Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ένοπλοι πολίτες αναγκάζονται να περιπολούν στα αφύλακτα ελληνικά σύνορα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα φυλάκια του στρατού είναι ερειπωμένα με μόνο την ελληνική σημαία να θυμίζει και να υπενθυμίζει ότι εκεί είναι τα σύνορα της χώρας μας. Η αστυνόμευση στην περιοχή είναι ανύπαρκτη καθώς υπάρχει μόνο ένα περιπολικό για επτά χωριά τα οποία βρίσκονται σε μισή με μία ώρα απόσταση μεταξύ τους, όταν βέβαια ο καιρός ευνοεί και ο δρόμος παραμένει ανοιχτός. Έτσι, κάθε βράδυ οι κάτοικοι των ορεινών χωριών αναγκάζονται να περιπολούν οι ίδιοι για να γλιτώσουν από την εισβολή των «γειτόνων»!

Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση που ισχύει όπως κατέγραψε η κάμερα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» στο οδοιπορικό που έκανε στην Καστοριά και στη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία, στον Γράμμο. Μιλώντας με τον Νίκο Μάνεση μου είπε πως

«Τα φυλάκια του ελληνικού στρατού ερημώνουν! Έχει μειωθεί η δύναμη του στρατού. Η κάμερα έχει καταγράψει έρημα φυλάκια, αλλά και περιπολίες κατοίκων σε πολλά χωριά όπου το βράδυ έχουν βγάλει πρόγραμμα δύο – δύο, βγαίνουν με τις καραμπίνες και περιπολούν για να προστατευθούν από το πλιάτσικο των “γειτόνων”. Στα ορεινά χωριά του νομού Καστοριάς οι κλοπές είναι συνεχείς, μπαίνουν τη νύχτα οι Αλβανοί, κάνουν διαρρήξεις, ληστεύουν κόσμο, φιμώνουν κόσμο, απειλούν κόσμο, παίρνουν τα πάντα και επιστρέφουν στην Αλβανία».

Ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής του ALPHA μιλώντας στο Newsit τονίζει πως

«Τα σύνορα είναι ουσιαστικά αφύλακτα! Είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε”! Τα ορεινά χωριά τα έχουν τσακίσει, τα έχουν “σκίσει” τα ορεινά χωριά, τα σύνορά τους είναι αφύλακτα. Θα δεις στην εκπομπή φυλάκια εγκαταλελειμμένα γιατί μειώθηκε η δύναμη του ελληνικού στρατού, δεν υπάρχουν στρατιώτες για να τα επανδρώσουν. Έχει αλλάξει το δόγμα! Δεν κινδυνεύουμε από πόλεμο με την Αλβανία. Ο στρατός φυλούσε τα σύνορα, ο αριθμός των στρατιωτών μειώθηκε, οι συνοριοφύλακες είναι ελάχιστοι. Μπαίνουν αλβανοί από τα γειτονικά χωριά της Αλβανίας και κάνουν πλιάτσικο, ανοίγουν τα σπίτια, κλέβουν τα πάντα, ό,τι μπορείς να φανταστείς κλέβουνε! Οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά της Καστοριάς αναγκάζονται να περιπολούν με καραμπίνες. Οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους και περιπολούν με καραμπίνες».

Χαρακτηριστικό είναι και ότι οι «γείτονες» δεν «χτυπούν» μόνο σπίτια ή κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά αποψιλώνουν το δάσος της περιοχής. Οι αλβανοί λαθροϋλοτόμοι δρουν ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους, την ώρα που οι έλληνες επαγγελματίες ξυλοκόποι ζητούν απεγνωσμένα την βοήθεια της Πολιτείας. Της Πολιτείας που απουσιάζει και έχει αφήσει τα σύνορα και τους κατοίκους της περιοχής αβοήθητους. Κι αυτοί συνεχίζουν τον αγώνα τους όχι μόνο για την καθημερινότητα, αλλά για να προστατεύσουν, όσο μπορούν, με κίνδυνο και της ζωής τους, τα ελληνικά σύνορα.

Απόψε, τα μεσάνυχτα ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» αποτυπώνει εικόνες και μαρτυρίες που προξενούν πολλά ερωτήματα για τους «ιθύνοντες» και τη στάση της Πολιτείας!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε