Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Πρώτη φορά μαμά: 12 μεγάλες αλλαγές που φέρνει ο ερχομός του μωρού

νέα μαμά μαζί με το μωρό

Από τη στιγμή που μαθαίνετε για τον ερχομό του μωρού σας μέχρι τη στιγμή που θα το συναντήσετε για πρώτη φορά -και κάθε στιγμή μετά από αυτήν- η ζωή σας αλλάζει για πάντα.

Έχετε, πλέον, τον πιο σημαντικό ρόλο: εκείνον της μαμάς! Και ενώ μπορεί να αναμένετε πολλές από αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν κάποιες από τις οποίες ίσως εκπλαγείτε.

1. Η ζωή δεν αφορά πια μόνο εσάς

Σωστά; Κάθε στιγμή που ξυπνάτε γίνεται μια στιγμή στην οποία πρέπει να σκεφτείτε, να προσέξετε και να είστε, μαζί με τον σύντροφό σας, εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για έναν άλλο άνθρωπο. Η διατήρηση ενός άλλου ανθρώπου στη ζωή σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να το πάρουμε ελαφρά, είναι, όμως, μια ασύγκριτα όμορφη, ανταποδοτική τιμή.

2. Η καρδιά σας μεγαλώνει αφάνταστα

Όταν συνειδητοποιήσετε ότι ο άνθρωπος που φέρατε στη ζωή, σας βλέπει σαν τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια, συνειδητοποιείτε παράλληλα, ποια είναι τα βάθη της αληθινής αγάπης. Και αν νομίζετε ότι ήδη αγαπάτε αυτόν τον μικροσκοπικό άνθρωπο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, την επόμενη μέρα τον αγαπάτε ακόμα περισσότερο. Και την επόμενη μέρα το ίδιο. Και την κάθε επόμενη!

3. Αρχίζετε να αγαπάτε τα απλά πράγματα

Το θέαμα μιας πεταλούδας που φτερουγίζει στο πάρκο. Η αίσθηση του δροσερού νερού στα δάχτυλα των ποδιών σας ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ. Η ηρεμία ενός μεσημεριανού ύπνου. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις μικρές στιγμές που μετατρέπονται σε εκείνες που θα θέλατε να κρατήσουν για πάντα, μόλις τις ζήσετε μέσα από τα μάτια του μωρού σας.

4. Ανησυχείτε περισσότερο

Αν και η ζωή με ένα μωρό μπορεί να σας κάνει να εκτιμήσετε όλες τις μικρές στιγμές από τις οποίες ως ενήλικες απομακρυνόμαστε με τα χρόνια, είναι παράλληλα γεμάτη ανησυχία. Είναι γεγονός πως, μόλις αποκτήσετε το μωρό σας, ο κόσμος γίνεται λίγο πιο τρομακτικός. Θέλετε να δώσετε στο παιδί σας το σύμπαν, αλλά επιθυμείτε, επίσης, απεγνωσμένα να το προστατεύσετε από όλα τα «κακά» που αυτό φιλοξενεί.

5. Ανακαλύπτετε δυνάμεις που δεν ξέρατε ότι είχατε

Εγκυμοσύνη, τοκετός, η δια βίου δέσμευση της γονεϊκότητας: βρίσκετε δύναμη σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Όχι μόνο επειδή δεν έχετε άλλη επιλογή, αλλά επειδή αγαπάτε τόσο πολύ το μωρό σας, που θα κάνατε τα πάντα γι’ αυτό. Η όλη διαδικασία της απόκτησης ενός μωρού μπορεί να είναι δύσκολη για το σώμα, το μυαλό και πολλές άλλες πτυχές της ζωής σας. Παρά τις δυσκολίες, όμως, συνειδητοποιείτε πόσο απεριόριστη είναι η αντοχή που έχετε.

μαμά υπερήρωας

6. Η αυτοπεποίθησή σας μεγαλώνει

Όταν αρχίζετε να συνειδητοποιείτε τη δύναμη μέσα σας, καθώς εξελίσσεστε στον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής σας, εκείνον της μαμάς, αποκτάτε αυτοπεποίθηση. Η απόκτηση ενός μωρού σας δίνει άφθονες ευκαιρίες (και υποχρεώσεις) να μιλήσετε, να θέσετε όρια και να διατηρήσετε αυτό που γνωρίζετε ότι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας. Καθώς όλα είναι θέμα εξάσκησης, με τον καιρό μαθαίνετε να είστε ατρόμητες και να στέκεστε στο ύψος σας, για λογαριασμό του μικροσκοπικού σας ανθρώπου.

7. Η αυτοεκτίμησή σας μπορεί ακόμη και να αυξηθεί

Αφού αποκτήσετε μωρό, έχετε την ανεκτίμητη ευκαιρία να δείτε όχι μόνο τη ζωή γενικά, αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό, μέσα από μια διαφορετική οπτική. Μόλις σκεφτείτε όλα όσα έχει κάνει το σώμα σας για εσάς και την οικογένειά σας, θα δείτε πόσο ισχυρές και ικανές είστε. Οι ουλές και το επιπλέον βάρος, γίνονται υπενθυμίσεις της νέας ζωής που «κουβαλήσατε» για τόσο καιρό. Οι ραγάδες και τα κουρασμένα πόδια, γίνονται σύμβολα αναμνήσεων με το παιδί σας. Ίσως για πρώτη φορά στη ζωή σας, κάποιος άλλος άνθρωπος σας βλέπει ως κάτι το απόλυτα τέλειο, ακριβώς έτσι όπως είστε. Και, ίσως, κατά αυτόν τον τρόπο αρχίσετε να βλέπετε και εσείς τον εαυτό σας υπό ένα πιο θετικό πρίσμα.

8. Οι προτεραιότητές και τα ενδιαφέροντά σας αλλάζουν

Οι μέρες της απόλυτης ελευθερίας, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Για σκεφτείτε το όμως: τώρα έχετε έναν μικρό «βοηθό» να πάρετε μαζί σας, στις περιπέτειες που μπορεί να ονειρεύεστε. Με ένα μωρό, οι επιλογές είναι ατελείωτες! Έχετε χαλαρώσει ποτέ στην παραλία παρέα με κάποιον που παρακολουθεί για πρώτη φορά το μεγαλείο των κυμάτων, καθώς νιώθει και την απαλότητα της άμμου ανάμεσα στα μικροσκοπικά δάχτυλά του;

9. Αλλαγή σχέσεων

Οι φιλίες, οι οικογενειακοί δεσμοί, ακόμη και οι συνεργασίες, ενδέχεται να αλλάξουν μετά τον ερχομό του μωρού σας. Κάποιες σχέσεις γίνονται πιο δυνατές, κάποιες ξεθωριάζουν και άλλες, απλά αλλάζουν. Ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο, μπορεί επίσης να είναι και απίστευτα αναζωογονητικό, καθώς ανακαλύπτετε τα άτομα που πραγματικά σας στηρίζουν, και έχουν θέση στη ζωή σας!

10. Αρχίζετε να σκέφτεστε για πιο σοβαρά ζητήματα

Διαθήκες, σχέδια κηδεμονίας και μακροπρόθεσμη οικονομική ασφάλεια για την οικογένειά σας: θέλετε να φροντίσετε για όλα τα παραπάνω, ώστε να είστε έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Ζητήματα σαν αυτά, δεν είναι εύκολο να τα σκεφτείτε, πόσο μάλλον να τα αντιμετωπίσετε, αλλά γίνονται ξαφνικά ύψιστης σημασίας μετά τον ερχομό του μωρού. Και αυτό γιατί, υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης όταν γνωρίζετε ότι έχετε κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να προετοιμάσετε το παιδί σας για κάθε πιθανό σενάριο.

11. Μερικά σχέδια μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσουν

Αφού αποκτήσετε μωρό, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να αναδιατάξετε ορισμένα πλάνα που είχατε θέσει, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την οικογένειά σας. Για παράδειγμα, εάν είστε νεόνυμφοι, ίσως χρειαστεί να περιμένει για κάποιο καιρό, το ήδη προγραμματισμένο ταξίδι του μέλιτος. Επίσης, ο οικογενειακός προϋπολογισμός ή ο ρυθμός αποπληρωμής κάποιων υποχρεώσεων, ενδέχεται να μεταβληθεί ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία μακροπρόθεσμων επενδύσεων για το παιδί σας. Τα σχέδια αλλάζουν μετά την απόκτηση μωρού, όπως και οι προτεραιότητες. And that’s okay.

12. Όλα αρχίζουν να έχουν νόημα, ακόμα κι όταν δεν έχουν

Η μητρότητα είναι μια εξαιρετικά επιδραστική δουλειά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μαμάδες έχουν όλες τις απαντήσεις, όλη την ώρα. Παρά την αυξημένη και επείγουσα ανάγκη να ζήσουμε σωστά τη ζωή μας και να κάνουμε τα πάντα να μετράνε μετά την απόκτηση ενός μωρού, υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι τα πράγματα, τελικά, είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι, όταν έχουμε το παιδί μας στην αγκαλιά μας.

Πηγή: www.baby-chick.com

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις