Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

10 ταινίες που έμειναν στην ιστορία και που μπορείτε να τις δείτε

10 ταινίες που έμειναν στην ιστορία και που μπορείτε να τις δείτε
(Photo by Paramount Pictures/Getty Images)

Στην ιστορία του κινηματογράφου υπάρχουν εκατοντάδες κλασικές ταινίες που αφήσει το στίγμα τους στον χώρο της έβδομης τέχνης. Αρκετοί μπορεί να τις έχουν δει παραπάνω από μια φορά, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί τις έχουν συνδυάσει με ερμηνείες ηθοποιών που έχουν χαράξει την μοναδική τους πορεία στο Χόλιγουντ.

Στην σχετική λίστα που ετοιμάσαμε, επιλέξαμε δέκα ταινίες που έμειναν στην ιστορία και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να καθηλώνουν τους σινεφίλ.

Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

Πρόκειται για δραματική ταινία παραγωγής 1994 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φρανκ Ντάραμποντ. Πρωταγωνιστούν οι Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν. Η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ με τον τίτλο «Rita Hayworth and Shawshank Redemption» και εξιστορεί τη ζωή του Άντι Ντουφρέιν, ενός τραπεζίτη, ο οποίος περνάει άδικα δύο δεκαετίες στη φυλακή Σώσανκ.

Εκεί αναπτύσσει φιλία με τον Έλις Μπόιντ «Ρεντ» Ρέντινγκ – που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας – εργάζεται για τον διεφθαρμένο διευθυντή Σάμιουελ Νόρτον, και μαθαίνει να προσαρμόζεται στη σκληρή ζωή της φυλακής.Παρά τις υποτονικές εισπράξεις, η ταινία έλαβε εξαιρετικές κριτικές και κέρδισε επτά υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ χωρίς να κερδίσει κανένα. Στις ενοικιάσεις βίντεο έγινε μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες του 1995.

Στο IMDb η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση του Top 250 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Google Play μόνο με ενοικίαση.

Fight Club

Το Fight Club είναι ταινία του 1999 βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τσακ Πόλανικ. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ενώ πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Μπραντ Πιτ, Έντουαρντ Νόρτον και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

Ο Νόρτον υποδύεται έναν εργαζόμενο που είναι δυσαρεστημένος με την δουλειά γραφείου, οπότε οργανώνει μια λέσχη πάλης μ’ έναν κατασκευαστή σαπουνιών, τον Τάιλερ Ντέρντεν, τον οποίο υποδύεται ο Μπραντ Πιτ. Στο κλαμπ τους συμμετέχουν κι άλλοι άντρες που θέλουν να παλέψουν για λόγους αναψυχής.

Ο αφηγητής εμπλέκεται σε μια σχέση με τον Ντέρντεν και μία παράξενη γυναίκα, τη Μάρλα Σίνγκερ, την οποία παίζει η Μπόναμ Κάρτερ.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Τα Καλά Παιδιά

Τα Καλά Παιδιά (Goodfellas) είναι αμερικανική βιογραφική αστυνομική ταινία του 1990, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε. Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος ο Σκορτσέζε, σε συνεργασία με τον Νίκολας Πιλέγκι, το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο του τελευταίου με τίτλο Wiseguy. Πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι και Ρέι Λιότα.

Η ταινία εξιστορεί την άνοδο και την πτώση της μαφίας, στην οποία συμμετείχε ο Χένρι Χιλ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 9 Σεπτεμβρίου 1990, στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησε και στις ΗΠΑ. Με συνολικό budget 25 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 46 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Η ταινία υπήρξε υποψήφια για έξι βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά ένα Β’ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του Πέσι. Τα «Καλά Παιδιά» θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες ταινίες στο είδος των αστυνομικών ταινιών (crime film).

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+ μόνο με ενοικίαση.

Αποκάλυψη, Τώρα!

To Αποκάλυψη, Τώρα! (Apocalypse Now) είναι αμερικανική πολεμική ταινία περιπέτειας του 1979, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Πρωταγωνιστούν οι Μάρτιν Σιν, Μάρλον Μπράντο και Ρόμπερτ Ντυβάλ.

Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και ακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα, τον λοχαγό Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ (Σιν), σε μια μυστική αποστολή για να δολοφονήσει τον αποστάτη και θεωρούμενο παράφρονα συνταγματάρχη Γουόλτερ Ε. Κουρτζ (Μπράντο). Το σενάριο από τον Τζον Μίλιους και τον Κόπολα ανανεώνει το σκηνικό της νουβέλας του Τζόζεφ Κόνραντ «Η καρδιά του σκότους», προσαρμόζοντάς το στον πόλεμο του Βιετνάμ. Επίσης, αντλεί στοιχεία από το βιβλίο του Μάικλ Χερ Dispatches και την ταινία του Βέρνερ Χέρτζογκ, Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού.

Το Αποκάλυψη, Τώρα! τιμήθηκε με ένα Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και για Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ταινία – δράμα, ενώ βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ, φωτογραφίας και ήχου. Η ταινία έχει καταταγεί Νο. 14 σε δημοσκόπηση κριτικών του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 2012.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Ertflix.

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Η ταινία «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» (Die Hard) είναι αμερικανική περιπέτεια, παραγωγής 1988 σε σκηνοθεσία Τζον ΜακΤίρναν. Το σενάριο έγραψαν οι Στίβεν Ε. ντε Σόουζα και Τζεμπ Στούαρτ και είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα Nothing Lasts Forever του Ρόντρικ Θορπ. Η ταινία ακολουθεί τον αξιωματικό αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζον Μακλέιν καθώς τα βάζει με μια ομάδα εξαιρετικά οργανωμένων εγκληματιών με επικεφαλής τον Χανς Γκρούμπερ, οι οποίοι εκτελούν μια ληστεία υπό το πρόσχημα τρομοκρατικής επίθεσης και κρατούν ομήρους, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του Μακλέιν, για να αποτρέψουν την αστυνομία από το να τους σταματήσουν.

Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Άλαν Ρίκμαν, Αλεξάντερ Γκοντούνοβ και Μπόνι Μπεντίλια. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 15 Ιουλίου 1988 και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με συνολικά έσοδα 141,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε σε τέσσερις συνέχειες: Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 2 (Die Hard 2, 1990), Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει: Η Εκδίκηση (Die Hard: With a Vengeance, 1995), Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 4.0 (Live Free or Die Hard, 2007) και Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει Σήμερα (A Good Day to Die Hard, 2013), όλες με τη συμμετοχή του Μπρους Γουίλις στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+.

Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος

«Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» είναι μια ταινία γουέστερν παραγωγής 1966, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σέρτζιο Λεόνε, με πρωταγωνιστές τον Κλιντ Ίστγουντ, τον Λι Βαν Κλιφ και τον Ίλαϊ Γουάλας στους αντίστοιχους ρόλους, ενώ ο Ένιο Μορικόνε συνέθεσε την διάσημη μουσική της ταινίας.

Είναι η τρίτη ταινία της Τριλογίας των Δολαρίων, μετά το «Για μια χούφτα δολάρια» (1964) και το «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» (1965). Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από τρεις τυχοδιώκτες πιστολέρο που αναζητούν ένα σεντούκι χρυσού της Συνομοσπονδίας, μέσα στο χάος της βίας των μαχών του Εμφύλιου Πολέμου και τα στρατόπεδα αιχμαλώτων.

Η ταινία ήταν μια συμπαραγωγή κινηματογραφικών εταιρειών από τη Δυτική Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+ μόνο με ενοικίαση.

Επαναστάτης χωρίς αιτία

Η ταινία «Επαναστάτης χωρίς αιτία» (Rebel Without a Cause) είναι αμερικανικό δράμα παραγωγής 1955, σε σκηνοθεσία του Νίκολας Ρέι. Αντικείμενο της ταινίας είναι η ιστορία μιας ομάδας προβληματισμένων εφήβων, μέσω της οποίας ο Ρέι ασκεί κριτική πάνω στον αμερικανικό τρόπο ζωής.

Με την πάροδο των χρόνων η ταινία έλαβε θρυλική υπόσταση χάρη στην ερμηνεία του Τζέιμς Ντιν (στον διασημότερό του ρόλο), ο οποίος απεβίωσε σε τροχαίο δυστύχημα στις 30 Σεπτεμβρίου 1955, πριν την πρεμιέρα της ταινίας στους κινηματογράφους. Ο Ντιν υποδύεται τον Τζίμι Σταρκ, το καινούργιο αγόρι σε μια μικρή πόλη, που υπακούει τους γονείς του, ερωτεύεται την πιο δημοφιλή κοπέλα του σχολείου και έρχεται σε σύγκρουση με τους νταήδες της τάξης του.

Ο Ρέι μέσα από την ιστορία του πρωταγωνιστή αποπειράται τα παρουσιάσει την ηθική παρακμή της αμερικανικής νεολαίας, την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων και το χάσμα των γενεών. Το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 59η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+ μόνο με ενοικίαση.

Νονός

Ο Νονός είναι δραματική γκανγκστερική ταινία του 1972 βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάριο Πούζο. Σκηνοθέτης ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, με πρωταγωνιστές τον Μάρλον Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο. Η ταινία απέσπασε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κατά την 45η τελετή των βραβείων (27η Μαρτίου 1973), κέρδισε 3, μεταξύ των οποίων, Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Μάρλον Μπράντο) και Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου (Φράνσις Φορντ Κόπολα & Μάριο Πούζο).

Ο Νονός αποτελεί την 1η ταινία της ομώνυμης τριλογίας. Θεωρείται από τις κορυφαίες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά. Η ταινία παρουσιάζει μια σειρά από σκληρές και βίαιες σκηνές, αλλά στην ουσία είναι ένα επικό δράμα για τον ανασχηματισμό της οικογένειας Corleone και τη διαμόρφωση της ιστορικής επιρροής τους στην Νέα Υόρκη της εποχής εκείνης.

H μουσική του Νίνο Ρότα (Nino Rota) αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους κινηματογραφικούς ήχους. Στην ιστοσελίδα Internet Movie Database έχει αξιολογηθεί με 9,2/10 από 1.9 εκ. χρήστες. Από την ταινία επίσης έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον «I’m going to make him an offer he can’t refuse», η οποία και ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+ μόνο με ενοικίαση.

Τζέιμς Μποντ εναντίον Dr. No

Η ταινία Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007, εναντίον Δόκτορος Νο (Dr. No) είναι βρετανική κατασκοπευτική ταινία παραγωγής 1962 σε σκηνοθεσία Τέρενς Γιανγκ, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Η ταινία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κινηματογράφου, αφού είναι η πρώτη από τις αντίστοιχες που ακολούθησαν με τον διάσημο πράκτορα. Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ με τίτλο Δόκτωρ Νο (1958). Η ταινία είχε σχετικά μικρό προϋπολογισμό, ωστόσο, σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, αφού απέφερε έσοδα σχεδόν 60 φορές μεγαλύτερα από τα έξοδα της παραγωγής της.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+ μόνο με ενοικίαση.

Ο Σημαδεμένος

Ο Σημαδεμένος (Scarface) είναι δραματική γκανγκστερική ταινία του 1983 σε σκηνοθεσία Μπράιαν Ντε Πάλμα και σενάριο του Όλιβερ Στόουν.

Πρωταγωνιστεί ο Αλ Πατσίνο στον ρόλο του Τόνυ Μοντάνα. Πρόκειται για ένα προσαρμοσμένο ριμέικ της ταινίας Scarface του 1932, και διηγείται την ιστορία ενός Κουβανού πρόσφυγα που φτάνει το 1980 στο Μαϊάμι και γίνεται βαρώνος καρτέλ ναρκωτικών. Η ταινία απέσπασε 45 εκατομμύρια δολάρια στο εγχώριο box office και 66 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+ μόνο με ενοικίαση.

Media Τελευταίες ειδήσεις