Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Melfie – Το μάθημα από τους «Συμμαθητές» και οι άσκοπες εισαγωγές… παπουτσιών!

Melfie – Το μάθημα από τους «Συμμαθητές» και οι άσκοπες εισαγωγές… παπουτσιών!

«Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο», λέει η παροιμία. Τι γίνεται όμως όταν το «εγχώριο παπούτσι» αποδεικνύεται ότι όχι μόνο είναι πολύ καλύτερο από κάποια μοδάτα και ντιζαϊνάτα που έρχονται από άλλη χώρα αλλά και ότι κοστίζει πολύ λιγότερο;

Μία… βίαιη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και κάνουν τις εισαγωγές δίνοντας έξω τα χρήματα θέλουν… κλωτσιές! Αλλά να εξηγήσω τι εννοώ…! Η αφορμή μου δόθηκε από μία ελληνική σειρά που προβάλλεται τη φετινή σεζόν. Και όταν λέω «ελληνική» το εννοώ, αφού μέχρι πέρυσι είχε… ξένες επιρροές, αλλά από φέτος, οι «Συμμαθητές» είναι ένα εγχώριο πρωτότυπο ευχάριστο και καλό τηλεοπτικό προϊόν αποδεικνύοντας ότι δεν έχουμε καμία ανάγκη τις… ξενόφερτες οδηγίες.

Η σειρά του ΑΝΤ1 λοιπόν ξεκίνησε να προβάλλεται πέρυσι βασισμένη στην αργεντίνικη σειρά «Graduados» τα δικαιώματα της οποίας εξασφάλισε το κανάλι του Αμαρουσίου. Η σειρά όμως πήγε πολύ καλά και τα στελέχη του ΑΝΤ1 σκέφτηκαν να τη συνεχίσουν, αν και η πρωτότυπη σειρά ολοκληρώνεται σε έναν κύκλο. Ζήτησαν λοιπόν την άδεια και την πήραν. Αποτέλεσμα; Αν πέρυσι η σειρά ήταν καλή, φέτος είναι πολύ καλύτερη με το πρωτότυπο σενάριο του Γιώργου Φειδά να εξελίσσει τη βασική ιστορία σε σημείο που θα το… ζήλευαν οι δημιουργοί των «Graduados»!

Βέβαια οι σκηνοθέτες και οι περισσότεροι των ηθοποιών ήταν οι ίδιοι και έκαναν πολύ καλή δουλειά, αλλά επίσης το πολύ καλό σενάριο ήταν βασισμένο και ακολουθούσε το ξένο πρωτότυπο σενάριο που πλήρωσαν τα στελέχη του σταθμού για να γίνει προσαρμογή στα ελληνικά. Λες και δεν υπήρχαν άλλα καλά σενάρια από έλληνες και έπρεπε η ιδέα να μας έρθει από το εξωτερικό! Και μην ρωτήσετε «γιατί τα επιλέγουν;», γιατί η απάντηση είναι απλή: θέλει… μαγκιά να επιλέξεις ένα καλό σενάριο από την Ελλάδα και να το υποστηρίξεις, ενώ στην περίπτωση που κάποιο ξένο αποτύχει λένε «μα έξω πήγε καλά! Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν πήγε καλά στη χώρα μας», χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι πολλά από τα ξενόφερτα σενάρια είναι δύσκολο να αποδοθούν στα καθ’ ημάς (βλέπε «Modern family» που έγινε η κάκιστη ελληνική απόδοση της «Μοντέρνας οικογένειας»), ενώ κάποια άλλα προβάλλονταν πριν από αρκετά χρόνια (βλέπε «Μην με σκας») και πλέον είναι… παλαιακής θεματολογίας.

Σαφέστατα και υπήρξαν καλές μεταφορές ξένων σειρών, όπως οι «Συμμαθητές», «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και πολλές ακόμα, αλλά σίγουρα υπάρχουν και πολύ καλά πρωτότυπα σενάρια στα συρτάρια και ράφια πολλών ελλήνων σεναριογράφων που θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλές σειρές. Και ναι…! Έχουμε πολλούς καλούς σεναριογράφους, πολύ καλούς σκηνοθέτες, πολύ καλούς ηθοποιούς. Ευθύνη των στελεχών στα τηλεοπτικά κανάλια είναι να τα βρουν, να τα ανακαλύψουν για να έχουμε καλές ελληνικές σειρές. Οι «Συμμαθητές» έδωσαν το μάθημα. Το ερώτημα είναι αν οι ιθύνοντες θα προτιμήσουν τα εγχώρια «παπούτσια» ή για ακόμα μία φορά θα το βάλουν στα πόδια αποποιούμενοι των ευθυνών τους προσπαθώντας να έχουν δικαιολογία για λανθασμένες αποφάσεις τους…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε