Παρασκευή, 24 Μαΐ
26oC Αθήνα

Ελισάβετ Μουτάφη: Πολλοί τηλεθεατές μας έλεγαν ότι δεν είχαν ιδέα ότι αυτούς τους ανθρώπους τους έστειλαν πειραματόζωα

Ελισάβετ Μουτάφη: Πολλοί τηλεθεατές μας έλεγαν ότι δεν είχαν ιδέα ότι αυτούς τους ανθρώπους τους έστειλαν πειραματόζωα

“Όσοι παίξαμε σε αυτή τη σειρά είπαμε μ’ ένα στόμα: ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες!” δήλωσε η Ελισάβετ Μουτάφη.

Η Ελισάβετ Μουτάφη έδωσε συνέντευξη στο Enjoy της Κυριακάτικης Δημοκρατίας και στην Μαρία Ανδρέου. Η επιτυχημένη ηθοποιός, η οποία θα συμμετέχει στην πολυαναμενόμενη σειρά του Alpha “Το Προξενιό της Ιουλίας”, μίλησε για την υποδειγματική της ερμηνεία στο “Βραχιόλι της Φωτιάς” που προβλήθηκε από την ΕΡΤ και πραγματευόταν την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

«Είναι λυπηρό και θλιβερό συνάμα που στο σχολείο, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, δεν μαθαίνουμε για την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και πόσα δεινά υπέστη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους φασίστες.

Εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη και δεν ήξερα την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, μέσες άκρες, βασικά πράγματα, όχι λεπτομέρειες», δηλώνει η Ελισάβετ Μουτάφη.

«Πολλοί τηλεθεατές μάς έλεγαν ότι δεν είχαν ιδέα για όσα συνέβησαν σε αυτούς τους ανθρώπους, πως τους λεηλάτησαν την περιουσία, πως τους κορόιδεψαν, τους ξεγέλασαν και τους έστειλαν πειραματόζωα και στους φούρνους αερίων», τονίζει η ηθοποιός αμέσως μετά.

«Μέσα από μια σειρά μυθοπλασίας έγινε κάτι μαγικό, οι τηλεθεατές έγιναν μέτοχοι της σύγχρονης Ιστορίας που δεν μάθανε ποτέ στα σχολεία τους. Και είναι Ιστορία που γράφτηκε με αίμα και είναι μια τραγική πραγματικότητα.

Κουβαλήσαμε όλο το βάρος και την ευθύνη αυτών των ηρώων που ήταν αληθινοί, γιατί η ιστορία είναι αληθινή. Και όλα αυτά τη στιγμή που καμία άλλη Δημόσια Τηλεόραση στην Ευρώπη δεν επιχείρησε κάτι τέτοιο. Και τα καταφέραμε στην Ελλάδα και πήραμε παγκοσμίως συγχαρητήρια», αναφέρει στη συνέχεια η Ελισάβετ Μουτάφη.

«Τη σειρά την έχουν δει πάνω από 2μιση εκατομμύρια άνθρωποι, παππούδες, η νέα γενιά, άνθρωποι μέσης ηλικίας, οικογένειες. Ήταν ένα διαμάντι, έγινε υπέροχη επιλογή στο καστ, στα σκηνικά, στα κοστούμια. Όσοι παίξαμε σε αυτή τη σειρά είπαμε μ’ ένα στόμα: ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες! Κι έτσι, με αυτό το σκεπτικό, ζωντάνεψα τη μάνα Μπενούτα», εξομολογείται η ηθοποιός.

 

«Δυστυχώς, όμως, σήμερα σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε μία άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, των φασιστικών οργανώσεων. Εδώ μπήκαν και στη Βουλή μας. Πώς θα πολεμήσουμε το μίσος, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον συντηρητισμό; Με την Παιδεία, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό. Μονόδρομος και τα τρία», καταλήγει η Ελισάβετ Μουτάφη.

Media Τελευταίες ειδήσεις