Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Έκοψαν τα φτερά στη γενιά μας πριν πετάξει…»!

«Έκοψαν τα φτερά στη γενιά μας πριν πετάξει…»!

Μιλούν, όχι για να καταγγείλουν τη «σύγχρονη δουλεία» που βιώνουν, αλλά για να αποτυπώσουν την καθημερινότητά τους και όσα αντιμετωπίζουν στην αγορά εργασίας.

 Ή μάλλον, στην αγορά «μαύρης εργασίας», καθώς οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν τσάμπα, είτε για να αποκτήσουν ειδικότητα, εμπειρία και προϋπηρεσία, είτε γιατί δεν θέλουν να είναι άεργοι. Είναι μερικοί από τους χιλιάδες νέους που ενώ ήρθε η ώρα τους να μπουν στην παραγωγή, ακούνε να τους λένε πως «τώρα απολύουμε, δεν προσλαμβάνουμε». Είναι η γενιά που όπως λένε στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA «είμαστε η πρώτη γενιά που μόλις πήγε να “πετάξει”, της “έκοψαν” τα φτερά».

Σε αυτή τη γενιά κάνει «Αυτοψία» ο Αντώνης Σρόιτερ καταγράφοντας μαρτυρίες νέων ανθρώπων που με τα πτυχία στον τοίχο, προσπαθούν να βρουν οποιαδήποτε δουλειά. Ο Νίκος αγαπούσε από παιδί τα αυτοκίνητα και σπούδασε μηχανικός αυτοκινήτων, αφού ήταν όνειρό του να ασχοληθεί με αυτά. Όσο όμως και αν έψαξε για δουλειά, δεν κατάφερε να βρει τίποτα στο αντικείμενό του. Βλέποντας ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ζήτησε  εργασία στο φωτογραφείο της γειτονιάς του. Η συμφωνία είναι ότι θα εργάζεται κανονικά, αλλά δεν θα παίρνει ούτε ένα ευρώ! «Είμαστε η πρώτη γενιά που μόλις πήγε να “πετάξει” της “έκοψαν” τα φτερά. Είμαστε η πρώτη γενιά που δουλεύουμε τσάμπα. Το μαγαζί έχει δουλειά» λέει στον Αντώνη Σρόιτερ, τονίζοντας ότι «κάποιοι καπηλεύονται τις συνθήκες και λένε ότι  φαλίρισαν. Είναι μια μορφή εκμετάλλευσης αλλά πάνω απ όλα βάζω την αγάπη μου πάνω από αυτό»!

Πρόθυμη να δεχτεί την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται η καθηγήτρια Κατερίνα Φυλακτού και να καλύψει θέση σε σχολείο ως εθελόντρια, αρκεί να «αμειφθεί» με μόρια που θα τη βοηθήσουν στο μέλλον να διοριστεί στο Δημόσιο.  «Εγώ χάρηκα πάρα πολύ. Συμφωνώ. Για τους νέους είναι μια νέα αρχή. Εξάλλου οι γονείς μας βοηθούν. Είναι και αυτό ένα ξεκίνημα από το να μένουμε άεργοι. Ξέρω ότι δεν  είναι σωστό, από την στιγμή που κατέβαλα κόπο και με βοήθησαν οι γονείς μου να σπουδάσω. Όμως, κάπως πρέπει να ξεκινήσουμε. Αν αυτό μας δίνει το κράτος, θα το στηρίξω., είμαι σύμφωνη», λέει στην κάμερα της εκπομπής.


 
Τη δική της εμπειρία «καταθέτει» στον Αντώνη Σρόιτερ και η Λένα που σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και όνειρό της ήταν να βρει δουλειά σε μία εταιρία, αλλά βρήκε όλες τις πόρτες κλειστές. «Απολύουμε τώρα, δεν προσλαμβάνουμε», ήταν η απάντηση που έπαιρνε. Κρέμασε λοιπόν το πτυχίο στον τοίχο και αποφάσισε να ασχοληθεί με την άλλη της αγάπη, τα παιδιά. Σήμερα κρατάει ένα παιδάκι μιας οικογένειας και όπως λέει «εκεί ποντάρουμε, γιατί και στον κλάδο της διοίκησης δεν υπάρχει τίποτα. Πιστεύω ότι με το πέρασμα του καιρού με συστάσεις και προϋπηρεσία θα μπορέσω να ασχοληθώ μ’ αυτό και να κρατάω παιδάκια πια».
Το όνειρό του στο θέατρο «κυνηγά» ο νεαρός ηθοποιός Γιάννης Τσούκας, αλλά όπως λέει «Αν είσαι νέος ηθοποιός ή δέχεσαι να δουλέψεις απλήρωτος ή μένεις έξω από το χώρο. Μου έχει τύχει να πληρώνω το μεταφορικό μου για να πάω ή να γυρίσω από το θέατρο, τα καθημερινά μου έξοδα που δεν θα τα πάρω. Πατάνε πάνω στην κρίση να μην πάρεις λίγα χρήματα. Άλλοι λένε “είναι τιμή σου που παίζεις σ’ εμάς, οπότε γιατί ζητάς να πληρωθείς;”. Είναι πολύ άγριο!».

Απόψε, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» μέσα από τη συχνότητα του ALPHA κάνει «Αυτοψία» στην αγορά «μαύρης εργασίας» αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα του 2014 πολλές φορές η δουλειά δεν διαφέρει από τη δουλεία…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε