Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η απάντηση των ηθοποιών για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ

Η απάντηση των ηθοποιών για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ

Στα δημοσιεύματα και σε όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για τον έλεγχο που πραγματοποιεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο Σωματείων Ελλήνων Ηθοποιών, δίνουν την απάντησή τους οι ίδιοι οι ηθοποιοί!

Με ανακοίνωσή του λοιπόν, το προεδρείο του ΣΕΗ ξεκαθαρίζει πως: «Θα θέλαμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια αναφορικά με τα όσα γράφτηκαν για τον έλεγχο που πραγματοποιείται από το ΣΔΟΕ στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
Δεν αντιστοιχεί ούτε στην ιστορικότητα του Σωματείου, ούτε στους αγώνες του, ούτε στους συναδέλφους που τίμησαν και κόσμησαν με την παρουσία τους τα ΔΣ του ΣΕΗ, η φθηνή αξιοποίηση του γεγονότος που επιχειρείται από μερίδα του τύπου.

Η πλήρης αλήθεια έχει ως εξής. Υπάρχει εισαγγελική παραγγελία από το 2008 για να ελεγχθούν μία σειρά σωματείων, ανάμεσα τους και το ΣΕΗ, που αφορά σε κονδύλια που δίνονταν από το Υπουργείο Πολιτισμού για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σε πολλά από τα σωματεία αυτά ο έλεγχος έχει γίνει ήδη.
Στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τα κονδύλια αυτά δίνονταν από το Υπουργείο, για πολιτιστικές, και όχι μόνο, δραστηριότητες.

Το σημαντικότερο μέρος αυτών πήγαινε στην πραγματοποίηση του κορυφαίου Πολιτιστικού γεγονότος της Ημέρας του Ηθοποιού, την καλλιτεχνική και οργανωτική ευθύνη της οποίας ανελάμβανε πολυμελής επιτροπή αποτελούμενη από πρώην προέδρους και μέλη των ΔΣ του σωματείου, αλλά και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο του θεάματος.
Η επιτροπή εισηγούνταν την μορφή των εκδηλώσεων, απευθύνονταν σε ηθοποιούς μέλη του ΣΕΗ, οι οποίοι μετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση και σε πλήθος άλλους καλλιτέχνες σκηνοθέτες, συγγραφείς, σκηνογράφους, συνθέτες κλπ, που άλλοτε αμείβονταν, άλλοτε όχι.

Το ΔΣ του ΣΕΗ ενέκρινε τις καλλιτεχνικές προτάσεις της επιτροπής, ομόφωνα. Όπως ομόφωνα ψήφιζε το σύνολο των ποσών που θα διατεθούν. Επίσης οι απολογισμοί που ψηφίζονταν αφορούσαν στο σύνολο της λειτουργίας του Σωματείου.
Ο οικονομικός έλεγχος του ΣΔΟΕ αφορά στο πως διατίθεντο αυτά τα ποσά και στην ύπαρξη σωστών παραστατικών κατά την περίοδο 2003-2007.

Η σημερινή διοίκηση του Σωματείου πρεσβεύει σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαχητικό, ακηδεμόνευτο αλλά και διαυγές, γι αυτό και παραδίδει όλα τα ζητούμενα στοιχεία στο ΣΔΟΕ.

Ηθοποιός σημαίνει φως, για αυτό και θέλουμε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Μόνο δυναμωμένο μπορεί να βγει το ΣΕΗ από αυτή την ιστορία, σε όφελος του κλάδου και του κινήματος, σε μια εποχή που η Τέχνη μας και η ύπαρξη μας βάλλεται βάναυσα. Σε μια εποχή που η ανεργία προσεγγίζει το 97%, και η ανασφάλιστη εργασία θεσμοθετείται. Την ώρα που οι συνάδελφοι μας προλεταριοποιούνται βάναυσα εμείς θα κάνουμε αυτό που έκαναν πάντα οι ηθοποιοί, θα βγούμε στο προσκήνιο».

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Πρόεδρος Υρώ Μανέ, ο Γραμματέας Δημήτρης Παλαιοχωρίτης και τα μέλη του ΔΣ από τις παρατάξεις «Ενωμένοι Ηθοποιοί», «Κίνηση Ηθοποιών» και «Ελεύθερη Έκφραση».

Να σημειώσω ότι ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στο ΣΕΗ, γίνεται για την περίοδο 2003-2007, δηλαδή επί των διοικήσεων του αποβιώσαντος Ανδρέα Βαρούχα και των Λεωνίδα Βαρδαρού, Λίλας Καφαντάρη και Βασίλη Κολοβού, ενώ απόφαση των ηθοποιών, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, είναι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε