την άφιξή του στο Κάιρο, ο θρησκευτικός ηγέτης του πανεπιστημίου -ο Μεγάλος Ιμάμης- καταρρέει και πεθαίνει μπροστά στους μαθητές του.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας μάχης με σκοπό την απόκτηση της θέσης του, ενώ ο Άνταμ γίνεται σύντομα πιόνι στην αδίστακτη διαμάχη επικράτησης μεταξύ της θρησκευτικής και της πολιτικής ελίτ της Αιγύπτου.

Ο νεαρός φοιτητής θα χρησιμοποιηθεί από έναν βετεράνο πράκτορα που δρα στο πανεπιστήμιο, προς το συμφέρον της κυβέρνησης. Ένα πρόσωπο που θέλει να ελέγχει το καθεστώς, θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει, διότι το Αλ Αζχάρ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στα νομοθετικά και πολιτικά πράγματα της χώρας.

Θυμίζοντας το «Όνομα του Ρόδου», ο Σαλέχ, θα στήσει ένα άψογο πολιτικό θρίλερ, σε ασφυκτικούς σκοτεινούς χώρους, με αγωνία και στοχαστικό ζουμί, κάνοντας τον θεατή συμμέτοχο στην υπόθεση, αν και ορισμένες φορές υπερβάλει με τις ανατροπές του.

Ταυτόχρονα, με καλοσχεδιασμένα και ευφυή γεωμετρικά πλάνα, που αποδεικνύουν την ισχύ του ισλάμ, θα αναδείξει την επιρροή των μαζών από τη θρησκεία και γιατί οι μηχανισμοί της πολιτικής εξουσίας θα κάνουν το παν για να την ελέγξουν, ενώ είναι πανέξυπνη η ιδέα του να μεταμορφώσει έναν αθώο πρωτοετή, έναν «άγγελο», σε σκοτεινό όργανο των «διαβόλων», να χάνει τη συνείδησή του, την οποία βρίσκει ο εξ ορισμού «σατανάς» της ιστορίας, ο εντεταλμένος πράκτορας του καθεστώτος.

Ο νεαρός Τοφίκ Μπαρόμ, στο ρόλο του νεαρού σπουδαστή, που μεταμορφώνεται σε έναν επικίνδυνο σπιούνο, ένα όργανο των σκοτεινών υπηρεσιών, είναι αρκετά καλός, αλλά αυτός που συγκλονίζει με την ερμηνεία του είναι ο Φαρές Φαρές, υποδυόμενος τον «τσαλακωμένο» πράκτορα, που αποκτά συνείδηση.

Παίζουν επίσης: Μεχντί Ντεμπί, Σεργουάν Χατζί, Μοχάμαντ Μπακρί.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις