Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Έλληνες στη δούλεψη μεταναστών για 2,5 ευρώ την ώρα

Έλληνες στη δούλεψη μεταναστών για 2,5 ευρώ την ώρα

Ήρθαν στην Ελλάδα από τις πατρίδες τους αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Τελικά κατέληξαν να είναι αυτοί τα αφεντικά και να έχουν προσλάβει έλληνες.

Δήμητρα, Ελένη, Ιωάννα, Γιώργος, Σπύρος, Αλέξανδρος…! Δεν είναι τυχαία ονόματα, αλλά κάποιοι έλληνες πολίτες που, ιδιαίτερα με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι έλληνες που εργάζονται. Πού; Στους Ντερίμ, Χουσεΐν, Αντέλ, Άλκη και Μάριο. Ποιοι είναι αυτοί, οι εργοδότες τους; Είναι μετανάστες που πριν από μερικά χρόνια πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας, εργάστηκαν και σήμερα είναι αφεντικά έχοντας στη δούλεψή τους έλληνες!

Απόψε, ο Αντώνης Σρόιτερ λοιπόν συναντά Έλληνες που εργάζονται σε επιχειρήσεις αλλοδαπών. Κάποιοι από αυτούς τους μετανάστες ξεκίνησαν με τα πόδια από την πατρίδα τους, ήρθαν στην Ελλάδα και σήμερα έχουν επιχειρήσεις με τζίρο χιλιάδων, ακόμα και εκατομμυρίων, ευρώ.

Ο Αλέξανδρος Οικονόμου ήταν ηλεκτρολόγος και τις καλές εποχές δεν προλάβαινε να σηκώσει το τηλέφωνο. Σήμερα, εργάζεται ως ανειδίκευτος εργάτης στο συνεργείo του Άλκη Μπούτρι και όπως λέει στον Αντώνη Σρόιτερ «Έψαχνα από εδώ και από εκεί και ψάχναμε να πληρώσουμε το δάνειο. Στα συνεργεία στο παρελθόν είχαμε ξένους και είχαμε καλή συνεργασία και έτσι βρήκα αυτή τη δουλειά. Πριν την κρίση οι αλλοδαποί έκαναν τις βαριές δουλειές και οι Έλληνες τις εύκολες. Οι αλλοδαποί από βοηθοί έγιναν αφεντικά. Δεν με ενόχλησε που το νέο μου αφεντικό ήταν ξένος. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που λένε “ωχ, στον Αλβανό δουλεύεις;”. Η περηφάνια δεν τους αφήνει να δουλέψουν και παρά τα προβλήματα δεν κάνουν τίποτα». Το αφεντικό του Αλέξανδρου, ο Άλκης Μπούτρι, βρέθηκε στην Ελλάδα την εποχή του σκανδάλου με τις πυραμίδες στην Αλβανία και όπως λέει «Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι πάνω από όλα είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε ποιότητα και καλές τιμές. Πρώτα καλομαθημένοι ήταν οι Έλληνες και τώρα έγιναν οι Αλβανοί».

Για τον Γιώργο Χριστόπουλο, χειριστή μηχανημάτων, το μεροκάματο δεν έχει χρώμα από όποιον και αν προέρχεται. Εργάζεται στην ομάδα του Ντερίμ Μέρκο, εργολάβου στην Καλαμάτα. «Είναι και αυτός επάνω, μπαίνει μέσα και θα φωνάξει μόνο για τη δουλειά. Μακριά από τη δουλειά είμαστε οι καλύτεροι φίλοι. Πάνω από όλα βάζει την ασφάλειά μας και δεν μας κρύβει τίποτα. Η συμβουλή που μας δίνει είναι να μην βλέπουμε την ώρα που θα σχολάσουμε». Το αφεντικό του Γιώργου, ο Ντερίμ Μάρκο, ήρθε με τα πόδια στη χώρα μας. Πήγε στην Καλαμάτα όταν τον επέλεξε ο πρώην εργοδότης του για να κουβαλάει λάσπη. Μετά από τρία χρόνια αποφάσισε να πάρει τα δικά του μηχανήματα και σήμερα φτάνει κάθε χρόνο, όπως λέει στην «Αυτοψία», να κάνει τζίρο 1,5 εκ. Ευρώ. «Εμείς είμαστε πιο ρατσιστές από τους Έλληνες. Έχουμε πολλή δημοκρατία εδώ και για αυτό είμαστε και εμείς εδώ. Ποτέ δεν είχα προβλήματα με τους Έλληνες. Εάν κάποιος δίνει τον εαυτό του στη δουλειά του, ακόμη και δωρεάν, είναι η καλύτερη διαφήμιση. Η αγορά έχει μεγάλες ευκαιρίες, να δει τι μπορεί να προσφέρει, να ξεκινάει με το 16ωρο και τότε θα έχει χρήμα και δουλειά και να επενδύσει σε αυτό που κάνει».

Ο Χουσεΐν Ιμπάλ που κατάγεται από τη φτωχότερη χώρα του κόσμου, το Μπαγκλαντές, έχει υπάλληλο τη Δήμητρα Μαλινδρέκου που μιλώντας στην εκπομπή λέει πως «Τα 20 ευρώ μεροκάματο που έπαιρνε κάποτε ο Μπαγκλαντεσιανός για να δουλέψει σε έναν Έλληνα εργοδότη σήμερα είναι πραγματικότητα. Τα ίδια χρήματα παίρνει ένας Έλληνας, ο οποίος δουλεύει σε κατάστημα Μπαγκλαντεσιανού». Το αφεντικό της, ο Χουσεΐν προσθέτει πως «Από το κατάστημά μου έχουν περάσει πολλές Ελληνίδες οι οποίες έφυγαν όλες ευχαριστημένες. Αισθάνομαι ασφάλεια όταν έχω Ελληνίδα στο μαγαζί γιατί εδώ είναι το κέντρο, μιλάει ωραία. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να πάρω υπαλλήλους από το Μπαγκλαντές γιατί θέλω Έλληνες εργαζομένους αφού έχω πελάτες Έλληνες. Οι μισθοί των Ελλήνων είναι πιο ακριβοί, αλλά εγώ δεν σκέφτομαι έτσι».

Ο Μοχάμεντ Μπασάρ έχει προσλάβει στο κατάστημά του τη Στέλλα Κουντεντάκη και όπως λέει «Της δίνω 600 Ευρώ το μήνα, την προσέχω και της δίνω επιπλέον και 5 Ευρώ για το ταξί. Το πρώτο πράγμα που της λέω είναι “εσύ είσαι αδερφή μου και εγώ αδερφός σου, όχι το αφεντικό σου”. Εδώ δουλεύουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε».
Απόψε το βράδυ, στις 00:15, ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από την «Αυτοψία» του στον ALPHA καταγράφει με μαρτυρίες ορισμένες από τις αλλαγές που έχουν συμβεί στον εργασιακό τομέα στην Ελλάδα. Ίσως κανείς δεν περίμενε ότι πριν από 22 χρόνια, που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας μας και χιλιάδες αλλοδαποί από κάθε μεριά του πλανήτη ήρθαν στην Ελλάδα ξεκίνησαν να δουλεύουν για λίγα χρήματα, αλλά σήμερα κάποιοι έλληνες εργάζονται σε αυτούς για 2,50 ευρώ την ώρα!

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε