Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Μουσική για… γελάδες και η «ανταλλακτική οικονομία»

Μουσική για… γελάδες και η «ανταλλακτική οικονομία»

Είναι γνωστό ότι η μουσική –η καλή μουσική, για να μην παρεξηγηθούμε- ηρεμεί ακόμα και ζώα, τα… τετράποδα, για να μην παρεξηγηθώ και πάλι…! Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως όχι μόνο τα ηρεμεί αλλά… μεγαλώνει καλά γελάδια!

Αυτός ο περίεργος και πρωτότυπος τρόπος εκτροφής αγελάδων γίνεται στο Μακρυχώρι, όπου βρέθηκε ο Νίκος Μάνεσης με τους συνεργάτες του για τις ανάγκες της εκπομπής «60’ Ελλάδα». Εκεί λοιπόν όπως μου είπε «είδαμε κάτι εντυπωσιακό. Να εκτρέφονται αγελάδες μετά μουσικής. Ο… μαέστρος κτηνοτρόφος βάζει απαλή μουσική στις αγελάδες για να είναι ήρεμες και να αναπτύσσονται καλύτερα! Πρόκειται για μια κτηνοτροφική μονάδα που πραγματικά εάν δεν έβλεπες τα ζώα δεν θα καταλάβαινες ότι πρόκειται για κτηνοτροφική μονάδα, τέτοια καθαριότητα δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Μια οικογενειακή επιχείρηση όπου, ως φαίνεται, κατεβάζουν πολλές ιδέες. Εκεί λοιπόν, ακούσαμε μουσική μαζί με τα ζώα! Ακούσαμε το μουσικό θέμα της γνωστής παλιάς ταινίας “Love Story” με πρωταγωνιστές τους Ράιαν Ο’ Νιλ και τη Άλι ΜακΓκρόου. Πραγματικά, τα ζώα ήταν πάρα πολύ ήρεμα».

Φαίνεται όμως ότι η μουσική «κυριαρχεί» στην αποψινή εκπομπή του ALPHA γιατί κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού της στο Βέρμιο και το Σέλι, βρέθηκαν και στο Δάσκιο και όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Με το που μπαίνουμε στο Δάσκιο, ακούμε από τα μεγάφωνα της κοινότητας μια φωνή: “Παρακαλούμε, όλοι οι κάτοικοι να μαζευτούν στην εκκλησία του, ήρθε το κανάλι ”60’ Ελλάδα””! Πάμε, λοιπόν στην εκκλησία του χωριού και εκεί μας υποδέχονται με ένα παραδοσιακό γλέντι. Αυτοί ακόμα γλεντάνε, δεν έχουν τελειώσει. Φεύγουμε από εκεί, πάμε να ψαρέψουμε στη λίμνη του Αλιάκμονα, γυρνάμε και σε κάθε βήμα μας έσκαγε μύτη και από ένα μουσικό συγκρότημα. Δηλαδή, πηγαίναμε σε έναν λόφο για να τραβήξουμε πανοραμικά πλάνα της περιοχής και ξαφνικά έσκαγαν με κάτι γκάιντες, με μάτι πίπιζες και χορεύανε. Ναι, αυτή η εκπομπή έχει πολύ τραγούδι, φαντάσου ότι το χωριό το ονομάσαμε μουσικοχορευτικό χωριό!

Ο καθένας έπαιρνε από ένα μικρόφωνο και έλεγε και από ένα τραγούδι, έριχνε και έναν χορό. Και πραγματικά Γρηγόρη, δεν ήταν τίποτα στημένο, όλοι τραγούδησαν, όλοι χόρεψαν. Όπου κι αν πηγαίναμε ακούγαμε μουσική, ό,τι μουσική μπορείς να φανταστείς. Έσκαγε ένας με φλογέρα, ένας άλλος έπαιζε μουσική με φυλλαράκια από δέντρα, μας προέκυψε μουσικοχορευτική η εκπομπή. Να σου πω μάλιστα ότι πηγαίνοντας προς τη Φυτιά, σταματάμε από τους ήχους πυροβολισμών και τον κρότων από δυναμιτάκια. Μας πλησιάζουν κάποιοι άνθρωποι και αρχίζουν να τραγουδούν το “Βασιλική τον έρωτα”, το τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα, ο οποίος κατάγεται από εκεί. Ε, για να τιμήσουν τον συντοπίτη τους έστησαν κι εκεί ένα γλέντι μέχρι πρωίας».

Εκτός όμως από την πολλή μουσική η κάμερα της εκπομπής καταγράφει και το ψάρεμα στον Αλιάκμονα με τις βάρκες των ντόπιων. Τα ψάρια που πιάνουν μάλιστα τα ανταλλάσσουν με αλεύρι και ζαρζαβατικά διότι, λόγω κρίσης, η «ανταλλακτική οικονομία» σώζει.

Απόψε, στις 23:50 λοιπόν, ο Νίκος Μάνεσης με την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» μας ταξιδεύει ξανά μέσα από τη συχνότητα του ALPHA σε πανέμορφα μέρη της χώρας μας καταγράφοντας με την κάμερα τις φυσικές ομορφιές, αλλά και την αλήθεια και την καθημερινότητα των κατοίκων τους…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε