Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

5 ταινίες που ξεπέρασαν την φήμη των βιβλίων που βασίστηκαν

5 ταινίες που ξεπέρασαν την φήμη των βιβλίων που βασίστηκαν
Φωτογραφία Silver Screen Collection/Getty Images

Ορισμένες ταινίες βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, κάποιες άλλες σε φανταστικά, ενώ υπάρχουν και εκείνες που έχουν εμπνευστεί τους κύριους χαρακτήρες από βιβλία, pου ενδεχομένως να μην ξέραμε την ύπαρξη τους.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που ταινίες που έχουν διαγράψει την μοναδική τους πορεία στην έβδομη τέχνη, ξεπερνώντας ακόμη και την φήμη των μυθιστορημάτων που έχουν βασιστεί.

Ψυχώ

Το Ψυχώ (Psycho) είναι ταινία τρόμου και μυστηρίου σε σκηνοθεσία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και σενάριο του Τζόσεφ Στέφανο. Η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, και θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις κορυφαίες στο είδος της.

Αρκετοί ενδεχομένως να μην τον γνωρίζουν, ωστόσο, η ταινία βασίστηκε στο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μπλοχ. Η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται γύρω από τους φόνους που διαπράττονται σε ένα απομονωμένο μοτέλ από έναν ψυχοπαθή δολοφόνο. Έχουν γυριστεί πολλές συνέχειες, καθώς και ένα ριμέικ.

Η Τζάνετ Λι βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της, ωστόσο, η ταινία δεν κατάφερε να αποσπάσει κανένα Όσκαρ.

Η Σιωπή των Αμνών

Η Σιωπή των Αμνών (Silence of the Lambs) είναι ταινία θρίλερ παραγωγής 1991, σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Ντέμι, με τους Τζόντι Φόστερ και Άντονυ Χόπκινς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το σενάριο της ταινίας έχει βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Χάρις. Η ταινία βραβεύτηκε με πέντε βραβεία Όσκαρ. Ο Άντονυ Χόπκινς κέρδισε διθυραμβικές κριτικές για τον ρόλο του ως Hannibal Lecter, αποσπώντας το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.

Ο Νονός

Ο Νονός (1972) θεωρείται από τις κορυφαίες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά. Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα και βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάριο Πούζο με τους Μάρλον Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η ταινία απέσπασε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κατά την 45η τελετή των βραβείων (27η Μαρτίου 1973), κέρδισε 3, μεταξύ των οποίων, Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Μάρλον Μπράντο) και Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου (Φράνσις Φορντ Κόπολα και Μάριο Πούζο).

Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους

Η ταινία «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους» (No Country for Old Men) είναι αστυνομικό θρίλερ του 2007 με πρωταγωνιστές τους Τόμι Λι Τζόουνς, Τζος Μπρόλιν και Χαβιέρ Μπαρδέμ. Η ταινία αποτελεί διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κόρμακ ΜακΚάρθυ, σε σκηνοθεσία των αδερφών Κοέν.

Ένας Τεξανός εργάτης (Μπρόλιν) βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή: Μετά από μια εξαιρετικά φονική και αποτυχημένη συναλλαγή μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών, παίρνει μια τσάντα με πολλά χρήματα που προφανώς δεν του ανήκει και βρίσκεται στο στόχαστρο ενός μυστηριώδους και ασταμάτητου δολοφόνου (Μπαρδέμ).

Η ταινία τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία, συγκεντρώνοντας τρία βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, δύο Χρυσές Σφαίρες και τέσσερα Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου.

Fight Club

Η ταινία «Fight Club» (1999) σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Τσακ Πόλανικ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μπραντ Πιτ, Έντουαρντ Νόρτον και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ. Ο Νόρτον παίζει έναν ανώνυμο πρωταγωνιστή, έναν «οποιονδήποτε», που είναι δυσαρεστημένος με τη δουλειά γραφείου που κάνει.

Γι’ αυτό οργανώνει ένα κλαμπ αγώνων πυγμαχίας (“fight club”) με έναν κατασκευαστή σαπουνιών, τον Τάιλερ Ντέρντεν, τον οποίο υποδύεται ο Μπραντ Πιτ. Στο κλαμπ τους συμμετέχουν κι άλλοι άντρες που θέλουν να παλέψουν για λόγους αναψυχής. Ο αφηγητής εμπλέκεται σε μια σχέση με τον Ντέρντεν και μία παράξενη γυναίκα, τη Μάρλα Σίνγκερ, την οποία παίζει η Μπόναμ Κάρτερ.

Media Τελευταίες ειδήσεις