Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Tetris: Το παιχνίδι με το ελληνικό όνομα έγινε ταινία για το Apple Tv+

Tetris: Το παιχνίδι με το ελληνικό όνομα έγινε ταινία για το Apple Tv+

To Tetris είναι ένα γνωστό βιντεοπαιχνίδι, δεύτερο στη λίστα με τα σπουδαιότερα παιχνίδια όλων των εποχών και τοπ πρώτο σε πωλήσεις και «κατεβάσματα», το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από τον Ρώσο σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών Αλεξέι Παζίτνωφ. H απίθανη ιστορία επιτυχίας του παιχνιδιού με το ελληνικό όνομα, έγινε ταινία για το Apple Tv+.

Το Tetris κυκλοφόρησε στις 6 Ιουνίου του 1984, ενώ ο Παζίτνωφ εργαζόταν στο Κέντρο Υπολογιστικής Ντορόντνιτσιν της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στη Μόσχα.

Η ονομασία του παιχνιδιού προήλθε από το ελληνικό πρόθημα «τέτρα», που σημαίνει τέσσερα, καθώς κι από την αντισφαίριση, αγαπημένο άθλημα του Παζίτνωφ.

Το Tetris έγινε το πρώτο βιντεοπαιχνίδι της ΕΣΣΔ που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, όπου διανεμήθηκε από την Spectrum HoloByte για το Commodore 64 και τους υπολογιστές IBM. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί κλασικά σχήματα παζλ, τα οποία χρησιμοποιούνται από το 1907, τα οποία τα ονόμασε Πολυόμινα ο γνωστός μαθηματικός Σόλομον Γ. Γκόλομπ.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι το ορθό και συμμετρικό κτίσιμο αυτών των σχημάτων. Σε περίπτωση σωστών τοποθετήσεων εξαφανίζεται όγκος αυτών και δημιουργείται περαιτέρω χώρος για κτίσιμο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο τοίχος ξεπερνά τα όρια και τελειώνει το παιχνίδι.

Ο Ρώσος δημιουργός του το σχεδίασε για να δοκιμάσει τις αντοχές ενός νέου ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο Ρότζερς ταξίδεψε στη Μόσχα για να πείσει τη Σοβιετική εταιρία Ανάπτυξης λογαριασμό που να παραχωρήσει τα δικαιώματα του Τetris.

Είχε πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και ρίσκαρε να συλληφθεί για κατασκοπεία!

Η ιστορία της παγκόσμιας επιτυχίας του παιχνιδιού έγινε ταινία για την Apple Tv+.

Media Τελευταίες ειδήσεις