Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Αν μαθευτεί ότι η μάνα του παιδιού έχει AIDS θα διωχθεί από το σχολείο»

«Αν μαθευτεί ότι η μάνα του παιδιού έχει AIDS θα διωχθεί από το σχολείο»

Τα στοιχεία σοκάρουν. Οι αριθμοί τρομάζουν. Ο εφιάλτης του AIDS δεν έφυγε ποτέ. Ήταν και είναι εδώ, παραμονεύει ύπουλα και όπως φαίνεται από τα στοιχεία, στην εποχή της νέας άγνοιας, θεριεύει και πάλι.

Ακόμη και σήμερα όμως, το ΑΙDS σκοτώνει. Όχι σωματικά, αλλά κοινωνικά, καθώς η επιστήμη δεν έσβησε ούτε το ρατσισμό, ούτε την προκατάληψη από την κοινωνία.

Ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στον κόσμο του AIDS, συναντώντας ανθρώπους που ζουν με τον ιό, αλλά και ανθρώπους που στέκονται δίπλα τους χωρίς προκατάληψη, χωρίς φόβο, χωρίς άγνοια! Ο Ζαχαρίας έμαθε ότι είναι οροθετικός στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και όπως λέει στον, «απλά μου πέταξαν ένα ξερό ότι έχω HIV. Χωρίς να μου εξηγήσει τι σημαίνει, χωρίς να ξέρω πλήρως τι σημαίνει αυτό, χωρίς να μου πει τι να κάνω. Το μόνο που μου είπε ο υπεύθυνος ήταν πως παίρνοντας εξιτήριο από το στρατόπεδο να πάω να βρω έναν ειδικό γιατρό. Το πού, άγνωστο.

Σαν να στο πετάνε, δικό σου πάρε το από εδώ και φύγε. Το βρήκα απότομο, είχα παγώσει, παθαίνεις και σοκ την ώρα της ανακοίνωσης. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ανοίξω το laptop και να ψάχνω στο internet. Απλά έψαχνα να βρω τι σημαίνει, αν υπάρχουν άλλοι οροθετικοί, κάποιο φόρουμ. Δυστυχώς το επίπεδο ενημέρωσης δεν θεωρώ ότι είναι και τόσο καλό. Έχω δει άνθρωπο να κάνει 2 βήματα πίσω, έχω δει άνθρωπο να αναρωτιέται αν τον κόλλησα επειδή τον φίλησα, να φοβάται να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο πιάτο! Υπάρχουν λάθος κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας. Έκοψαν τις σύριγγες στους τοξικομανείς  και κανείς δε σκέφτηκε ότι δε θα την αγοράσει, θα τη μοιραστεί».

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αναφέρει στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA η Χρύσα Τσιάρα, νοσηλεύτρια στο ΚΕΕΛΠΝΟ. «Ενώ η επιδημία κινούταν σε χαμηλά επίπεδα, από το 2011 κάτι αλλάζει. Υπάρχει αύξηση σε περιστατικά εξαιτίας της χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Μιλάμε για μια αύξηση 1500%. Το πρώτο 10μηνο του 2013 δηλώθηκαν περίπου 790 νέες λοιμώξεις. Περίπου το 90% αφορούσε σε άντρες και το 10% γυναίκες. Κάνοντας μια ιστορική διαδρομή από το πρώτο  περιστατικό το 1981 μέχρι σήμερα, έχουμε 13.496 περιστατικά, 3.500 έχουν εκδηλώσει AIDS, εκ των οποίων τα 2.400 έχουν καταλήξει. Αυτή τη στιγμή λαμβάνουν θεραπεία περίπου 6.200 οροθετικοί».

Την ίδια ώρα που οι άνθρωποι αυτοί αγωνίζονται καθημερινά για τη ζωή τους, βιώνουν κοινωνικό ρατσισμό. Συγκλονιστικά τα όσα λέει στον Αντώνη Σρόιτερ η Κοινωνική Λειτουργός Ιωάννα Παυλοπούλου: «Πριν 30 χρόνια ήταν ένα προ-αναγγελτήριο θανάτου. Πήγαιναν στην Πρόνοια για το επίδομα και οι υπάλληλοι πετούσαν τον ψύκτη γιατί ήπιε ο οροθετικός. Σήμερα το στίγμα εξακολουθεί να υφίσταται σε πιο ήπιες και κεκαλυμμένες μορφές. Αν η μάνα του παιδιού μαθευτεί ότι έχει AIDS θα διωχθεί το παιδί από το σχολείο».

Απόψε, στις 24:00, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στο θέμα του AIDS, συναντώντας θύματα του ιού, αλλά και του κοινωνικού ρατσισμού!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε