Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Διονύσης Τσακνής: Το κόστος της Eurovision και η επιλογή των ARGO

φωτό αρχείου Eurokinissi
φωτό αρχείου Eurokinissi

Για την επιλογή των ARGO που με το τραγούδι «Utopian Land» θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision μίλησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε την προηγούμενη βδομάδα ο πρόεδρος της ΕΡΤ εξήγησε τους λόγους που αποφάσισαν παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν να λάβουμε μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού λέγοντας ότι «Τον περασμένο Οκτώβριο η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε τη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Eurovision είναι – ίσως – το πιο αγαπητό τηλεοπτικό προϊόν των δημοσίων ραδιοτηλεοράσεων σε όλη την Ευρώπη, με ποσοστά τηλεθέασης που κυμαίνονται μεταξύ 65 και 95%».

Στην ομιλία του μάλιστα ο Διονύσης Τσακνής εξήγησε και τους λόγους που αποφάσισαν να πάνε σε απευθείας ανάθεση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε το κόστος, ενώ αποκάλυψε ότι εκτός από τους ARGO είχαν επαφές και με άλλους καλλιτέχνες. Όπως είπε λοιπόν «Φέτος επιλέξαμε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική μουσική πρόταση, που να στηρίζεται στο συνδυασμό του σύγχρονου με τον παραδοσιακό και τον βαλκανικό ήχο. Επιλέξαμε επίσης να γίνει η διεξαγωγή όλης της διαδικασίας αποκλειστικά από την ΕΡΤ, χωρίς την ανάμειξη δισκογραφικών εταιρειών ή συμπαραγωγών. Σε αυτή τη λογική προκρίθηκε η λύση της απευθείας ανάθεσης, δυνατότητα που προσφέρεται εξάλλου από τους κανονισμούς της EBU. Δεν πραγματοποιήσαμε διαγωνιστική διαδικασία – ελληνικό τελικό, καθώς θα είχαμε μια σημαντική πρόσθετη δαπάνη, ενώ τα χρονικά περιθώρια ήταν πολύ περιορισμένα. Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε καλλιτέχνες που θεωρούσαμε ότι θα μπορέσουν με τη φυσιογνωμία της δουλειάς τους να υπηρετήσουν τους στόχους που θέσαμε.

Ακούσαμε πολλές και καλές προτάσεις και καταλήξαμε στο “Utopian Land”, το οποίο ερμηνεύουν οι Argo, ένα νεανικό συγκρότημα που αποτελείται από έξι ανθρώπους της “διπλανής πόρτας”, που αγαπούν τη μουσική χωρίς να βιοπορίζονται από αυτήν, που έχουν να πουν και να προσφέρουν πολλά χωρίς να εντάσσονται στην glam εκδοχή της μουσικής βιομηχανίας. Ανθρώπους “καθαρούς”, γνήσιους, πρόσωπα “φρέσκα” και πολλά υποσχόμενα, που η ΕΡΤ τους προσφέρει την ευκαιρία να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Γιατί – εν τέλει – η ΕΡΤ οφείλει να δίνει βήμα και στήριξη και στην αφανή πλευρά της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Τέλος, κατά την ομιλία του ο Διονύσης Τσακνής αποκάλυψε ότι «Ο σχεδιασμός της φετινής συμμετοχής έγινε με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό προς το δημόσιο χρήμα. Πέραν των 122.000 ευρώ που η ΕΡΤ καταβάλλει στην EBU για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης – ποσό που αποτελεί ανελαστική δαπάνη για όλους τους συμμετέχοντες – η όλη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής δεν θα υπερβεί τα 90 με 95.000 ευρώ, δηλαδή 35% πιο κάτω από την περσινή», τονίζοντας ότι «Η ΕΡΤ δεν θα εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ, όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από χορηγίες, ενώ αναμένεται σημαντικό κέρδος από τα διαφημιστικά έσοδα».

Έτσι ο πρόεδρος της ΕΡΤ απάντησε σε όλα όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για τη συμμετοχή της χώρας μας αλλά και για την απόφαση που πήραν στην ΕΡΤ να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα οι ARGO στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και στις 10 Μαΐου να ανέβουν στη σκηνή τραγουδώντας «Utopian Land» διεκδικώντας το «εισιτήριο» για τον τελικό…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε