Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η μάχη της τσιπούρας στα Ίμια

Η μάχη της τσιπούρας στα Ίμια

Η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όμως, στα Ίμια υπάρχει ένας ακόμα λόγος που οι σχέσεις μεταξύ των ελλήνων και των τούρκων γίνονται ακόμα πιο έντονες: οι τσιπούρες!

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια και πολλά εξακολουθούν να συμβαίνουν στην περιοχή ανάμεσα στους έλληνες και τους τούρκους. Απόψε το βράδυ, ο Αντώνης Σρόιτερ με την κάμερα της εκπομπής του κάνει «Αυτοψία» στο ακριτικό νησί καταγράφοντας τις συνθήκες και τη μάχη που δίνουν καθημερινά οι έλληνες ψαράδες. Αυτή την εποχή οι αλιείς έχουν πολλή δουλειά λόγω των τσιπούρων που βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων για να γεννήσουν.

Εκεί λοιπόν, οι έλληνες ψαράδες που γνωρίζουν ότι ψαρεύουν σε ελληνικά νερά έρχονται αρκετές φορές αντιμέτωποι με τους Τούρκους Λιμενικούς, τις ακταιωρούς και την προκλητική συμπεριφορά τους. Οι Καλύμνιοι ψαράδες έχουν καταγράψει με τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων δεκάδες περιστατικά με τις τούρκικες ακταιωρούς να φτάνουν μία ανάσα από τα ελληνικά ψαροκάικα και να τους παρεμποδίζουν.  

«Το δεκαήμερο των Χριστουγέννων ήρθαν τρεις φορές, κάνουν απόνερα για να μας φοβίσουν, τα μικρά καΐκια δυστυχώς, φοβούνται. Η Τουρκική ακταιωρός  έρχεται γύρω – γύρω και αναλόγως τι όρεξη έχει. Αν έχει όρεξη μπορεί να προσπαθήσει να σε βουλιάξει, να κόψει τα παραγάδια. Φτάνουν σε απόσταση λίγων μέτρων, αλλά το λέει η καρδιά μου δεν φοβάμαι. Πολλές φορές για να αντιδράσω τους πετάω πέτρες, αλλά όταν βλέπουν ότι φτάνουμε κοντά στα Ίμια τότε γίνονται δύο φορές Τούρκοι. Από τις αρχές του Δεκέμβρη μέχρι 15 Ιανουαρίου μαζεύονται εδώ ψαροκάικα, γρι- γρι και σκάφη του Λιμενικού», λέει ο Βασίλης Λύρας, ψαράς της περιοχής, περιγράφοντας τα όσα ζει τη νύχτα γύρω από τις δυο βραχονησίδες.

Ακόμα όμως και τη μέρα του γυρίσματος δεν έλειψαν τα επεισόδια. Έτσι η κάμερα της εκπομπής του ALPHA κατέγραψε ένα τούρκικο γρι-γρι, το οποίο στις 2 τα ξημερώματα ψάρευε μόλις ένα μίλι από την Ψέριμο. «Σήμερα είμαστε τυχεροί, υπάρχει μόνο ένα, άλλες βραδιές είναι δυο – τρία έχουν ανάψει τις λάμπες, η περιοχή έχει γίνει Νέα Υόρκη από τα φώτα και μαζεύουν ό,τι βρουν. Όσο για το λιμενικό δυστυχώς έρχονται όταν θέλουν και όταν δεν είναι χαλασμένα τα σκάφη. Προχθές ήρθε σκάφος από τη Σάμο. Και τα τρία σκάφη εδώ στη γύρω περιοχή ήταν χαλασμένα. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους ψαράδες και οι δύο βγαίνουμε για ένα μεροκάματο. Πίσω από τα γρι- γρι κρύβονται άλλα συμφέροντα. Κάποτε όταν ρίχναμε τα δίχτυα τα καΐκια έπιαναν το ένα δίπλα στο άλλο και περίμεναν να ξημερώσει μέχρι να αρχίσουν να μαζέψουν τα ψάρια τους»,  λέει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των Αλιέων Γιώργος Κοτσοτούρχης.
Απόψε, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στην περιοχή των Ιμίων και μέσα από τη συχνότητα του ALPHA θα δούμε πολλά που συμβαίνουν εκεί, αλλά οι ιθύνοντες τα αγνοούν, αφήνοντας τους έλληνες να βγάλουν μόνοι τους… «τα ψάρια από τα δίχτυα»!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε