Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Αντιδράσεις για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αντισυνταγματικές διατάξεις και αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) για το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ζητώντας διάλογο με την κυβέρνηση και καταστώντας σαφές ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στο ΣτΕ αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ΕΙΤΗΣΕΕ και Διευθυντής του ΑΝΤ1 Στρατής Λιαρέλης είπε ότι «πρόκειται για πρόχειρη, επιπόλαιη συρραφή διαφόρων παλαιών νόμων, διαφόρων παλαιών κειμένων τα οποία έχουν τροφοδοτηθεί με ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και τα οποία έχουν χρωματιστεί μέσα από την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του διαλόγου ή μέσα από την προσφορά ή την ανάγκη εξεύρεσης εύκολων στόχων. Άρα το κείμενο αυτό είναι πρόχειρο, επιπόλαιο και δεν αποτελεί βάση συζήτησης».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ διατύπωσαν τις θέσεις της Ένωσης για το σχέδιο νόμου, ενώ παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε η PWC με θέμα τα Αδειοδοτικά Πλαίσια της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και τις Εξελίξεις και τις Τάσεις της Διαφημιστικής Δαπάνης στη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΤΗΣΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος του STAR Πάνος Κυριακόπουλος: «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν πρώτοι και άμεσα ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Ωστόσο, πριν την σύνταξη του νομοσχεδίου δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση περιέχει πολλές αοριστίες και κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι επιδιώκεται να λύσει. Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έχει ήδη γίνει με όρους που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν έχει καμία σχέση με το άτακτο πλαίσιο που λειτουργούσε η αναλογική τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, για πρώτη φορά λειτουργεί το τηλεοπτικό τοπίο σε ένα εύρυθμο πλαίσιο.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν διατυπώσει διαχρονικά τις προτάσεις τους, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν υγιώς και με ασφάλεια, ώστε οι επιχειρήσεις τους να είναι βιώσιμες. Είναι απολύτως αναγκαία η σωστή λειτουργία, όμως το πλαίσιο πρέπει να ρυθμιστεί μέσα από ορθολογικό σχεδιασμό. Γι αυτό για μας είναι αναγκαίο: Να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου. Να αξιοποιηθούν οι μελέτες και τα οικονομικά στοιχεία, και κυρίως να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα του κλάδου. Να γίνει σχεδιασμός που επιτρέπει τη βιωσιμότητα του κλάδου και ταυτόχρονα διασφαλίζει την ελευθερία και την πολυφωνία.»

Το επόμενο διάστημα μάλιστα τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ θα αναλάβουν σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς και Αρχές για τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε