Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αννίτα Ναθαναήλ για Ιωάννα Παλιοσπύρου: Το «γιατί;» ήταν το μεγαλύτερο βασανιστήριο

Αννίτα Ναθαναήλ για Ιωάννα Παλιοσπύρου: Το «γιατί;» ήταν το μεγαλύτερο βασανιστήριο

«Είπα ότι θα σφίξω τα δόντια και δεν θα αντιδράσω ό,τι και να δω», λέει η Αννίτα Ναθαναήλ για την πρώτη συνάντησή της με την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ΟΚ και τον Γιώργο Πράσινο, η Αννίτα Ναθαναήλ μίλησε για την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Όταν ακούμε «Ιωάννα Παλιοσπύρου», στο μυαλό μας έρχεται αυτόματα και το δικό σου όνομα καθώς τη στήριξες πάρα πολύ και πλέον είστε φίλες.

Είναι γεγονός ότι έχουμε μπει η μία στη ζωή της άλλης. Για μένα το σημαντικό είναι ότι η Ιωάννα είναι ένα ανεξάρτητο πλάσμα, με αυτοπεποίθηση, που δεν ζει τη μέρα της λυπούμενη τον εαυτό της αλλά ένας άνθρωπος που κοιτάζει το επόμενο βήμα και θέλει οι δικές της πράξεις να εμπνεύσουν κι άλλους. Αν πιστεύεις ότι η Ιωάννα ξυπνάει και κοιμάται μιλώντας μόνο μαζί μου στο τηλέφωνο, να σου πω πως δεν ισχύει. Σίγουρα είμαι δίπλα της, την έχω από κοντά, θα κάνουμε και διακοπές μαζί, αλλά περνάει τον χρόνο της σχεδιάζοντας τη ζωή της.

Ποια ήταν η αντίδρασή σου όταν την είδες για πρώτη φορά;

Την πρώτη φορά που βρεθήκαμε από κοντά και ήρθε σπίτι μου ήμουν προετοιμασμένη ότι θα σφίξω τα δόντια και ότι δεν θα αντιδράσω ό,τι και να δω. Όταν συναντηθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο, αντέδρασα ακριβώς έτσι. Ήταν σαν να μην αντίκρισα καμία αξιοσημείωτη βλάβη επάνω της και παρόλο που διαπίστωσα ότι είχε πάθει τεράστια ζημιά, προσπάθησα να φερθώ εντελώς φυσιολογικά. Αυτό με πείσμωσε ακόμη περισσότερο και σκεφτόμουν μόνο πώς θα μπορούσα να τη βοηθήσω να βελτιώσει την εικόνα της. Βέβαια, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι αυτό θα συνέβαινε τόσο σύντομα.

Ένα πρώτο βήμα έγινε όταν ξεκίνησε να κάνει κάποιες δημόσιες εμφανίσεις σε κοσμικές εκδηλώσεις.

Ισχύει. Όταν βγαίνεις έξω, θέλεις να αναδεικνύεις την καλή πλευρά του εαυτού σου. Σίγουρα είναι διαφορετική η Ιωάννα όταν βγάζει το μακιγιάζ και πέφτει για ύπνο ή όταν ξυπνάει το πρωί και δεν είναι όπως τη βλέπεις σε μια εκδήλωση. Το πιο σημαντικό ήταν να υπερπηδήσει το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος με την εικόνα της. Ομολογώ πως η αντίδρασή του ήταν εξαιρετική γιατί ο κόσμος είχε τον χρόνο να εκπαιδευτεί και να δεχτεί τη διαφορετικότητα της Ιωάννας. Όλοι την αγκάλιασαν και της είπαν λόγια παρηγορητικά και ενθαρρυντικά. Αυτό τη γέμισε αυτοπεποίθηση και συνειδητοποίησε ότι δεν χρειάζεται να φοβάται. Είδε τον εαυτό της με άλλο μάτι. Εμείς οι ίδιοι συνηθίζουμε την εικόνα μας, όσο ωραία ή άσχημη κι αν είναι. Αυτό που μας ταράζει είναι η αντίδραση των τρίτων.

Αλήθεια, πώς έκανες την πρώτη επαφή μαζί της;

Είδα έναν άνθρωπο που είχε μεγάλη ανάγκη κι εγώ είχα ένα παραπάνω βήμα διότι ένας στενός φίλος του Κρις (σ.σ. ο παλαίμαχος πολίστας Κρις Χάμπερτ σύζυγός της) είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της μεγαλύτερης πλατφόρμας συγκέντρωσης φιλανθρωπικών πόρων στον κόσμο, του www.gofundme.com, η οποία δεν δραστηριοποιείται όμως στην Ελλάδα. Έχοντας αυτή την επαφή, δεν υπήρχε περίπτωση να μη βρω τρόπο να βοηθήσω, ακόμα και αν η εκστρατεία για την Ιωάννα έπρεπε να στηθεί στο εξωτερικό. Μέχρι τότε της είχα στείλει μόνο κάποια μηνύματα, καθώς έψαχνα να βρω αξεσουάρ και βοηθήματα που θα της επέτρεπαν να βγει από το σπίτι της χωρίς να είναι δακτυλοδεικτούμενη. Κάπως έτσι άρχισε μια επικοινωνία και σιγά σιγά κέρδισα την εμπιστοσύνη της.

Σήμερα έχει θυμό η Ιωάννα για όσα της συνέβησαν;

Ευτυχώς, όχι πλέον. Το «γιατί;» ήταν το μεγαλύτερο βασανιστήριο. Κάθε μέρα δοξάζει τον Θεό που γλίτωσε, θεωρεί τον εαυτό της τυχερό, ειδικά μετά τις γυναικοκτονίες που διαδέχονται πλέον η μία την άλλη. Δεν έχει σημασία το αν στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις ο θύτης είναι άντρας, ενώ στη δική της το κακό προκλήθηκε από μια γυναίκα. Δεν αλλάζει κάτι. Πλέον προσπαθεί να σκέφτεται μόνο θετικά. Όταν μιλάμε, μοιράζεται μαζί μου τα νέα της, τις επαγγελματικές της συναντήσεις και ρωτάει πάντα τη γνώμη μου για τα νέα της σχέδια. Η Ιωάννα πάλεψε στη ζωή της για να τα καταφέρει και να έρθει στην Αθήνα να σπουδάσει και να καταξιωθεί επαγγελματικά. Είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, με άποψη και πείσμα, που δεν το βάζει κάτω όσες τρικλοποδιές και αν της βάλει η ζωή, κι αυτό μου αρέσει ακόμη περισσότερο σε εκείνη.

Media Τελευταίες ειδήσεις