Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

5 ταινίες με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που κέρδισαν Όσκαρ

αγαλματάκια όσκαρ

Εκτός από την πιο μελανή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας, τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάποιους από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ουκ ολίγες, μάλιστα, από τις ταινίες με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρούνται κλασικές και έχουν βραβευτεί με Όσκαρ.

Ρίξτε μια ματιά σε πέντε από τις σημαντικότερες παραγωγές που απεικονίζουν πραγματικά ή φανταστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διακρίθηκαν στα βραβεία Όσκαρ.

«Η Λίστα του Σίντλερ» – Στίβεν Σπίλμπεργκ

Η ταινία αφηγείται τη δράση του Όσκαρ Σίντλερ κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ιστορικό δράμα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κατά πολλούς σπουδαιότερο έργο του Στίβεν Σπίλμπεργκ του χάρισε δύο Όσκαρ: αυτό της καλύτερης ταινίας και εκείνο της καλύτερης σκηνοθεσίας. Η ‘Λίστα του Σίντλερ’ έχει μείνει στην ιστορία κυρίως για δύο λόγους: πρώτον, για τη διάρκειά της, που ανέρχεται στις 3,5 ώρες (!) και, δεύτερον, για τις εξαιρετικές ερμηνείες σε αυτή. Θεωρείται, μάλιστα, η καλύτερη ερμηνεία του Λίαμ Νίσον, ο οποίος ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Περλ Χάρμπορ» – Μάικλ Μπέι

Όταν μία δραματική ταινία ιστορικού περιεχομένου συναντά το στοιχείο της μυθοπλασίας και του ρομαντισμού, το αποτέλεσμα, αναμενόμενα, συγκινεί. Το ‘Περλ Χάρμπορ’ διαδραματίζεται λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την ιαπωνική αεροπορική επίθεση στο νησί Οάχου της Χαβάης, αφηγούμενο μία ρομαντική ιστορία που εκτυλίσσεται ταυτόχρονα με μία από τις σημαντικότερες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι, μάλιστα, η μοναδική ταινία του Μάικλ Μπέι που έχει διακριθεί στα βραβεία Όσκαρ, λαμβάνοντας εκείνο του καλύτερου επεξεργασμένου ήχου.

 

«Η Ζωή Είναι Ωραία» – Ρομπέρτο Μπενίνι

Η δραματική με κωμικά στοιχεία ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι ακολουθεί την ιστορία ενός Ιταλού Εβραίου, ο οποίος επιχειρεί να διασώσει την οικογένειά του από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται μία από τις πλέον συγκινητικές ταινίες όλων των εποχών, ενώ απέσπασε τρία Όσκαρ: της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, της καλύτερης μουσικής και του καλύτερου ηθοποιού σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τον Μπενίνι (που ήταν υποψήφιος και για τη σκηνοθεσία της ταιίας), με τον τελευταίο να γίνεται ο πρώτος ηθοποιός που λαμβάνει την ύψιστη αυτή διάκριση για μη αγγλόφωνο ρόλο.

 

«Άδωξοι Μπάσταρδη» – Κουέντιν Ταραντίνο

Παρότι κυκλοφόρησε το 2009, ο Κουέντιν Ταραντίνο συνέλαβε την ιδέα της ταινίας το 1998! Μία από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του εμβληματικού Αμερικανού σκηνοθέτη στο box office, οι ‘Άδωξοι Μπάσταρδη’ άφησαν το στίγμα τους στην ποπ κουλτούρα και θεωρούνται μία από τις καλύτερες ταινίες της περασμένης δεκαετίας. Η ταινία διηγείται μία φανταστική ιστορία συνωμοσίας, βγαλμένη από τα σκοτεινά κατάστιχα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ άλλων, είναι γνωστή για τα επιτηδευμένα ορθογραφικά λάθη του τίτλου, το γεμάτο αστέρες καστ και τις οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ. Κέρδισε, πάντως, μόνο ένα: εκείνο του Β’ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του Κρίστοφ Βαλτς.

 

«Δουνκέρκη» – Κρίστοφερ Νόλαν

Κατά πολλούς η καλύτερη ταινία του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Νόλαν, η Δουνκέρκη απεικονίζει τα γεγονότα της αιματηρής συμπλοκής των αντίπαλων δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Στενό της Μάγχης, στη Γαλλία. Η επική ταινία παρουσιάζει ένα από τα πλέον κομβικά γεγονότα του Πολέμου, την εκκένωση της Δουνκέρκης, από την οπτική της ξηράς, του αέρα και της θάλασσας. Ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τρία, ενώ έχει μέχρι σήμερα τις υψηλότερες εισπράξεις σε σχέση με κάθε άλλη ταινία με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πηγές: www.timeout.com, www.imdb.com

Media Τελευταίες ειδήσεις