Παρασκευή, 10 Μαΐ
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Γέννησε στα 2.000 πόδια

Γέννησε στα 2.000 πόδια

Ιδιαίτερα τις ημέρες του χειμώνα, στις θάλασσες και στον αέρα της Ελλάδας υπάρχουν άνθρωποι που με κίνδυνο της ζωής τους φέρνουν σε πέρας μία αποστολή: να πραγματοποιήσουν ένα δρομολόγιο, να μεταφέρουν ασθενείς και φάρμακα, να διασώσουν συνανθρώπους τους.

Τους αφανείς «ήρωες του Αιγαίου», τους ανθρώπους αυτούς που με μεγάλο περίσσευμα ψυχής και μεγάλο αίσθημα χρέους προχωρούν σε πράξεις πέρα από τα στενά όρια του καθήκοντος, παρουσιάζει απόψε το βράδυ, η Σοφία Παπαϊωάννου μέσα από την εκπομπή της «360°». Ανάμεσά τους και οι διασώστες που έγιναν μάρτυρες της γέννησης ενός παιδιού στον αέρα, μέσα σε ελικόπτερο Super Puma.

«Η Βιβή από την Σίφνο, η μαία του νησιού, η κυρία Βάσω, ο πιλότος του Super Puma, ο Θοδωρής και ο Άκης, ο μηχανικός του ελικοπτέρου, συναντήθηκαν μία μέρα στον αέρα σε ένα περιστατικό που θα τους ενώνει για πάντα και μας συγκίνησε όλους όταν ξετυλίξανε την ιστορία στην κάμερα της εκπομπής», μου είπε η Σοφία Παπαϊωάννου και πρόσθεσε «Μια γέννα στον αέρα, οι καπετάνιοι της ακτοπλοΐας πίσω από τα εντυπωσιακά αράγματα με 8 και 9 μποφόρ στα νησιά, καπετάνιοι καϊκιών, αλλά και οι πιλότοι διασώστες των Super Puma μπλέκονται στην αποψινή μας εκπομπή, όχι μόνο για να δείξουν τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας το χειμώνα, αλλά για να αποδείξουν ότι μικρές ηρωικές πράξεις γίνονται καθημερινά στη χώρα μας».

Στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA μιλά η Βιβή Κόμη που γέννησε στα 2.000 πόδια. «Στην αρχή με πήγαν στο αγροτικό ιατρείο για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του τοκετού μήπως προλάβαινα να φύγω με το πλοίο. Είδαν ότι το πλοίο δεν θα προλάβαινε να με πάει γιατί θα περνούσε την επομένη μέρα το μεσημέρι. Έτσι, ενημέρωσαν ελικόπτερο να έρθει τα ξημερώματα», ενώ ο κυβερνήτης του Super Puma Θοδωρής Χαμηλός προσθέτει «Η υπηρεσία μας τελείωνε στις 7 και στις 5 μας ξύπνησαν λέγοντας “απαίτηση από τη Σίφνο για αεροκομιδή μιας εγκύου”. Αποδεχτήκαμε την αποστολή. Η Σίφνος είναι ένα ελικοδρόμιο που πάμε συχνά, είχε μία πολύ ωραία ανατολή, ήταν μία πολύ ωραία μέρα». Όταν έφτασαν στην Σίφνο, ο Άκις Κασίμης, μέλος του πληρώματος, προσπάθησε να καταλάβει τι συμβαίνει. «Ενημερώθηκα από το γιατρό ότι είναι δύσκολη περίπτωση και μπορεί η κοπέλα να γεννήσει στον αέρα. Χωρίς να χάσουμε χρόνο μπήκε η κοπέλα, ξάπλωσε στο φορείο και βάλαμε τους ορούς. Μπήκαμε όλοι μέσα και δίνω το ελεύθερο στον κυβερνήτη για να απογειωθούμε», θυμάται.

Συγκλονιστική και η μαρτυρία του κυβερνήτη στην κάμερα της εκπομπής που λέει πως «Λίγο πριν από τη Σύρο, στα 2000 πόδια, ενώ ήμασταν σε διαδικασία προσέγγισης, άκουσα μία αναμπουμπούλα. Μου μίλησε ο μηχανικός στα ακουστικά, μου είπε “να είσαι λίγο πιο προσεχτικός με το ελικόπτερο”, επειδή φυσούσε και είχε κάποιες αναταράξεις. Προσπάθησα  να είμαι ήρεμος με τις κινήσεις του ελικοπτέρου και σε κάποια φάση ρώτησα τι γίνεται επειδή δεν μου μιλούσε. Λέω, τι γίνεται, “μάλλον γεννάει”. Μέχρι να μου το πει αυτό, γύρισα πίσω και είδα το γιατρό να κρατάει ένα παιδάκι από το πόδι», λέει ο κυβερνήτης και ο Άκης Κασίμης προσθέτει πως «Ο θόρυβος είναι πάρα πολύ μεγάλος στο ελικόπτερο. Θυμάμαι τη μαμή να το σηκώνει από τα πόδια ανάποδα, το παιδάκι προφανώς έβγαλε μία κραυγούλα, παίρνουμε την κουβέρτα και το κρατάμε πάνω μας»!

Έτσι, η νεαρή γυναίκα γέννησε στα 2.000 πόδια και όπως θυμάται «Όταν γεννήθηκε ο μικρός, ρωτούσα το γιατρό αν όλα είναι καλά και όταν φτάσαμε και ήρθε το ΕΚΑΒ ο γιατρός μου είπε “να δεις ποιος άγιος γιορτάζει σήμερα και να του δώσεις το όνομά του”! Επειδή έτυχε να είναι του Αγίου Θεοφύλακτου και του Απόστολου Ερμή, τα θεωρήσαμε και τα δύο σημαδιακά και του δώσαμε και τα δύο. Εμείς εδώ στα νησιά, δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουμε μάθει να ζούμε με τέτοιες συνθήκες, έχουμε μάθει ότι μπορεί να έχει απαγορευτικό. Και ο αγροτικός γιατρός δεν επαρκεί για όλες τις καταστάσεις», ενώ ο σύζυγός της Ανδρέας Καλογήρου τονίζει πως «Το πλοίο που έρχεται κάθε δύο μέρες, μας κάνει να αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι σαν κάποιος μέρα παρά μέρα να κλείνει την εθνική Οδό»!

Αυτό που περιγράφουν η Βιβή και ο Αντρέας στη Σοφία Παπαϊωάννου συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα μικρά νησιά της χώρας μας και αφορά χιλιάδες νησιώτες. Για να πραγματοποιήσουν αυτά τα τόσο σημαντικά δρομολόγια για τα νησιά, υπάρχουν και κάποιοι καπετάνιοι που ξεπερνούν τα όριά τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο Ισίδωρος Λιγνός είναι καπετάνιος του «Αδαμάντιος Κοραής», του μοναδικού πλοίου το χειμώνα για 27.000 κατοίκους των δυτικών Κυκλάδων. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι της Ψάθης στην Κίμωλο με ανέμους που έφταναν τα 9 Μποφώρ, όπως φαίνεται και σε βίντεο που τραβήχτηκε τον Μάρτιο του 2013.

Ο καπετάνιος Ισίδωρος Λιγνός βραβεύθηκε για αυτή την προσέγγιση και όπως λέει «Δεν είχα κάποιο δίλημμα. Όταν παίρνεις μια απόφαση τέτοια δεν υπάρχουν διλλήματα, ή προσεγγίζεις ή όχι. Βάζεις κάτω τους παράγοντες που είπαμε και λες, μπορώ να προσεγγίσω ή δεν μπορώ να προσεγγίσω και ανάλογα αποφασίζεις. Αν υπάρχει δίλημμα δεν το κάνεις. Και εγώ ήμουν σίγουρος. Γιατί έχω την ευτυχία να έχω καλούς μηχανικούς, έχω καλό πλήρωμα και ένα πολύ καλό πλοίο στο οποίο έχω εμπιστοσύνη κατά τους δύσκολους χειρισμούς που κάνω».

Απόψε, στις 23:45, η Σοφία Παπαϊωάννου, θα μεταφέρει μέσα από την εκπομπή της «360°», στον ALPHA, ιστορίες από το Αιγαίο με ανθρώπους που ξεπερνούν τα όριά τους σε αέρα και θάλασσα!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε