Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

10 συγκλονιστικές ταινίες που βασίστηκαν σε πραγματικά γεγονότα

10 συγκλονιστικές ταινίες που βασίστηκαν σε πραγματικά γεγονότα

Οι κινηματογραφικές ταινίες που είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα έχουν, δίχως αμφιβολία, ένα μεγάλο πλεονέκτημα με το που κάνουν την εμφάνισή τους στο Box Office.

Ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία σε σχέση με την μυθοπλασία, και σχεδόν πάντα, έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Σίγουρα θα ήταν δύσκολο οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι να εφεύρουν τις ιστορίες πίσω από τις πααρακάτω κλασικές ταινίες, όπως ο «Πιανίστας» με τον υπέροχο Έντριαν Μπρόντι ή το «Πιάσε με αν μπορείς» με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Αν λοιπόν είστε φαν των ταινιών που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, σίγουρα θα πρέπει να παρακολουθήσετε μια φόρα στην ζωή σας τις παρακάτω ταινίες.

Απόδραση από το Αλκατράζ

Η Απόδραση από το Αλκατράζ (1979) διαδραματίζεται σε φυλακή, και σκηνοθετήθηκε από τον Ντον Σίγκελ. Αποτελεί προσαρμογή του ομώνυμου βιβλίου του Τζ. Κάμπελ Μπρους που κυκλοφόρησε το 1963, στο οποίο δραματοποιεί την απόδραση κρατούμενου από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της νήσου Αλκατράζ το 1962. Το Αλκατράζ έκλεισε λίγο μετά την πραγματοποίηση των πραγματικών γεγονότων στα οποία βασίστηκε η ταινία.

Ο Βίνσεντ Κάνμπι από την εφημερίδα The New York Times την αποκάλεσε “μία πρώτης τάξεως ταινία δράσης”, σημειώνοντας: “Ο κύριος Ίστγουντ εκπληρώνει τις απαιτήσεις του ρόλου της ταινίας όπως πιθανότατα κανένας άλλος ηθοποιός θα μπορούσε. Είναι υποκριτική; Δεν ξέρω, αλλά αποτελεί την πιο ψηλή φιγούρα στο τοπίο της ταινίας”, ενώ ο Κουέντιν Ταραντίνο την αποκάλεσε “τόσο μαγευτική όσο και συναρπαστική… κινηματογραφικά μιλώντας, αποτελεί την πιο εκφραστική ταινία του Σίγκελ.”

Ο Πιανίστας

Για τον σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι, ο οποίος γεννήθηκε από Πολωνούς γονείς Εβραϊκής καταγωγής, η ιστορία του Πολωνό-Εβραίου μουσικού που αγωνίζεται να παραμένει ζωντανός μετά την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία, ήταν προσωπική υπόθεση, καθώς ξέφυγε από το γκέτο της Κρακοβίας όντας παιδί, μετά τον θάνατο της μητέρας του. Τελικά έζησε στον αχυρώνα ενός αγρότη μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο πατέρας του άγγιξε τον θάνατο στα στρατόπεδα, αλλά τελικά επανενώθηκε με τον γιο του μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ διεκδίκησε επτά Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας. Τελικά κέρδισε τρία: Καλύτερης σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου, με τον Έντριαν Μπρόντι να αποτελεί το νεαρότερο ηλικιακά ηθοποιό που έχει λάβει το βραβείο αυτό.

Η Λίστα του Σίντλερ

Η αληθινή ιστορία του Οσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού βιομηχάνου, που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους για το Τρίτο Ράιχ ειδικευμένους εργάτες.

Ο Στίβεν Σπίλµπεργκ δεν θίγει θεμελιώδη ζητήματα της ναζιστικής θηριωδίας προκαλώντας την «οργή» των Εβραίων και όσων ξεχνούν πως ο κινηματογράφος είναι τέχνη και όχι ιστορία. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κι όχι μόνο στο πολεμικό είδος.

Το Εξπρές του Μεσονυχτίου

Το Εξπρές του Μεσονυχτίου είναι αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 1978, σε σκηνοθεσία Άλαν Πάρκερ. Το σενάριο έγραψε ο Όλιβερ Στόουν και είναι βασισμένο στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μπίλι Χέιζ.
Αν και η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, ο ίδιος ο Μπίλι Χέιζ έχει υποστηρίξει 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας ότι η κινηματογραφική εκδοχή είναι υπερβολική και σε αρκετά σημεία πλασματική σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη φυλακή.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Μάλτα, μετά από άρνηση της άδειας που ζήτησε η παραγωγή να γίνουν τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη, όπου και η ιστορία είναι στην πραγματικότητα τοποθετημένη. Το αρχικό σενάριο του Όλιβερ Στόουν ήθελε τον Μπίλι να δραπετεύει στα βουνά αλλά ο μικρός προϋπολογισμός της ταινίας δεν επέτρεψε να γυριστεί η συγκεκριμένη σκηνή.

Πιάσε με αν Μπορείς

Η εκπληκτική ιστορία του πλέον καταζητούμενου απατεώνα που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Τομ Χανκς.

Όσον αφορά την υπόθεση, ένας πράκτορας του FBI βάζει σκοπό της ζωής του να συλλάβει τον Φρανκ Αμπαγκνάλ, σπεσιαλίστα στις πλαστογραφήσεις επιταγών, ο οποίος σε ηλικία μόλις 21 ετών άσκησε τα επαγγέλματα του πιλότου, του γιατρού και του δικηγόρου! Μόνο που κάθε φορά που έβρισκε τα ίχνη του, ο Φρανκ βρισκόταν ένα βήμα πιο μπροστά και του ξέφευγε.

Zodiac

Επίσημα κατηγορήθηκε ότι διέπραξε 6 φόνους, αλλά ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ήταν υπεύθυνος για 37. Τα στοιχεία που βρέθηκαν από την αστυνομία τον συνδέουν με 50 φόνους. Δεν τον συνέλαβαν ποτέ. Αυτός ήταν ο Zodiac.

Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες των τελευταίων τριάντα ετών και ένας αληθινά σπουδαίος δημιουργός, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θρίλερ για τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο που δεν πιάστηκε ποτέ.

American Gangster

Το American Gangster με πρωταγωνιστή τον Ντένζελ Ουάσιγκτον, διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη των αρχών της δεκαετίας του ’70 και αφορά τον διαβόητο έμπορο ναρκωτικών της Νέας Υόρκης, Φρανκ Λούκας.

Η ζωή του Λούκας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από ένας φτωχός αφροαμερικανός της Νότια Καρολίνα, κατάφερε να κυριαρχήσει στο εμπόριο ναρκωτικών της Αμερικής και να αλλάξει τον χάρτη της εγκληματικότητας.

127 Ώρες

Το 127 Ώρες είναι βιογραφική δραματική περιπέτεια παραγωγής 2010 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Ντάνι Μπόιλ. Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Σάιμον Μπόφοϊ και είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Άρον Ράλστον «Between a Rock and a Hard Place». Πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Φράνκο στο ρόλο του ορειβάτη Ράλστον, ο οποίος παγιδεύτηκε σε ένα φαράγγι στη Γιούτα και έμεινε εκεί για περισσότερο από πέντε μέρες το 2003.

Απέσπασε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία και Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Φράνκο.

Το Κυνήγι της Ευτυχίας

Το «Κυνήγι της Ευτυχίας» είναι ένας ύμνος στο αμερικανικό όνειρο, εμπνευσμένο από την ιστορία του υπαρκτού Κρις Γκάρντνερ. Ενός σύγχρονου Ιώβ που υπομένει καρτερικά όλα τα κακά της μοίρας, αλλά στο τέλος, ως διά μαγείας, βρίσκει μια θέση στον ήλιο.

Το ζητούμενο σε αυτήν την ταινία είναι η ευτυχία, η οποία πλανιέται σαν φάντασμα σε μια Αμερική όπου η μεσαία τάξη να τρέμει στην ιδέα ενός νέου κραχ και γράφεται ανορθόγραφα στον αυθεντικό τίτλο «Τhe pursuit of happyness». Happyness αντί για happiness, σαν ένας διακριτικός υπαινιγμός για την απόσταση που χωρίζει την αληθινή ζωή από τη σαπουνόπερα.

12 Χρόνια Σκλάβος

H ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος» αποτελεί μια μυθιστορηματική προσαρμογή της αυτοβιογραφίας Twelve Years a Slave του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ελεύθερου μαύρου άνδρα που απήχθη στη Γουάσινγκτον το 1841 και πουλήθηκε στη σκλαβιά. Εργάστηκε σε φυτείες στη Λουιζιάνα για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών στις 18 Οκτωβρίου 2013 και σε ευρύτερη διανομή την 1η Νοεμβρίου 2013. Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου, κερδίζοντας στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Media Τελευταίες ειδήσεις