Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνταγή για αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

Συνταγή για αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

Το Πάσχα είναι μια γιορτή παραδοσιακά… των γλυκών ή μάλλον των γλυκών ζυμών, μιας και τα ζυμώματα κατέχουν συμβολικό ρόλο στις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Ένα από τα γλυκίσματα αυτής της περιόδου που μας γεμίζει αρώματα είναι και το τσουρέκι.

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Με πλούσια γεύση, μαλακό στην αφή και με μια λεπτή κρούστα στην επιφάνειά του, το πασχαλινό τσουρέκι εντυπωσιάζει με τη μαστιχωτή και αφράτη υφή του!

Το τσουρέκι αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Ελλάδα ονομάζεται λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο. Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι «ζωντανεύει» και «μεταμορφώνεται» σε ψωμί.

Tο μυστικό για την απόλυτη επιτυχία κρύβεται στην… υπομονή, καθώς ο μόνος τρόπος να καταφέρεις να φτιάξεις ένα τσουρέκι αφράτοείναι να του δώσεις χρόνο!

Συνταγή για τσουρέκι

Προετοιμασία τσουρεκιού: 60΄
Χρονική διάρκεια ψησίματος τσουρεκιού: 50΄με 60′.

Για την παρασκευή του τσουρεκιού χρειάζεται κατσαρόλα στην οποία ζεσταίνονται τα ακόλουθα υλικά:
βούτυρο
γάλα
ζάχαρη
μαχλέπι
μαστίχα.

Τα υλικά πρέπει να δημιουργήσουν ομοιογενές μείγμα. Η θερμοκρασία του μείγματος αυτού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 50°C καθώς προκαλεί την καταστροφή ενός υλικού το οποίο θα προστεθεί κατά την επόμενη φάση της παρασκευής του τσουρεκιού, της μαγιάς. Το σκεύος απομακρύνεται από την εστία, προστίθενται τα αυγά και τα υλικά ανακατεύονται.

Σε επιπλέον κατσαρόλα προστίθεται η μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατεύονται καλά καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Όλα τα παραπάνω μείγματα αδειάζονται σε ένα σκεύος και προστίθεται το αλεύρι. Έπειτα από την ανάμειξη όλων των μειγμάτων ξεκινά το ζύμωμα είτε με τα χέρια είτε σε μίξερ με γάντζο.

Σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει είτε στα χέρια είτε στα τοιχώματα του μίξερ, ρίχνεται λίγη ποσότητα αλευριού ακόμα.

Για στρογγυλό τσουρέκι η ζύμη πλάθεται σε στρογγυλό σχήμα, τοποθετείται σε λεκάνη και χαράσσεται η εξωτερική επιφάνειά της με μαχαίρι. Για διπλασιασμό του όγκου της ζύμης του τσουρεκιού χρειάζεται να αφεθεί η ζύμη σε λεκάνη για 3 ώρες.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις