Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η mega-λη επίθεση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου

Η mega-λη επίθεση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου

Θα μπορούσα να πω ότι… έπεσα από τα σύννεφα. Η αλήθεια όμως, είναι πως όχι, περίμενα ότι η –με υπογραφή- άποψή μου θα δυσαρεστούσε κάποιους.

Aυτό που δεν περίμενα όμως, είναι πως κάποιοι που οφείλουν, αλλά και υποστηρίζουν πως είναι υπέρ των απόψεων -όπως ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του MEGA Χρήστος Παναγιωτόπουλος- να προσπαθούν να πείσουν ότι οι υπογράφοντες δεν εκφράζουν δικές τους θέσεις και απόψεις, αλλά κατόπιν εντολών.

Και να σας εξηγήσω τι εννοώ.

Χθες, μέσα από το Newsit και στο blog στο οποίο αναρτώνται όσα γράφω, δημοσίευσα κείμενο με τίτλο «Σιγά μην σηκώσουν την Τρέμη!».

Το θέμα ήταν για την προσπάθεια του MEGA να κάνει τους τηλεθεατές να… επιστρέψουν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών τους που όσο περνά ο καιρός χάνει όλο και περισσότερους τηλεθεατές. Δεν το λέω εγώ, οι μετρήσεις της Nielsen το αποδεικνύουν. Έτσι λοιπόν οι επιτελείς του ενημερωτικού τομέα του σταθμού αποφάσισαν μεταξύ άλλων να σηκώσουν όρθιο το Νίκο Στραβελάκη, ώστε να γίνει πιο… ζωντανή η περιγραφή όσων έλεγαν για την εξαφάνιση του Boeing της «Malaysia Airlines».

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής σηκώθηκε, αλλά σε αρκετά σημεία ήταν σκοτεινός, υποφωτισμένος, ενώ ήταν εμφανές ότι… ασφυκτιούσε στο μικρό στούντιο των ειδήσεων που έχει φτιαχτεί με τη λογική των παραθύρων και των καθιστών συνομιλητών. Στο κείμενο λοιπόν που υπέγραφα, ανέφερα μεταξύ άλλων πως «Το… comeback των τηλεθεατών όμως, σίγουρα δεν γίνεται με τέτοιους είδους προχειρότητες. Και ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι μπορεί να δούμε όρθιους όλους τους παρουσιαστές εκτός από την Όλγα Τρέμη», αφού η παρουσιάστρια πριν σηκωθεί, αν σηκωθεί, θα θελήσει να είναι όλα στην εντέλεια. Λογικό!

Το… παράλογο είναι ότι κάποιοι, ανώνυμα μέσα στο διαδίκτυο είδαν ότι «πίσω» από την με υπογραφή άποψή μου κρύβεται ο Νίκος Ευαγγελάτος που ως ιδιοκτήτης του Newsit «επιτίθεται στο MEGA», μέσα από τη δική μου άποψη. Εννοείται πως δεν είχα σκοπό να απαντήσω στους ανώνυμους αυτούς «ρεπόρτερ» που καταστρατηγούν κάθε μορφή ελευθερίας του λόγου, όταν πίσω από ενυπόγραφες απόψεις –κι όχι ανυπόγραφα κείμενα, όπως τα δικά τους- βλέπουν… ό,τι θέλουν να δουν!

Χθες όμως, στο site του διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του MEGA, του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, υπήρξε κείμενο με τίτλο «Το site του Νίκου Ευαγγελάτου επιτίθεται στο Mega» και στο οποίο έλεγε ότι «ανοιχτή επίθεση στο Μega έκανε το προσωπικό σάιτ του Νίκου Ευαγγελάτου newsit.gr. Ούτε λίγο ούτε πολύ παραλληλίζει το κεντρικό δελτίο του σταθμού με το σήριαλ «Κάτω Παρτάλι», περιγράφοντας ένα τεχνικό πρόβλημα στο φωτισμό που υπήρξε το Σάββατο, όταν σε ορισμένα σημεία ο Νίκος Στραβελάκης μιλούσε όρθιος με τον πιλότο Γρηγόρη Κωνσταντέλο. Το εντυπωσιακό είναι ότι γενικεύει, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, και επιχειρεί να περιγράψει ως πρόχειρη την αλλαγή στο lay out στις ειδήσεις».

Όχι! Δεν είναι αυτό εντυπωσιακό. Εντυπωσιακό είναι ότι σε ένα site που φιλοξενεί ενυπόγραφες απόψεις για πολλά θέματα, όπως είναι αυτό του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, φιλοξενεί την παραπάνω άποψη… χωρίς υπογραφή. Εντυπωσιακό είναι ότι στο κείμενο με το οποίο χρεώνουν στον Νίκο Ευαγγελάτο τη δική μου άποψη, αλλά και εμμέσως πλην σαφώς, εμφανίζομαι εγώ ως «φερέφωνό» του, κανείς δεν έβαλε την υπογραφή του. Κι ίσως να μην το «χρέωνα» στον ιδιοκτήτη του, τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, αν ο ίδιος δεν έκανε αναπαραγωγή του συγκεκριμένου άρθρου στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook με το σχόλιο «Αμ αυτό πάλι;;;»

Όπερ σημαίνει πως ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του MEGA Χρήστος Παναγιωτόπουλος συμφωνεί με το ανώνυμο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site του.

Θα έπρεπε όμως, ο ίδιος ως έμπειρος δημοσιογράφος να δει ότι το κείμενο της «επίθεσης» φέρει την υπογραφή μου. Αντίθετα όμως, φαίνεται πως θεωρεί ότι γράφω κατόπιν εντολής του Ευαγγελάτου, κάτι που προσβάλλει όχι μόνο εμένα, αλλά και τον ίδιο, καθώς και αυτός είναι ιδιοκτήτης site με ποικίλες απόψεις, αλλά και διευθυντής ειδήσεων του MEGA, στο οποίο εκφράζονται πολλές απόψεις.

Είναι δηλαδή, «με αυτό πάλι» όπως σχολιάζει στον προσωπικό του λογαριασμό, να υποστηρίζει τις κατευθυνόμενες απόψεις, κάτι για το οποίο όμως, να του πω πως εγώ θυμάμαι –και εφαρμόζω το άρθρο 3 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που αναφέρει πως «ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει: Να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στον εργασιακό χώρο του και να αρνείται την εκτέλεση έργου, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Να μη δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων ή του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν αγνοία του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος».

Κι είμαι ευτυχής που όσα γράφω στο blog μου μέσα από το Newsit δεν δέχομαι και δεν έχω δεχτεί ποτέ καμία παρέμβαση, σύσταση, ή, πολύ περισσότερο, «εντολή». Με προσβάλλει λοιπόν όταν κάποιοι, όπως ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, όχι μόνο ασπάζονται, αλλά και δημοσιοποιούν ανώνυμες απόψεις ανθρώπων που δεν έχουν το σθένος να βάλουν την υπογραφή τους στις επιθέσεις τους.

Γιατί, όπως κι ο ίδιος ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος γράφει σε ποίημά του, «Το μέτριο μην προσκυνάς/ και τ’ άξιο μην πολεμάς/ στον κλέφτη έπαινο μην δίνεις /του ψεύτη το κρασί μην πίνεις»!

ΥΓ: Τα όσα ανέφερα στο κείμενο με τίτλο «Σιγά μην σηκώσουν την Τρέμη» συνεχίζω και τα υποστηρίζω. Και ως απάντηση στον ανώνυμο συντάκτη του άρθρου που δημοσιεύεται στο site του Χρήστου Παναγιωτόπουλου και που υποστηρίζει πως η άποψή μου «επιχειρεί να περιγράψει ως πρόχειρη την αλλαγή στο lay out στις ειδήσεις», να του διευκρινίσω πως δεν επιχειρώ, αλλά την περιγράφω… επιεικώς ως πρόχειρη. Γιατί αυτή, εφόσον γίνεται χωρίς την κατάλληλη υποδομή και μέσα τότε δεν είναι «αλλαγή στο lay out», αλλά αλλαγή για… κλαίει out!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε