Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σαρακοστιανή συνταγή για γιουβέτσι θαλασσινών

Σαρακοστιανή συνταγή για γιουβέτσι θαλασσινών

Ο Masterchef Παναγιώτης Κουμουνδούρος παρουσιάζει μία σαρακοστιανή συνταγή για όλη την οικογένεια.

Ένα από τα αγαπημένα Κυριακάτικα φαγητά είναι το γιουβέτσι. Την Σαρακοστή όμως γίνεται… γιουβετσάκι θαλασσινών. Αυτή τη φορά ο Πάνος Κουμουνδούρος μπήκε στην κουζίνα του Breakfast@Star και μας έφτιαξε μια εύκολη και πολύ νόστιμη συνταγή που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια.

Υλικά

Μερίδες: 4

⦁ 1 κιλό χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο, σε κομμάτια 2-3 εκ.
⦁ 2 μέτρια καλαμάρια σε μέτρια κομμάτια
⦁ 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
⦁ 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες + 10-12 μεγάλες σκελίδες, ολόκληρες, με τη φλούδα τους
⦁ 300 γρ. κριθαράκι ψιλό
⦁ 8-10 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλια και «εντεράκι», μαριναρισμένες για 30 λεπτά σε ένα μπολ με 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, 2 κουτ. σούπας ούζο και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
⦁ 70 ml ούζο
⦁ 2-3 κουτ. σούπας κονιάκ + λίγο επιπλέον
⦁ 4 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
⦁ 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
⦁ 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
⦁ 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
⦁ 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
⦁ 1 λίτρο ζωμός γαρίδας, ζεστός ή ζεστό νερό
⦁ 100 ml ελαιόλαδο
⦁ αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

1. Για να φτιάξουμε το γιουβέτσι λαχανικών, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα σκόρδα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

2. Προσθέτουμε το χταπόδι και τα καλαμαράκια , σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας και σβήνουμε με το ούζο και το κονιάκ.

3. Αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

4. Προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο, τις πάπρικες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να σωθούν και πάλι τα υγρά.

5. Προσθέτουμε το κριθαράκι, τον ζωμό (ή καυτό νερό), ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

6. Ραντίζουμε με λίγο ακόμη κονιάκ, προσθέτουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

7. Mεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μέτρια γάστρα ή σε βαθύ ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C χωρίς καπάκι για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά και να μελώσει, και το φαγητό να ροδίσει.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις