Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Χρήστος Ζαμπούνης: Η επιβίωση είναι πιο σημαντική από το Savoir Vivre

Χρήστος Ζαμπούνης: Η επιβίωση είναι πιο σημαντική από το Savoir Vivre

Ο κορονοίός έχει αλλάξει για τα καλά τη ζωή μας. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς περνοπύν σε δεύτερο πλάνο, και προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η υγεία.

Απλώνοντας το χέρι για να συστηθείς, να χαιρετήσεις ή να επισφραγίσεις μια συμφωνία, τα δάχτυλα πλέον παραμένουν κλειστά και το σημείο επαφής με τον συνομιλητή είναι η γροθιά.

Οι έφηβοι ξέχασαν προσωρινά το «κόλλα το» και χαιρετιούνται με αγκωνιές ή ελαφρύ άγγιγμα των υποδημάτων τους, ενώ η χαρά σε μια συνάντηση φίλων εκδηλώνεται αντί με θερμή αγκαλιά, με φιλιά στον …αέρα!

Η νέα πραγματικότητα που ισχύει την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 απενεργοποίησε την επαφή, κατάργησε τη χειραψία και άφησε άδεια την αγκαλιά, διαμορφώνοντας παράλληλα νέα δεδομένα στους κανόνες ευγένειας.

«Βασική αρχή του savoir vivre, που ισχύει και για τα οκτώ δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, είναι ότι σκεφτόμαστε τον άλλον και δεν κάνουμε πράγματα που θα τον ενοχλούσαν ή θα τον έφερναν σε δύσκολη θέση. Άρα από τη στιγμή που ο ασπασμός και η χειραψία δυνητικά μπορούν να είναι παράγοντες μετάδοσης ενός θανατηφόρου ιού, τους ξεχνάμε», δηλώνει κατηγορηματικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας και εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης.

Το όνομά του έχει ταυτιστεί με το savoir vivre και θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι αγένεια να αφήσουμε -για όσο χρειαστεί- στην άκρη τη χειραψία, εφόσον τίθενται θέματα υγείας. «Το πιο ισχυρό ένστικτο του ανθρώπου από όλα, είναι αυτό της επιβίωσης.

Το να κάνουμε χειραψία, γιατί έτσι ήταν επί αιώνες ο ενδεδειγμένος τρόπος χαιρετισμού, θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας την ύπαρξη. Άρα η επιβίωση είναι ισχυρότερη από τους κανόνες καλής συμπεριφοράς», δηλώνει ο κ. Ζαμπούνης και παραπέμπει στους νέους τρόπους χαιρετισμού που έχουν επινοηθεί λόγω των συνθηκών, με τον αγκώνα ή τη γροθιά.

Τη διαχείριση της αμήχανης στιγμής που ένα απλωμένο χέρι ζητά το δικό μας, σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικοινωνιολόγος Περικλής Πηλείδης. «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι σαφώς να αποφύγουμε τη χειραψία και αντ’ αυτής να τείνουμε τη γροθιά ή τον αγκώνα μας. Την ίδια ώρα μπορούμε να καλύψουμε αυτή την ψυχρότερη συμπεριφορά, με θέρμη και οικειότητα στο λόγο μας» εξηγεί.

Τι αν εδώ και δεκαετίες συμβουλεύει πολιτικούς και υποψήφιους πολιτικούς για τις τεχνικές της σωστής χειραψίας… Υποδεικνύει τη σωστή θέση του πολιτικού δίπλα στο φιλοξενούμενό του, την ενδεδειγμένη κατεύθυνση του χεριού, την ιδανική διάρκεια της χειραψίας, και την κατάλληλη ένταση της δύναμης που πρέπει να ασκήσει. Σήμερα βάζει στον …πάγο αυτές τις συμβουλές και τάσσεται με τις πολιτικά ορθές …αγκωνιές και γροθιές.

«Αγκώνας και γροθιά θα μείνουν για αρκετό καιρό στη ζωή μας και είναι σαφώς λιγότερο θερμές χειρονομίες σε σχέση με το να νιώθεις τη σάρκα του άλλου μέσα στο χέρι σου. Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει κανονική χειραψία» εκτιμά ο κ. Πηλείδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι επόμενες εκλογές ήταν τον προσεχή Οκτώβριο, θα ήταν δύσκολο να αλλάξει η συμπεριφορά των υποψηφίων πολιτικών στην επαφή με τους θαυμαστές τους.

«Μια χειραψία και μία αγκαλιά των πολιτικών με τον κόσμο που συναντούν, θεωρούν ότι μεταφράζεται σε μία ψήφο και αποτελεί κάτι που, όσο κουραστικό και δύσκολο κι αν είναι, το έχουν μεγάλη ανάγκη» επισημαίνει.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις