Πέμπτη, 12 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Τι μπορεί να κολλήσετε από το μπάνιο σε πισίνα και πως να προστατευτείτε

Τι μπορεί να κολλήσετε από το μπάνιο σε πισίνα και πως να προστατευτείτε

Για τα νησιά και την περιφέρεια αναχωρούν μαζικά οι αδειούχοι του Αυγούστου, κατακλύζοντας τις παραλίες για να δροσιστούν, ωστόσο, αρκετοί έχουν κάνει κρατήσεις σε ξενώνες και καταλύματα, για να κάνουν βουτιές σε πισίνα.

Όμως, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που εγκυμονούν σε περίπτωση που επιλέξετε να κάνετε το μπάνιο σας σε μια κοινόχρηστη πισίνα, παρά την χρήση του χλωρίου και άλλων χημικών που λειτουργούν ως απολυμαντικά με σκοπό να αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροβίων και την εμφάνιση λοιμώξεων.

Τι μπορεί να κολλήσετε από το μπάνιο σε πισίνες;

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβετε;

Διάρροια

Μια από τις συνηθισμένες λοιμώξεις που εμφανίζονται μετά το μπάνιο σε κοινόχρηστη πισίνα αποδίδεται σε ένα παράσιτο που ονομάζεται Cryptosporidium (crypto για συντομία), που οδηγεί σε διάρροια, πόνο στο στομάχι και ναυτία. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες. Το παράσιτο καταλήγει στο νερό, αν τα κόπρανα (ακόμη και ελάχιστες ποσότητες από κάποιον που δεν έκανε ντους πριν μπει στο νερό) ενός μολυσμένου ατόμου εισέλθουν στην πισίνα. Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ανθεκτικό στο χλώριο και επιβιώνει έξω από το σώμα του ανθρώπου για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Το crypto εξαπλώνεται, όταν από λάθος καταπιείτε μολυσμένο νερό της πισίνας ή αν αγγίξετε το στόμα σας πριν πλύνετε τα χέρια σας. Προκειμένου, όμως, να προστατεύσετε τον εαυτό σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας μέχρι να κάνετε ντους μετά το μπάνιο με σαπούνι και ζεστό νερό.

Φλεγμονή στα μάτια

Μια αίσθηση καψίματος στα μάτια, υπερβολική δακρύρροια και ερυθρότητα μπορεί να προκύψουν εξαιτίας μιας αλλεργικής αντίδρασης στο χλώριο, ή κάποιας λοίμωξης, αν η πισίνα δεν είναι χλωριωμένη επαρκώς. Μπορεί επίσης να συμβεί αν οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, ή αν ουρήσουν μέσα σε αυτή.

Τα ούρα, μαζί με διάφορα καλλυντικά και άλλες χημικές ουσίες (πχ αποσμητικά, αρώματα κλπ) που ενδέχεται να φύγουν από το δέρμα των ανθρώπων, μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας. Για την καλύτερη προστασία των ματιών σας, μπορείτε να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιών κολύμβησης κάθε φορά που βουτάτε στην πισίνα.

Επιπεφυκίτιδα

Αντίστοιχα, τα βακτήρια που επιζούν από το χλώριο και τα άλλα χημικά, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις όπως η επιπεφυκίτιδα, με αποτέλεσμα τα μάτια σας να «κοκκινίσουν» και να έχετε φαγούρα. Ιδιαίτερα για όσους κολυμπούν, φορώντας φακούς.

Ξηροφθαλμία

Ακόμα, πάντως, και το καθαρό χλωριωμένο νερό μπορεί να βλάψει τα μάτια και μάλιστα με διάφορους τρόπους. Εξάλλου, τα μάτια καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα δακρύων, το οποίο τα διατηρεί υγρά και καθαρά. Όμως, το χλώριο και τα άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του νερού στην πισίνα, αφαιρούν αυτή την προστατευτική στοιβάδα, προκαλώντας ερεθισμό και ερυθρότητα.

Αν, επομένως, εκτίθενται για αρκετές ώρες τα μάτια σας στα χημικά, τότε, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος της ξηροφθαλμίας. Όταν κάποιος έχει ξηροφθαλμία, τα μάτια του δεν παράγουν αρκετά ή/και καλής ποιότητας δάκρυα, με αποτέλεσμα η όρασή του να είναι θολή.

Για να προστατευτείτε από τους παραπάνω κινδύνους η καλύτερη λύση είναι, ασφαλώς, να χρησιμοποιείτε γυαλιά κολύμβησης, που δεν επιτρέπουν στο νερό να μπει τα μάτια σας.

Αν φοράτε φακούς επαφής, να τους αφαιρείτε πριν φορέσετε τα γυαλιά κολύμβησης. Αν οπωσδήποτε θέλετε να τους φοράτε όσο θα βρίσκεστε στο νερό, προτιμότερο είναι να προμηθευτείτε φακούς μιας χρήσεως, ώστε να τους πετάξετε μόλις τελειώσετε το μπάνιο σας.

Αν οι φακοί σας είναι πολλαπλών χρήσεων, πρέπει να τους καθαρίζετε και να τους απολυμαίνετε σχολαστικά μετά από κάθε χρήση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να φοράτε και γυαλιά κολύμβησης.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις