Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Ριουίτσι Σακαμότο: «Ηχογραφώ την τελευταία μου εμφάνιση» – Ο θρυλικός συνθέτης στην ταινία Opus

Ριουίτσι Σακαμότο: «Ηχογραφώ την τελευταία μου εμφάνιση» – Ο θρυλικός συνθέτης στην ταινία Opus

Μία πρώτη ματιά από τις τελευταίες εμφανίσεις του θρυλικού συνθέτη Ριουίτσι Σακαμότο (Ryuichi Sakamoto) στην ταινία «Opus». «Νιώθω ανακουφισμένος που κατάφερα να ηχογραφήσω πριν από το θάνατό μου», είχε εξομολογηθεί ο ίδιος, έξι μήνες τον θάνατό του στο Τόκιο από καρκίνο.

Ο παγκοσμίου φήμης μουσικός και συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο (Ryuichi Sakamoto), καθισμένος μπροστά σε ένα πιάνο, σε ένα άδειο στούντιο στο Τόκιο, ταξιδεύει τον θεατή με τις νότες του. Είναι 6 μήνες πριν φύγει από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών από καρκίνο στο φάρυγγα.

Η ταινία «Opus», γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε ασπρόμαυρο φόντο, με τρεις κάμερες 4Κ, σε σκηνοθεσία του γιου του Ριουίτσι Σακαμότο (Ryuichi Sakamoto), Νίο Σόρα (Neo Sora), είναι ένας βαθιά συγκινητικός αποχαιρετισμός του Ιάπωνα συνθέτη, καθώς καταγράφει τις τελευταίες του εμφανίσεις, καθώς πέθανε στις 28 Μαρτίου.

Λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Opus» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το Deadline έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρώτο teaser στο οποίο ο θρυλικός Σακαμότο παίζει στο πιάνο ένα απόσπασμα από τη μουσική της ταινίας «The Sheltering Sky» του 1990 σε σκηνοθεσία Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (Bernardo Bertolucci).

Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει η μάνατζερ και σύζυγος του συνθέτη, η Nόρικα Σόρα (Norika Sora), ενώ εργάστηκαν 30 άτομα με επικεφαλής τον Αμερικανό κινηματογραφιστή Μπίλ Κίρσταϊν(Bill Kirstein), όπως αναφέρει το ΑP.

«Νιώθω ανακουφισμένος που κατάφερα να ηχογραφήσω πριν από το θάνατό μου – μια παράσταση με την οποία είμαι ικανοποιημένος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνθέτης σε μία δήλωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα η παραγωγή.

Σύμφωνα με το Pitchfork η πρεμιέρα της ταινίας αναμένεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο Ριουίτσι Σακαμότο (Ryuichi Sakamoto) στο πιάνο για τελευταία φορά:

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις